Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artırılmış Gerçeklikte Giysileri Deneyerek Alışveriş Yapmak

Artırılmış Gerçeklikte Giysileri Deneyerek Alışveriş Yapmak

Snap Partner Summit 2022'de, artırılmış gerçeklikte tek tıkla giysi denemeyi de içeren yeni "AR Alışveriş Özellikleri" duyuruldu.

İnsanların sosyalleştiği yerde alışveriş yapmaya eğilimli olması, internetin temel yasası haline dönüştü. Bu nedenle hemen hemen tüm sosyal ağ ve mesajlaşma uygulamaları, son birkaç yıldır kendi platformlarında alışveriş deneyimini geliştirmeye odaklandı. Snap Inc. ise dün gerçekleşen Dördüncü Yıllık Snap Ortaklar Zirvesi’nde (Snap Partner Summit 2022/SPS 2022) açıkladığı yeniliklerle tüm bunların arasından sıyrılarak bu konuda ne kadar iddialı ve hızlı olduğunu gösterdi. Markalar İçin Yeni AR Alışveriş Özellikleri başlığı altında açıklanan yenilikler, en çok dikkat çekenlerden.

Yeni AR Alışveriş Özellikleriyle ilgili şu açıklama her şeyi özetliyor: “AR alışverişi geliştirmeye, AR oluşturmayı işletmeler için basit, hızlı ve maliyet etkin hale getiren yeni teklifler sunarak devam ediyoruz. Ayrıca tüketicilere hem Snapchat’te hem de Snapchat dışında AR kullanarak alışveriş yapabilecekleri yeni yerler sunuyoruz.”

Yenilikler, alışveriş deneyiminde yaşanan önemli bir değişime işaret ediyor

Şimdi Snap Inc’in AR Alışveriş konusundaki yeniliklerine yakından bakalım. Aslında parça parça açıklayacağım tüm bu yenilikler, Yeni AR Oluşturma Paketi olarak bir arada sunuluyor. Her biri işletmelerin işini kolaylaştırmayı hedefleyen bir LEGO parçası gibi. Örneğin yeni AR görüntü İşleme teknolojisi, işletmelere e-ticaret siteleri için hazırladıkları ürün fotoğraflarını artırılmış gerçekliğe hazır varlıklara dönüştürme imkanı sunuyor. Bu teknoloji sayesinde müşteriler sanal ortamda daha fazla kıyafeti daha kolay deneyebiliyor. AR Alışveriş şablonları ise markaların AR geliştirme becerisi ihtiyacı olmadan, dakikalar içinde ve hiçbir ücret ödemeden varlıklarını içe aktarıp katalogdan seçilebilir AR varlıklar oluşturmalarına imkan tanıyor.

AR Alışveriş İçin Kamera Kiti de bir diğer önemli yenilik. Bu yazılım geliştirme kiti (SDK) katalog destekli Alışveriş Lenslerini perakendecilerin ve markaların ürün bilgisi sayfalarına getirerek müşterilerin gözlük ve çanta gibi ürünleri Snap AR yardımıyla denemelerine ve görüntülemelerine olanak tanıyor. Puma, Snap’in bu teknolojiyi kullanan ilk küresel ortağı olmuş. Snap’in Kamera Kiti sayesinde müşteriler, Puma spor ayakkabılarını dijital ortamda deneyebilecek.

AR Alışveriş yenilikleri içinde anlatmadan geçemeyeceğim bir tanesi de Dress Up. Bu özellik, Snapchat uygulamasının parçası olan bir in-app hub olarak tanımlanıyor ve “geleceğin alışveriş merkezi” olacağı öngörülüyor. Bir ürün seçen kullanıcı, bunu Snap’in AR lensleriyle kendi üzerinde deneyip kaydettikten sonra, bu görüntüyü Dress Up’ta arkadaşlarıyla paylaşıp onların düşüncelerini sorabiliyor. Elbette ürün hakkında; içerik yaratıcılarından, markalardan ve tüm diğer kullanıcılardan gelen yorumlar ve ipuçları da kullanıcıya gösteriliyor. Gösterilecek tüm bilgiler; kullanıcının neyi sevdiğine, platformu nasıl kullandığına ve nerede bulunduğuna göre de değişiyor.

Kullanıcı açısından bakıldığında yeni AR Alışveriş özelliklerinin en çarpıcı yanı, başlıkta da belirttiğim gibi sanal ortamda kıyafet deneme imkanı sunması. Üstelik bunu büyük bir doğallıkla yapıyor. Bu özellik sayesinde, bir fotoğrafta görüp beğendiğiniz bir kıyafeti alıp tek tıkla kendi fotoğrafınızın üzerine koyabiliyorsunuz. Böylece sizin üzerinizde nasıl duracağını görmüş oluyorsunuz. Bu yenilik, “internette alışveriş yapmam, mağazaya gidip denemem lazım” diyenleri dahi ikna edecek gibi duruyor. Bunun kullanıcı için de, markalar için de ne kadar çok şeyi değiştireceği açık.

 

Aşağıdaki tablo, Snap’in kurulduğu yıldan bu yana ne tür yenilikler yaptığının ve bugünkü durumunun iyi bir özeti niteliğinde.

SPS 2022 yaklaşırken yapılan tanıtımlarda AR Alışveriş yenilikleriyle birlikte en çok öne çıkan ve etkinlik sonrasında da en çok konuşulan yenilik Pixy isimli cep boyutunda uçan kamera oldu. Bu kamera, şirketin, donanım işini büyüteceğinin sinyallerini veriyor. Pixy, kullanıcının birkaç metre üzerinde uçarak fotoğraf ve video çekiyor ve ardından avucunun içine konuyor. Pixy’nin 230 dolara satışa çıkacağı belirtilmiş. Ancak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’da piyasaya sürülecek.

Görsel: Snap Inc., Twitter