Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1000 Eşsiz Origami Turna

1000 Eşsiz Origami Turna

Cristian Marianciuc, Japon mitolojisinden ilham alan ve 1000 güne yayılan origami maratonu "Icarus Mid Air"i tamamladı.

İngiliz sanatçı Cristian Marianciuc, Japon efsanesi Senbazuru’dan esinlendiği Icarus Mid Air projesiyle origami sanatında kendi özgü ürünler veriyor.

1000 origami turna dileklerinizi gerçekleştirebilir

Marianciuc’un projesini anlamak için öncelikle Senbazuru efsanesine bir göz atalım. Thousand origami cranes (1000 origami turna) olarak da anılan efsaneye göre tanrılar, 1 yıl içinde 1000 tane origami turna kuşu yapan kişinin dileklerini kabul ediyor. Kimilerine göre dileklerin kabul edilmesi yerine göre mutluluk ve sonsuza kadar iyi şans getiren turna origamileri, özellikle de uzun bir yaşam ve hastalıkların iyileşmesi anlamında fayda sağlıyor. Turna kuşu Japon kültürüne göre tıpkı ejderha ve kaplumbağa gibi mistik ve kutsal bir varlık. 1000 yıl yaşadığına inanılan bir tür mitolojik turna kuşu dolayısıyla turnalar uzun ömrün ve sağlığın sembolü olmuş, 1000 ayrı kuş yapılması da bundan kaynaklanıyor. Efsane dolayısıyla origami turnalar bugün aile ve arkadaşlar arasında “geçmiş olsun” anlamına gelen popüler bir hediye haline gelmiş.

Hiroşima’nın kurbanı Sasaki de 1000 origami turna yaparak iyileşmek istemişti

İpe dizilerek biriktirilen origami turnalar 2. Dünya Savaşı sırasında Sadako Sasaki ile popülerlik kazanmış. Hiroşima’da patlayan atom bombası nedeniyle radyasyona maruz kalan minik kız çocuğu origami turnalar yapmaya başlamış. Origami yapamayacak kadar zayıf düştüğü ana kadar 644 turna yapan Sadako ne yazık ki 1955’te hayatını kaybetmiş ve sınıf arkadaşları onun için origami sayısını 1000’e tamamlamış. Hiroşima Barış Parkı’nda bu nedenle origami turnaları taşıyan bir Sadako heykeli bulunuyor ve Obon Günü’nde insanlar atalarının ruhları anısına heykele ipe dizilmiş origami turnalar bırakıyorlar.

Her güne bir origami maratonu

Cristian Marianciuc, yaratıcılık ve öz disiplin anlamında kendini sınamak için 3 yıl önce kendi origami turna projesini başlatmış. Ancak her gün aynı turna modelini yapmak yerine her gün farklı bir turna yaratarak bu sınavı biraz daha zorlu hale getirmiş. Dolayısıyla Marianciuc efsanedeki süre olan 1 yıl ile sınırlı kalmamış. 26 Eylül’de 1000. origami turnayı yaratan sanatçı, hala origami turna yapmaya devam ediyor. Projesine, güneşe fazla yaklaşınca balmumu kanatları eriyerek hayatını kaybeden Icarus adlı Yunan mitolojisi karakterinin adını eklemesi de oldukça anlamlı olmuş.

Sanatçının 26 Eylül’de yaptığı 1000. origami turna:

#1000 “Senbazuru” crane Song of the day: Hyperballad by Björk @bjork Here we are! I have written this conclusion in my head countless times. None of them sounded fitting. How do you summarize 1000 days in a few paragraphs? It’s interesting – for someone who has a way with words (maybe?), I have found myself at a loss for words quite a few times. And whatever I would try to come up with today will definitely fall short of such a momentous occasion. As you can see, I am rambling already. So, I will not write a conclusion, because this is not an ending. I will continue to translate the contents of my mind and heart with the help of paper. However, I doubt it will be on a daily basis. I cannot reveal more because I have not decided anything in particular. I am giving myself a tiny bit more freedom. I am thinking of making future cranes that I post here available on Etsy. But this is a work in progress still. I will end by expressing my overwhelming gratitude to each and every one of you: friends new and old. Thank you, thank you, thank you! (And see you again very soon!) x #origami #icarusmidair #senbazuru #bjork #hyperballad #epilogue #portrait #floral #mask #theweekoninstagram

A post shared by Cristian Marianciuc (@icarus.mid.air) on

1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna 1000 Eşsiz Origami Turna

Görsel: Instagram/icarus.mid.air