Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Digiturk Türk Kadınlarının Televizyon İzleme Alışkanlıklarını İnceliyor

Digiturk Türk Kadınlarının Televizyon İzleme Alışkanlıklarını İnceliyor

Digitürk, üyesi olan kadın kullanıcıların televizyon izleme alışkanlıklarına ışık tutan bir araştırma sonuç belgesi yayınladı.

Digiturk, Kalita Araştırma Şirketi işbirliğiyle üyesi olan kadın kullanıcılar üzerinde bir trend araştırması gerçekleştirdi. İstanbul’da yapılan bu kalitatif araştırma 25-45 yaş aralığındaki her kesimden Digiturk üyesi kadınları kapsıyor.
Kadınların televizyon izleme alışkanlıkları ve beklentilerini yakından inceleme fırsatı veren araştırma sonuçları; kadınların evde uyanık oldukları sürenin tamamında televizyonu açık tuttuklarını ve çoğu kadının eşinin evde maç seyretmesi ve maç izlemek için dışarı çıkmaması için Lig TV üyeliğine sıcak baktıklarını ortaya koyuyor.
Ev kadınları ve çalışan kadınlar TV izleme alışkanlıkları anlamında farklılıklar gösteriyor. Ev kadınları eşlerini ve çocuklarını maç günlerinde evde tutabilmek için eve Lig TV üyeliği satın almaya sıcak bakıyor. Sebebi de kadınların stadyumda, kahvede ve barda maç izlemenin tehlikeli ve de masraflı olduğunu düşünmeleri. Kadınların çoğu böyle düşünürken yine kadınların çoğu futbol maçı izlemekten hoşlanıyor, fakat ardından yayınlanan uzun tartışma programlarını ve özetleri sevmiyorlar.
Araştırmaya göre televizyon kadınlar için bir eğlence ve keyif aracından çok rahatlamak, yorgunluk atmak, günlük sorunlardan uzaklaşmak ve dinlenmek, diğer yandan da küçük çocuklarını oyalamak, dış dünyayla iletişim kurabilmek için bir araç. Kadınların çoğu televizyonu evin ve hayatın ayrılmaz parçası olarak görüyor ve televizyon ile içiçe bir hayat sürüyor. Yine kadınların çoğu uyanır uyanmaz televizyon açıyor, çalışan kadınlar da eve döner dönmez açıyor. Gece yatarken televizyonu kapatmayan kadınlar da var ve gün içinde izlemeseler de televizyonu açık bırakıyorlar.
Gününü evde geçiren kadınlar ağırlıklı olarak dizi, magazin programı ve şov programları izliyor. Çalışan kadınlar ise eve dönünce dizi izliyor ama izledikleri dizi sayısı sınırlı, ona ek olarak sinema, belgesel, müzik ve haber programı da izliyorlar. Sabahları işe gitmeden haber ve müzik kanalları izlenme oranları daha yüksek.
Kadınların en çok izlediği diziler Kuzey Güney, Muhteşem Yüzyıl ve Karadayı; en çok izlenen programlar ise Öteki Gündem, Tarihin Arka Odası ve Kelime Oyunu. Kadınların sözüne güvendikleri medya fenomenleri Kenan Işık, İrfan Değirmenci, Pelin Çift, İlker Ayrık, Vasfiye Teyze, Beyaz, Müge Anlı ve Hürrem Sultan. Kadınlar gündüz saatlerinde TV kumandasının tek hakimi, akşamları ve hafta sonları ise evdeki TV sayısına göre kumanda başkasının eline geçebiliyor. Çoğu evde birden fazla televizyon var ve kumanda kavgası eskisi kadar sık yaşanmıyor. Evde tek televizyon varsa kumanda genelde evin çocuklarının veya erkeğin elinde oluyor, bu durumda kadınlar evde izlenene uyum sağlıyor. En önemli nokta, maç olan günler kadınların kumanda hakimiyeti çok düşük.
Televizyon satın alma kararı çocukların ya da evin babasının elinde. Büyük ekran, incelik, 3D ve görüntü kalitsi gibi teknik özellikler kadınların en çok aradıkları kriterler.
Ailecek en çok izlenen Digiturk kanalları Nat Geo Wild, İz TV, History Channel gibi belgesel kanalları, ardından sinema kanalları ve Lig TV geliyor. Kadınlar en çok Turkmax, Home TV ve müzik kanallarını izlerken erkekler Lig TV ve diğer spor kanallarını izliyor. Küçük çocuklar Disney Channel, Yumurcak TV ve Cartoon Network gibi kanallara lzierken daha büyük çocuklarsa belgesel ve sinema kanallarını izliyor.