Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Okullarından Uzak Kalan Öğrenciler için Eğitim Seti ve Aidiyet Projesi: Sezin Postası

Okullarından Uzak Kalan Öğrenciler için Eğitim Seti ve Aidiyet Projesi: Sezin Postası

ATÖLYE’nin Özel Sezin Okulu ile hazırladığı eğitim seti ve aidiyet projesi Sezin Postası, iF Design Award 2022’de Servis Tasarımı kategorisinde ödüle layık görüldü.

COVID-19 sürecinde uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte öğrenciler ve öğretmenler çeşitli zorluklar yaşadı ancak hiç kuşkusuz eğitim hayatına ilk adımlarını atan öğrenciler için bu süreç daha zorlu oldu. Okula yönelik aidiyet bağlarının gelişmesi, eğitim ve ders kavramlarına yaklaşımları okula ilk defa adım atan öğrenciler için önem taşımasına rağmen bu süreç boyunca eğitimlerini evlerinden sürdürmek durumunda kaldılar. Bu süreç öğrenciler ve öğretmenler için ne kadar zorluysa ebeveynler için de o kadar endişeli bir durum.

Sezin Postası, Pandemide okulu ve öğretmenleriyle bağ kurma şansı yakalayamamış öğrenciler için tasarlandı

ATÖLYE’nin ve Özel Sezin Okulu’nun hayata geçirdiği tamamlayıcı bir eğitim seti ve aidiyet projesi Sezin Postası; öğretmenlerin, okul hayatına başlayan öğrencilerin ve velilerin bu dönemde karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmeyi hedefliyordu. Dünyanın önde gelen tasarım ödülleri arasında bulunan iF Design Awards 2022’de Servis Tasarımı kategorisinin Eğitim alt kategorisinde ödüle layık görülen proje, bu alandaki başarısını taçlandırdı.

Sezin Postası, bir okul dönemi içinde öğrencilerin evlerine gönderilen kutulardan oluşan bir set. Toplam dört kutunun yer aldığı projede bu yaş grubundaki öğrenciler ve ebeveynler için pedagoglar tarafından özenle hazırlanmış çeşitli materyaller, eğitim araçları ve sosyal aktiviteler sunuluyor

Dört kutunun da kendine ait teması var

Her postanın kendine ait bir teması bulunuyor. Bu temalar sırasıyla “tohum”, “filiz”, “fide” ve “meyve” olarak adlandırılmış. Toprağa ekilen tohumla başlayan metafor, öğrencilerin hayatlarında başladıkları yeni evreyi ve gelişimlerini temsil ediyor. Bu postanın içinde Özel Sezin Okulu’nun kendi bahçesinden alınan tohumlar var. Öğrenciler tohumu toprağa ekip onu büyütmeye ve yaşatmaya çalışıyor.

Sezin Postası’nın başarısı, tasarım sürecinin son derece katılımcı ve insan odaklı planlanmasında saklı. Projenin her aşaması; velilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve okul yönetiminin fikirleri ve katkılarıyla yaratılıyor. Öğrencilerin sınıflarından uzak kaldığı bu dönemde onlara aidiyet duygusu aşılamak ve sınıf ambiyansını hissettirmek önem taşıyor. Bu eşyaların bir örneği olan Sezin Köşesi, öğrenme ortamını okul duvarlarının ötesine taşıyarak çevrim içi derslere giren öğrencilerin sınıf atmosferini istediği yerde yaratmasına imkan tanıyor.

Öğrencinin ve velinin beraber okuyabileceği kitaplar, bir çift önlükle birlikte sunulan Sezin topluluğunun yazdığı yemek tarifleri kitabı ve Özel Sezin Okulu’nun öğretmenleri tarafından hazırlanan bir kutu oyunu ebeveynlerin çocuklarıyla keyifli vakit geçirmesi için sete yerleştirilmiş diğer materyaller arasında yer alıyor.

Bu zorlu eğitim dönemi içerisinde okuluyla hiç tanışmamış, öğretmenleriyle bağ kuramamış öğrencilerin iletişimlerini kuvvetlendirmek amacıyla hazırlanan set, iF Design Awards’ta Servis Tasarımı kategorisinde Türkiye’den ödül alan tek proje olma özelliği taşıyor.

Görsel: ATÖLYE