Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adriyatik Dalgalarının Nota Olduğu Deniz Orgu

Adriyatik Dalgalarının Nota Olduğu Deniz Orgu

Mimar Nikola Basic’in imzasını taşıyan “Deniz Orgu”, Adriyatik’ten Zadar kıyılarına vuran dalgaları müziğe dönüştürüyor.

Hırvatistan’ın Zadar kentinin kıyı şeridinde bulunan 70 metrelik “Morske Orgulje”, yani “Deniz Orgu”, 2005 yılında Mimar Nikola Basic tarafından yapılmış. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yerle bir olan Zadar’ın kıyı şeridine yeniden yapılanma kapsamında dökülen kaba saba beton, 2005 yılında Basic’in melodik dokunuşuyla insanların zaman geçirmek isteyeceği, dalgaların müziğe dönüştüğü bambaşka bir mekana dönüşmüş.

Adriyatik’ten kıyıya vuran dalgalar ve rüzgar, geniş beton basamakların hemen altındaki oluklardan içeri giriyor, boruların çapı gitgide daralarak içerideki basıncı artırıyor ve rezonans odalarına ulaşıyor. Rezonans odaları hoparlör işlevi görerek taşınan sesi yükseltiyor. Sonunda titreşen sesler basamakların en yukarısındaki deliklerden melodiler halinde yükseliyor.

Dalgaların yüksekliği ve periyodu değiştikçe, konserin ruhu da değişiyor; ancak dalgaların harmonik yapısı nedeniyle ne zaman giderseniz gidin melodik bir doğa konseri dinleyebiliyorsunuz.

Görsel; linssimato, Pierre Maheux, Lisa, wikipedia, felber