Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağız Çevresini Gösteren Şeffaf Cerrahi Maske

Ağız Çevresini Gösteren Şeffaf Cerrahi Maske

EPFL ve Empa iş birliği ile üretilen tek kullanımlık şeffaf cerrahi maske HelloMasks iletişimi daha kolay ve anlaşılır hala getiriyor.

Yüz maskeleri artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Durum böyle olunca maskelerin rahatlığı ve iletişimde sağladığı kolaylık da önem kazanıyor. Muhtemelen pandemi ile birlikte eksikliği en çok hissedilen, yüzünün yarısını maskenin altında olan insanlarla iletişim kurmak ve onun duygularını anlamaya çalışmak oluyor. Ağız çevresini tamamen kapatan maskeler özelikle işitme engellilerin, çocukların ve yaşlıların iletişiminde büyük engel teşkil ediyor. COVID-19 pandemisi sürecinde hızlanan çalışmalarda ağız ve çevresini gösteren şeffaf maske çeşitlerinde artış yaşanıyor.

Ebola salgını sırasında ortaya çıkan HelloMasks fikri COVID-19 zamanı kullanılacak

İnsan etkileşimini biraz daha normalleştirmek amacı ile farklı maske modelleri üzerinde çalışılıyor. Bunlardan biri de Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirildi. İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarları (Empa) ile birlikte çalışan Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) yakında endüstriyel ölçekte üretilecek tamamen şeffaf bir cerrahi maske tasarladı.

Bu şeffaf cerrahi maske COVID-19 pandemisi ile birlikte ortaya çıkmadı. 2015 yılındaki Ebola salgını sırasında Batı Afrika’da çalışan sağlık çalışanlarının hastaları ile yaşadığı iletişim sıkıntısı sonucunda böyle bir fikir geliştirilmişti. Son iki yıldır da EPFL ve Empa birlikte çalışarak maskeyi son aşamaya kadar getirdi. Maskeleri pazarlamak için HMCARE isimli bir girişim kuruldu. Üretim sürecini hızlandırmak için çalışmalar başladı.

Maskeler 2021 yılında piyasaya sürülecek

HelloMasks adı verilen bu ürün gözenekli polimer liflerle yarı saydam bir maddeden üretilmiş. 100 nanometrelik aralıktaki lifiler virüs ve bakterileri filtreleyecek kadar küçük nefes alacak kadar büyük genişliğe sahip. Tek kullanımlık HelloMasks henüz tamamen çevre dostu olmasa da biyolojik olarak yüzde 99 oranında parçalanabiliyor.

Maskeler, COVID-19 sürecinde sağlık çalışanlarının hastaları ile arasındaki etkileşimi daha kişisel hale getirmek amacı ile ilk olarak sadece doktorlara ve sağlık çalışanları için üretilecek. Daha sonra genel kullanım için de satışlar başlayacak. Maskelerin 2021 yılında piyasada sürülmesi bekleniyor.

Görsel: YouTube, Twitter