Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektif Ruhun Gücüyle Kıyı Şeritlerindeki Değişimi Takip Etmek

Kolektif Ruhun Gücüyle Kıyı Şeritlerindeki Değişimi Takip Etmek

CoastSnap, kıyı şeritlerindeki değişimi kayıt altına almak, haritalandırmak ve bu bölgeleri korumak için hayata geçirilmiş bir gönüllülük projesi.

Kıyı şeritleri iklim değişikliğinin etkilerini görmek, dönemsel değişiklikleri takip etmek, kıyı erozyonu ve kumul gerilemesini gözlemlemek için önemli notlardan biri. Yine de bu değişiminin kısa bir sürede gerçekleşmiyor oluşu gözlemlemeyi engelliyor. Bilim insanlarının ve yetkililerin karar alma süreçlerini sekteye uğratıyor. CoastSnap, sadece bir akıllı telefon yardımıyla herkesin kıyı şeritlerindeki değişimi kayıt altına almasına ve kıyı şeridi değişimini haritalamaya imkan tanıyor.

Sadece akıllı telefonla bilim insanlarına yardımcı olmak mümkün

Avustralya’da bulunan NSW Üniversitesi’nin başlattığı bilim projesi, kıyı şeridinde zaman içindeki değişimi gözlemlemek için kolektif güçten faydalanıyor. Sahillerde gezinti yapan her vatandaş projenin gelişmesine ve devam etmesine katkı sunuyor.

Fotoğrafları aynı yerden ve aynı açıyla çekmek önem taşıyor bu nedenle CoastSnap noktalarında telefonlar için birer fotoğraf çekim alanı bulunuyor. CoastSnap istasyonları, ikonik plajlar ve milli parklar dahil olmak üzere önemli noktalara konumlandırılıyor. Uygulamayı indiren vatandaşlar talimatları takip ederek telefonlarını uygun olacak şekilde konumlandırıyor ve bölgenin fotoğrafını çekiyor.

Brisbane kent konseyinin kıyılar üzerine gerçekleştirdiği bir projesinin parçası olan CoastSnap, kıyı şeritlerinin uzun vadeli yönetimi ve korunması için hayata geçiriliyor. Fırtınalar, yükselen deniz seviyeleri, insan faaliyetleri ve diğer faktörler hakkında sürekli ve güncel veri toplamaya yardımcı oluyor. Ne kadar çok kişi katkıda bulunursa verilerin doğruluğu o kadar yüksek ve değişimin boyutları da o kadar net anlaşılıyor.

Fotoğraflarlardan elde edilen veri sahilleri korumak için kullanılıyor

Bilim insanları, insanların istasyonlarda çektiği fotoğrafları hızlandırarak bir video elde ediyor. Fotogrametri tekniğinin kullanıldığı bu aşamada kıyı şeridindeki değişimlerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlamak için görseller veriye dönüştürülüyor. Bu bilgiler topluluk veritabanına ekleniyor.

Elde edilen veri, araştırmacılar ve konsey yöneticilerinin de olduğu bir kurul tarafından değerlendiriliyor. Plajların ve sahillerin nasıl iyileştirilebileceği, doğal afetlere karşı ne gibi önlemler alınabileceği konusunda içgörüler yaratılıyor.

CoastSnap kıyı şeridi izleme programı, 2017 yılında Avustralya’da başladı. Şu anda Avustralya’daki bazı kıyı şeritleri başta olmak üzere Yeni Zelanda, ABD, Kanada, İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde de fotoğraf çekmek için CoastSnap istasyonları bulunuyor. Tamamen gönüllülük esaslı işleyen bu projenin ilerleyen dönemlerde farklı ülkelere de genişletilmesi ve küresel bir topluluk oluşturulması planlanıyor.

coastsnap coastsnap

Görsel: NSW, NSW National Parks, CoastSnap