Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Origami Turna Geleneğine Çağdaş Yorum

Origami Turna Geleneğine Çağdaş Yorum

1000 günlük origami maratonu "Icarus Mid Air"le adını duyuran Cristian Marianciuc, yeni ve çok daha detaylı origami turnalar üretmeye devam ediyor.

Japon kültüründe turnalar, bin yıl yaşadığına inanılan bir tür mitolojik turna dolayısıyla uzun ömrün ve sağlığın sembolü sayılıyor. Ederha ve kaplumbağa gibi mistik ve kutsal bir varlık olarak yerleşmiş. Bin origami turna olarak da anılan Senbazuru efsanesine göre 1 yılda 1000 adet origami turna kuşu yapan kişinin dilekleri tanrılar tarafından kabul ediliyor. Bazı kaynaklara göre ise mutluluk ve iyi şans getiren bu origamiler, hastalıkların iyileşmesi ve uzun bir yaşam anlamında da fayda sağlıyor. Ayrıca Çin mitolojisine göre bu efsanevi turnalar, bu kuşlara dönüşme ve uçabilme gibi büyülü yetenekleri olan taocu ölümsüzleri sembolize ediyor.

Cristian Marianciuc ve origami turna tutkusu

Bin origami turna yaparak iyileşmek isteyen Hiroşima kurbanı minik kız Sadako Sasaki de bu geleneği 2. Dünya Savaşı sırasında canlandıran isimlerden biri. Origami turnalar bugün aile ve arkadaşlar arasında özellikle geçmiş olsun anlamında bir hediyelik eşya olarak kullanılıyor. Sanatçı Cristian Marianciuc bu gelenekten hareketle gerçekleştirdiği 1000 günlük origami maratonu Icarus Mid Air‘le dikkatleri üzerine çekmişti. Maraton bitse de Cristian Marianciuc yeni ve çok daha karmaşık origami turnalar üretmeye devam ediyor.

Romanya doğumlu İngiliz sanatçı, eğitim amacıyla gittiği Sydney’de Japon kültürü dersleri almış ve origami ile burada tanışarak tutkunu olmuş. Ancak bu süreçte aidiyet hissiyle ilgili kaygılara kapılan Marianciuc, 2015 yılında ülkesi Romanya’ya geri dönmüş. Ancak burada da yabancılaşma ve yeniden uyum sağlama güçlükleri yaşamaya başlamış. Bu zorlu psikolojik süreçte origami turnalar yapmaya başlamış ve bunun ardından da 1000 günlük origami maratonu gelmiş. Sanatçıya göre origaminin iyileştirici bir etkisi var hayatta dengeyi bulmanın bir yolu. Bazı sesleri susturmayı ve diğerlerini daha yüksek hale getirmeyi, şu ana odaklanmayı sağlıyor.

Cristian Marianciuc canlı renklerle ve karmaşık desenlerle bu eski kağıt katlama sanatına kendi çağdaş yorumunu da eklemiş. Kuşların kanatlarına Romanya kültürüne ait geleneksel maskeler, yazılar, yıldızlar, çiçekler, illüstratif suratlar, mimari ve grafiksel motifler gibi pek çok farklı şeyler işleyerek son derece özgün işler ortaya çıkarmış.

Daha fazlası için sanatçının Etsy mağazasına ve Instagram’ına göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram