Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Van Gogh Müzesi Sanatçının Eserlerini Parfüme Dönüştürüyor

Van Gogh Müzesi Sanatçının Eserlerini Parfüme Dönüştürüyor

Van Gogh Müzesi, İngiliz parfüm markası Floral Street ile iş birliği yaparak sanatçının eserlerini parfüme dönüştürecek.

Van Gogh o kadar sevilen bir sanatçı ki bugün onun çalışmalarına dayalı ne kadar güncel iş yapılırsa yapılsın bıkmadan usanmadan sevgiyle karşılanıyor. Onun resme olan tutkusunun temsili olabilecek her şey insanları mutlu ediyor. Neyse ki Van Gogh Müzesi 4K videolarla sanal olarak gezilebiliyor ki kısıtlamalara rağmen onun eserlerine erişebiliyoruz. Müze bu defa da insanların sanatçının eserlerini farklı bir şekilde deneyimleyebilmesi için çalışıyor. Hedefleri, Van Gogh temalı bir parfüm koleksiyonu yaratabilmek.

Müzenin amacı, Van Gogh’un sanatını deneyimlemek için yeni ve farklı bir yol sunmak

Müze bu yeni koleksiyon için İngiliz parfüm markası Floral Street ile iş birliği yapıyor. Floral Street, sanatçının başyapıtlarından ilham alacak kokular üretecek. Bu müzenin, moda ve güzellik sektörüyle yaptığı ilk iş birliği değil. Hatırlayanlarınız olacaktır, daha önce Vans ile iş birliği yapmış ve Vans x Van Gogh koleksiyonu ile oldukça ses getirmişlerdi. Müzenin Genel Müdürü Emilie Gordenker amacının “Van Gogh’un sanatını deneyimlemek için yeni ve farklı bir yol sunmak” olduğunu belirtiyor.

van gogh parfüm

Müzenin küratörleri, projede doğrudan yer almasalar da, sanatçının hayatına dair detayları doğrulamak üzere katkıda bulunacaklar. Müzenin Lisanslama Müdürü Marijn Veraart, Van Gogh’un, sanatının ve müzenin itibarının korunmasının ve büyük bir özen ve saygıyla ele alınmasının kendileri için son derece önemli olduğunu vurguluyor.

Eserlerin ne tür bir yaklaşımla parfüme dönüşeceğine dair ilgili henüz bir açıklama yapılmamış. Van Gogh denince aslında benim gözümde yağlı boya kokan bir atölyenin kokusu canlanıyor. Öte yandan tablolardaki manzaralarda görülen bitki örtüsünün ya da natürmortlardaki çiçeklerin kokularından ilham alarak da koku tasarlayabilirler elbette.

Aslında internette biraz gezindiğinizde, sanatçı ve müze kokularının yeni bir şey olmadığını da görebilirsiniz. Örneğin şöyle sanatçı parfümleri ve şöyle müze parfümleri mevcut. 90’ların sonlarında çıkmış kısa ömürlü bir Van Gogh parfüm serisi bile varmış. Ama bu yeni kokular, daha bir profesyonelce hazırlanacak ve büyük olasılıkla Van Gogh Müzesi’nin hediyelik eşya dükkanının en çok talep gören ürünlerinden biri olacak gibi görünüyor. İlk Van Gogh kokuları ve kokulu ev ürünleri Ağustos ayında satışa sunulacak.

Ne dersiniz, Van Gogh’un dünya görüşünü parfüm yoluyla yansıtmak ve onun sanatını bu tür iş birlikleriyle tanıtmak sizce mantıklı bir yaklaşım mı?

Görsel: unsplash 1, unsplash 2