Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüzen Ofis Binası

Yüzen Ofis Binası

Powerhouse Company'nin kendi kendine yetebilen 3 katlı bir ofis binası olarak tasarladığı Floating Office Rotterdam, Maas nehri üzerinde yüzüyor.

Yüzen kapsül ofisler, yüzen fotoğraf laboratuvarları, güneş enerjili yüzen ev gibi yüzen yapı temalarına son yıllarda sıkça rastlıyoruz. Hatta SO? İstanbul’da deprem sonrası geçici barınma için de bir yüzen ev prototipi hazırlamıştı. Hollandalı mimarlık şirketi Powerhouse Company ise Floating Office Rotterdam (FOR) isimli yüzen ofis binasıyla çok daha büyük çaplı bir yapıya imza attı.

Floating Office Rotterdam, şebekeden bağımsız bir ofis binası. Bu da demek oluyor ki her yerde ve her türlü koşulda kendi kendine yetebiliyor ve merkezi bir alt yapıya bağımlı olmak zorunda kalmıyor. Yapının inşasında çapraz lamine ahşap kullanılmış.

Üç katlı bina 15 adet beton mavna/beton gemi seti üzerine inşa edilmiş. Binada, iklim değişikliğine yönelik çözümleri araştıran bir kuruluş olan Global Center on Adaptation’ın (GCA / Küresel Uyum Merkezi) genel merkezi ve Powerhouse Company’nin kendi stüdyosunu yer alıyor. Bu ofislerin yanı sıra Rotterdam’ın en popüler lokantalarından biri olan Heroine’in kurduğu Putaine restoranına da ev sahipliği yapıyor. Yapı ayrıca Maas nehri suları içinde çerçevelenmiş bir yüzme havuzu da içeriyor. Bina şu an için Rotterdam’da Maas nehri üzerindeki eski bir sanayi limanı olan Rijnhaven’da yüzüyor.

İklim değişikliği nedeniyle yükselen deniz seviyelerine mimarinin nasıl uyum sağlayabileceğinin bir örneği

Çapraz lamine ahşap zemin plakaları da dahil olmak üzere ahşap yapı, binanın düşük karbon ayak izine katkıda bulunuyor ve aynı zamanda yüzebilecek kadar hafif olmasını sağlıyor. Çatıdaki güneş panelleri binaya kendi elektrik kaynağını sağlarken, nehir suyu pasif bir ısıtma ve soğutma sistemi için kullanılıyor.

Ahşap yapı, yerinde kolayca vidalanan prefabrik bir iskelete sahip. Bu da gelecekte sökülüp geri dönüştürülebilecekleri anlamına geliyor .Powerhouse Company, bu yapıyı iklim değişikliğinin neden olduğu yükselen deniz seviyelerine mimarinin nasıl uyum sağlayabileceğinin bir örneği olarak görüyor.

Halatlarla bir arada tutulan beton mavnalar, binayı ayakta tutmaktan daha fazlasını yapıyor. Yazın iç mekanı soğutmak ve kışın da ısıtmak için bir boru sistemi içeriyorlar. Bu boru sistemi, liman suyunun sıcaklığını kullanan bir ısı eşanjörü işlevi görüyor.

Türünün dünyadaki en büyük örneği

Powerhouse Company’nin kurucusu Nanne de Ru yüzen bina hakkında şunları söylüyor: “Sürdürülebilir, yüzen bir ofis binası tasarlamak çok zorlu bir görevdi ve buna entegre bir şekilde yaklaştık. Binayı soğutmak için Rijnhaven’ın suyunu kullanmak ve ofisin çatısını büyük bir enerji kaynağı haline getirmek binayı gerçekten otarşik (kendi kendine yetebilen) hale getirdi.

Türünün dünyadaki en büyük örneği olduğu söylenen bina, 2021 yılının sonlarında Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Birleşmiş Milletler eski genel sekreteri Ban Ki-moon tarafından resmen açılmış.

Yüzer yapılar ilginizi çekiyorsa, görsel sanatçı Dionisio González’in, Norveç fiyortlarında gezinen hayali amfibik yapılardan oluşan Wittgenstein’s Cabin serisine de göz atmak isteyebilirsiniz.

Görsel: Powerhouse Company