Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deniz Seviyesindeki Yükselişin Faturasını Çıkaran Uygulama

Deniz Seviyesindeki Yükselişin Faturasını Çıkaran Uygulama

Second Sea adlı uygulama, dünya çapında yükselen deniz seviyesinin kentlerde neden olacağı zararın miktarını hesaplarken faturayı kimlerin ödemesi gerektiğini de ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz günlerde Mısır’da 27.’si gerçekleştirilen COP 27 – Küresel İklim Zirvesi, diğer adıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda London’s Royal College of Art (RCA) dekanı mimar Adrian Lahoud liderliğindeki bir araştırma ekibi, dünya çapında yükselen deniz seviyelerinin kıyı kentlerde neden olacağı yıkımı hesaplayabilen Second Sea adlı bir uygulama geliştirdiklerini duyurdu.

Atina’dan Zhanjiang’a dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 136 şehirden gelen gerçek zamanlı veriler kullanılarak geliştirilen Second Sea adlı hesaplayıcı, aynı zamanda bu yüzyılın sonuna dek söz konusu şehirlerde deniz seviyesinin ne kadar yükseleceğini de yıl yıl ortaya koyuyor.  Uygulamanın hesaplamalarına göre yükselen deniz seviyeleri, özellikle karbon emisyonları hız kesmeden artmaya devam ettiği takdirde 2100 yılına kadar yılda 14 trilyon dolarlık hasara ve sellere neden olabilir. Platform ayrıca Jeff Bezos’un servetinin bir gün içindeki artışı veya Eurovision şarkı yarışmasına ev sahipliği yapmanın maliyeti gibi tahmini rakamlarla, su seviyesindeki yükselişin neden olacağı hasarın gerçekte ne anlama geldiğinin karşılığını yaratıcı bir bağlama oturtuyor. Sudanlı diplomat Lumumba Di-Aping, tasarım stüdyosu Accept & Proceed ve geliştirici Made by On ile ortaklaşa oluşturulan bir platform ile uygulamadan elde edilen veriler kamuoyu ile paylaşılıyor. Deniz seviyesindeki yükselişin tahmini zarar maliyetlerini gösteren faturalar oluşturan platformda, kullanıcılar bu görselleri sosyal medyadan paylaşabiliyorlar. Ayrıca ortaya çıkan faturalar, iklim değişikliğine CO2 emisyon katkıları göz önüne alınarak ülkelerin bu zararların ne kadarını ödemek zorunda kalacağını ve en çok emisyon yayan sanayileşmiş ulusların en fazla ödemeyi yapması gerektiğini açıklıyor.

Örneğin uygulamanın tahminlerine göre İstanbul’da 2025 yılında deniz seviyesinde 0,056 metrelik bir yükseliş yaşanacak ve bunun finansal olarak zararının 21,705,035 dolar olacağı belirtiliyor. Aynı yıl İzmir’de beklenen benzer bir yükselişin maddi zararının karşılığı ise 16,078,552 dolar olarak tahmin ediliyor.

Görseller: Second Sea, Youtube