Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pokémon’lar Van Gogh Müzesi’nde

Pokémon’lar Van Gogh Müzesi’nde

Pikachu, Eevee, Snorlax ve daha birçok Pokémon karakteri, Van Gogh’un başyapıtlarından ilham alan tablolarla ve etkinliklerle Van Gogh Müzesi'nde.

Pokémon ve Van Gogh Müzesi’nin iş birliği, 1973 yılında açılan müzenin 50. yılı için kutlama niteliğinde. Şirket ve müze bu iş birliği kapsamında, sanatçının Japon sanatıyla ve kültürüyle olan ortak bağına dayalı çeşitli eğitim etkinlikleri düzenlemiş. Bu noktada bir parantez açalım, Japon baskıları Vincent Van Gogh için o kadar önemliydi ki biriktirdiği baskı resimlerden 500 tanesi internete açılmış, tüm Van Gogh tutkunlarının bu arşive ücretsiz olarak erişebilmesi sağlanmıştı. Bu bağı günümüz dünya toplumuna anlatmanın en etkili yollarından biri, milyonlarca insana ulaşan Japon popüler kültür simgesi Pokémon’lar olsa gerek.

Van Gogh’un Japon sanatıyla olan bağlarını anlatan etkinlikler ve eğitimler düzenleniyor

İş birliğinin en önemli kısmı, eğitim etkinlikleri. Pokémon ve Van Gogh Müzesi birlikte, Japon sanatı ve kültürüyle olan ortak bağa dayalı çeşitli eğitim etkinlikleri geliştirmişler. Özellikle çocukların ve öğrencilerin katılmak isteyeceği türde etkinlikler hazırlanmış. Pokémon Adventure ve Promo Cards bunlardan biri. Müzenin bu konudaki açıklaması şöyle: “Van Gogh’un resimleri boyunca bir Pokémon Macerasına çıkın ve başyapıtlarla ilgili hikayeleri keşfedin. İpuçlarını takip edin, görevi tamamlayın ve yanıtlarınızı teslim ederek Pokémon koleksiyonunuza ekleyebileceğiniz özel bir Pikachu x Van Gogh Müzesi promosyon kartı alın.” Pokémon Adventure İngilizce ve Flemenkçe alternatiflerle sunulmuş.

Müze restoranında ise Pikachu çizimi etkinliği konumlandırılmış. Katılmak isteyenlerin “Pikachu Nasıl Çizilir?” videosunu izlemek üzere müze restoranına gitmesi yeterli. Ardından bir kalem ve kağıt alarak orada çizim yapabiliyorlar.

Lise ilköğretim ve alt ortaöğretim seviyeleri için çevrim içi dersler de hazırlanmış. Bu dersler de İngilizce ve Flemenkçe olarak sunulmuş. Bu derslerde öğrencilere Van Gogh ile Japonya arasındaki bağlantıyı ve iki tarafın da birbirinden nasıl ilham alabileceği anlatılıyor.

Pokémon x Van Gogh Müzesi sergisinin en çok konuşulan tablolarından biri şüphesiz ki Van Gogh’un fötr şapkalı otoportresinde onun yerine geçen Pikachu. Van Gogh’un ünlü Ayçiçekleri‘nde gizlenen Sunflora; Yatak Odası tablosunda yaşayan Snorlax ve Munchlax da tam birer şirinlik abidesi olmuş.

Pokémon ve Van Gogh Müzesi’nin iş birliği, 7 Ocak 2024’e kadar devam edecek.

 

Van Gogh Müzesi’nin gerçekleştirdiği diğer projelere, müzeden bağımsız Van Gogh temalı yaratıcı işlere ve kampanyalara şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Van Gogh Müzesi  Pokémon