Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boş Daireleri Camera Obscura’ya Dönüştürmek

Boş Daireleri Camera Obscura’ya Dönüştürmek

Brendan Barry "Lund Point" isimli fotoğraf serisinde, Londra'daki boş apartman dairelerini bölge sakinleriyle birlikte camera obscura'ya dönüştürdü.

Fotoğrafın icadına giden yolda atılan en önemli adım olan camera obscura, ilk ortaya çıktığı dönemden bu yana oda büyüklüğünde düzeneklerle veya kutularla hayata geçirilmiş bir sistem. Hatta günümüzde bunu kolaylaştıran ve farklı amaçlarla kullanıcıya sunan mobil uygulamalar da mevcut. Örneğin Bonfoton Camera Obscura Room Lens, dışarıdaki görüntüleri duvarlarınıza yansıtarak evinizde büyüleyici bir atmosfer yaratmanızı sağlıyor. Brendan Barry ise Lund Point isimli yeni fotoğraf projesinde çok lensli camera obscura’yı, apartman dairelerine uyguluyor.

Brendan Barry, sıradan nesneleri ve yapıları fotoğraf makinelerine dönüştürmekte ustalaşmış

Brendan Barry, günlük nesneleri ve mekanları çalışan fotoğraf makinelerine dönüştürmekte uzman bir sanatçı. Geçmişte ekmek, karpuz, nakliye konteyneri, karavan ve hatta bir Manhattan gökdeleni gibi farklı türde nesneleri/yapıları işlevsel görüntü yakalama düzeneklerine dönüştürmüş.

En eski fotoğraf makinesi sayılan camera obscura’nın temellerinin, Uzak Doğu’daki ilk versiyonlarını ve antik Yunan’daki optik keşifleri de hesaba kattığımızda yüzlerce yıl öncesine dayandığını görüyoruz. Konsept, kapalı ve karanlık bir alana iğne deliği veya bir lensten gelen ışığın arka yüzeye, örneğin bir duvara yansıtılmasıyla gerçekleştiriliyor.

Barry “Lund Point” projesinde, Doğu Londra’da belirlediği dört boş daireyi kullanmış. Bu defa eski projelerine kıyasla yeni bir yaklaşım kullanmış. Beyond the Box aracılığıyla Doğu Londra sakini bir grup gençle iş birliği yapmış. Her daireyi karanlık bir kutuya dönüştürmek için birlikte çalışmışlar.

Hep birlikte ışığın geçmesini önlemek için alanı karartmışlar ve pencerelerden birini kullanarak lensi takmışlar. Bu işlemlerin ardından yine hep birlikte güzel bir negatif görüntü oluşturmak için manzaraya odaklanmışlar ve manzaranın çerçevesini belirlemişler.

Ortaya çıkan çalışmalar şu anda Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi’nde sergileniyor. Aynı zamanda bu Camera obscura deneyi ile bağlantılı olarak, “Mekan Yaratmak” teması etrafında “Envision East” adlı bir haftalık bir festival gerçekleştirilmiş.

Brendan Barry’nin çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

lund point

lund point

Görsel: Instagram, YouTube