Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüzen Fantastik Yapılar

Yüzen Fantastik Yapılar

Görsel sanatçı Dionisio González'in, "Wittgenstein’s Cabin" isimli serisi, Norveç fiyortlarında gezinen hayali amfibik yapılardan oluşuyor.

Yüzen ofisler, yüzen şehirler, yüzen çadır, yüzen fotoğraf laboratuvarları, yüzen açık hava sineması, güneş enerjili yüzen evler ve yüzen spor salonu olmak üzere çok çeşitli yüzen yapı/etkinlik alanı projelerine ve tasarımlara yer verdik. Bunların bir kısmı pandemi ya da kıyamet sonrasının sular altında kalmış medeniyetleri için kurgulanmış işlerdi. Kalan kısmı da bugünden hayata geçirilen işlerdi. Dionisio González ise işin daha sanatsal kısmına odaklanarak Wittgenstein’s Cabin (Wittgenstein’ın Kulübesi) isimli serisiyle hayal gücünü ortaya koymuş.

Projenin ilham kaynağı filozof ve matematikçi Ludwig Josef Johann Wittgenstein

Dionisio González, Wittgenstein’ın yaşamından ilham alarak yapıların arka planında Norveç fiyortlarına yer vermiş. Yapıların eskimiş metal katmanlardan oluşan gövdeleri ve çılgın formları, incelemesi keyifli detaylarla bezeli. Seride birçok farklı şekil ve boyutta yüzen ev olmasına rağmen sanatçının benimsediği özgün estetik sayesinde hepsi aynı fantastik yapı ailesine ait olduğunu hissettiriyor.

Seri; matematik, zihin ve dil ilkelerini inceleyen bir filozof ve matematikçi olan Ludwig Josef Johann Wittgenstein’ın yaşamından ilham alıyor. Özellikle de Wittgenstein’ın 1914’te Norveç’in küçük bir köyü olan Skjolden’de satın aldığı göle bakan kulübeden. Wittgenstein’ın kulübesi şekil olarak González’in sıra dışı binalarından çok farklı olsa da, sanatçı bu ikisi arasında “düşüncenin keşfedildiği yerler” olarak benzerlik görüyor.

Mimari ve su kombinasyonu, filozofun çalışması için çok önemliydi. González, “Wittgenstein mantık çalışmaları üzerinde arkadaşı David Pinsent’in Sognefjord’da yelken açtığı bir teknede çalıştı” diyor. Yazı masası işlevi gören küçük bir su ulaşım aracı olarak bu tekne, mimarinin suyla olan ilişkisini ve felsefenin amfibik bir uğraşı olduğunu düşünmesine yol açmış. Wittgenstein’ın Kulübesi illüstrasyonları; bu soyut fikirlerin çağdaş binalarda nasıl tezahür edebileceğini hayal ediyor; keşişin inini başka bir seviyeye taşıyor.

Dionisio González’in diğer çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Wittgenstein’s Cabin Wittgenstein’s Cabin Wittgenstein’s Cabin Wittgenstein’s Cabin Wittgenstein’s Cabin

Görsel: Dionisio González