Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geceleri Uykularımızı Kaçıran Canavarlar Şimdi Ne Yapıyor?

Geceleri Uykularımızı Kaçıran Canavarlar Şimdi Ne Yapıyor?

Gözlük markası Multiópticas'ın kampanyasında çocukların uykularını kaçırma görevini bırakıp yeni işlerinde hayata tutunmaya çalışan canavarlar yerini telefonların ya da tabletlerin ekranlarına bırakıyor.

İspanya pazarında optik sektörünün önde gelen markalarından biri olan Multiópticas, göz sağlığı konusunda insanları bilgilendirmek, uzun ekran sürelerinin gözleri ne denli bozabileceğini göstermek ve bu alışkanlığın her yaştan insanı etkilediğini vurgulamak için hepimizin aşina olduğunu bir efsaneye başvuruyor.

Herkesin çocukluk zamanlarında yaşadığı ya da çevresindeki bir arkadaşından mutlaka duyduğu uykuları kaçıran korku dolu canavarları hatırlarsınız. Bu yaratıklar kimi zaman yatağın altında bazen perdenin arkasında ya da dolabın içinde gizlenmiş olur. Gecenin karanlığında tek gözüyle köşeden bizi izler ve her an ortaya çıkabilecekmiş gibi tedirginlik yaratır. Uyku kaçıran bu korku dolu düşünceler de çoğunlukla çocukların geceleri huzurla uykuya dalamasındaki en büyük etken olur. Çocukluk tabii. Büyüyünce bu korkulardan geriye pek bir eser kalmaz. Peki ama şimdiki çocukları yataklarında uykusuz bırakan şeyler neler?

Yeni canavarlar gelince eskileri unutuldu

Bu canavarlar günümüzde artık başka işler aramak durumda kaldılar çünkü çocukların uykularını kaçıran endişe verici başka bir durum var. Evde ya da iş yerindeyken, sokakta yürürken, yemek yerken, eğlenirken, hatta uykuya dalarken bile ekranlarla iletişim halindeyiz. Sürekli telefona, bilgisayara ya da televizyona bakmak uyku saatlerin gecikmesine, uyku düzeninin bozulmasına ya da çeşitli göz hastalıklarına ve baş ağrılarına neden olabiliyor.

Doğal ışığın yerini yapay ışıkların aldığı, hava durumunu bile pencereden dışarı bakıp görmek yerine telefon ekranlarından öğrendiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Çocukların ebeveyn gözetiminden ayrı bir şekilde yatakta uyumadan önce akıllı telefonlarıyla vakit geçirmesi diğer tehlikeler bir tarafa göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Multiópticas, LLYC tarafından hazırlanan Nuevos Monstruos (New Monsters) isimli kampanyasıyla bu soruna dikkat çekerken ekran sürelerinin çocukların uykusunda da düzensizlikler yarattığını geçmiş zamanın korkulu rüyası canavarlar üzerinden anlatıyor.

Canavarlar şimdilerde daha az gösterişli işleriyle hayata tutunmaya çalışıyor. Onların bazıları artık reyonlarda ürün diziyor, sokakları süpürüyor, yemek siparişlerini getiriyor, sinemada bilet kesiyor, otoparkta güvenlik olarak çalışıyor. Çocukları artık korkutmayı beceremeyen ve onları uykusuz bırakamayan bu yaratıkların yerini ise minik ekranlar alıyor.

Multiópticas, hayatımızı etkileyen ve giderek yaygınlaşan alışkanlığa dikkat çekiyor

Screen Pollution kampanyası Multiópticas’ın 2019 yılından bu yana yürüttüğü ve ekran süresine dikkat çektiği kendi içinde projeye dönüşmüş bir iş. LLYC ile birlikte farklı projeler gerçekleştiren Multiópticas, bu süreç içerisinde satışlarını artırırken organik görüntülenmelerle de sosyal medyada konu hakkında bilinirlik sağlıyor ve çeşitli tartışmaların önünü açıyor.

Multiópticas’ın yaptığı araştırmaya göre neredeyse her 10 ebeveynden 9’u çocuklarının erkan başında geçirdikleri süreden edişe duyuyor ki bu endişe yersiz değil. Her 10 çocuğun 8’i yatmadan önce telefon ya da tablet ekranında belirli bir süre geçiriyor. Ailelerin büyük bir çoğunluğu bu durumun göz sağlığını etkilediğini düşünse de sadece üçte biri kendisini ve çocuklarını korumak için adım atıyor. Tıpkı çocuklar gibi büyükler de uykuya dalmadan önce ekranlara bakıyor. Çocuklar gibi büyüklerde de her 10 kişiden 8’i gözlerini kapatmadan önce son gördükleri şeyin bir ekran olduğunu söylüyor.

Çocukların ve bebeklerin genellikle bu soruna karşı en savunmasız ama aynı zamanda en çok ihmal edilen yaş grubu olduğunu fark eden marka; gerilim dozu yüksek, tedirgin edici, tekrarlayan alışkanlıkları vurgulayan ve ebeveynleri konu hakkında düşünmeye iten reklam filmleriyle bu sağlıksız durumun önemine dikkat çekiyor.

canavarlar

Künye

Müşteri: Multiópticas
Ajans: LLYC, Madrid, Spain
Yaratıcı Yönetmen: Julio Alonso Caballero
Stratejik Planlama: Pablo Hernández De Urrutia
Yaratıcı Ekip: Marta Cordomí, Daniel Vázquez
Halkla İlişkiler: Carmen García-Morales Cid
Prodüksiyon: Carlota Jimenez De Andrade
Yönetmen: Oriol Cuadern

Görsel: YouTube, Multiópticas