Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Tıklama Tuzaklarına Karşı

Yapay Zekâ Tıklama Tuzaklarına Karşı

Instagram'ın kurucu ortakları tarafından geliştirilen haber uygulaması Artifact, tıklama tuzağı içeren haber başlıklarını yapay zekâ yardımıyla yeniden düzenliyor.

Instagram’ın kurucu ortakları Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından geliştirilen, kişiselleştirilmiş haber akışı sunan haber uygulaması Artifact, okurları çekmek amacıyla içeriğinden bağımsız olarak yanıltıcı başlıklar atılan tıklama tuzağı (clickbait) türünden içerikleri tespit etmek için yapay zekadan yararlanıyor. Yapay zekâ yardımıyla yanıltıcı başlığa sahip içerikleri tespit eden Artifact, yazının başlığını içeriğine uygun şekilde değiştiriyor.

WIRED, Bleacher Report veya The New York Times’ın manşetlerini yeniden yazan Artifact, başlıklar ile açıklayıcı snippet bölümleri içeren haber içeriklerine bağlantılar veren standart bir akış görünümüne sahip. Ancak Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında kullanıcıların karşısına çıkan bağlantıların aksine içeriklerin seçimi ve sıralamasını belirleyen şey onları kimin önerdiği değil, hikayelerin içeriği.

Kullanıcılarla sohbet etmeden onları anlayan yapay zekâ

Uygulama her ne kadar henüz ChatGPT gibi kullanıcılarla sohbet etmiyor olsa da, kullanıcıların karşılaşacakları haber deneyimlerini bizzat kullanıcılardan öğrenen büyük bir dil modelinden yararlanarak oluşturuyor. Kurucularından Systrom, “GPT veya Bard ile aramızdaki fark, bizim metin oluşturmamız değil, onu anlamamız.” diyor. Belirli bir kullanıcının tıklamaları, okuma süreleri ve belirli konulara ilgisi göz önünde bulundurularak benzersiz fakat uyarlanmış bir içerik kürasyonu sunan Artifact, haber özeti yapay zekanın imzasını taşıdığında ‘hatalar içerebileceği’ uyarısında da bulunuyor.

Son olarak kullanıcılara tıklama tuzağına sahip içerikleri işaretleme yetkisi veren uygulama, yayıncısının belirlediği haber başlıklarını uygulama kullanıcılarının göreceği şekilde yeniden yazıyor. Birden fazla kişinin bir içeriği etiketlemesi halinde ise o haberin yayılımını durduruyor. Tüm bu özellikleriyle uygulama, yapay zeka aracılığıyla pek çok editoryal sorumluluğu da kendi üzerine alıyor. Artifact uygulamasını Google Play Store veya Apple Store‘dan indirebilir; inceleme videosuna ise aşağıda göz atabilirsiniz.

 Görseller: Twitter, Artifact, Youtube