Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kıyıdaki Deniz Canlıları İçin Yaşam Alanları Yaratan Bloklar

Kıyıdaki Deniz Canlıları İçin Yaşam Alanları Yaratan Bloklar

ECOncrete biyolojik olarak geliştirilmiş bloklarıyla kıyı altyapısı için sürdürülebilir ve ekolojik bir alternatif sunuyor.

Deniz kıyılarındaki biyolojik çeşitlilik; rıhtımlar, doldurma alanlar ya da gelgitleri önlemek amacıyla koyulan betonarme yapılar nedeniyle tehdit altında. Kıyı şeridi yapılarını korumak ve su dalgalarının yarattığı erozyonunu önlemek için sahil şeritlerine yerleştirilen kırık kaya, taş veya betonlardan oluşan parçalar (riprap) güncelliğini yitirmiş ve çevresel ihtiyaçlara yanıt veremeyen bir tasarım. Bununla birlikte kıyı şeridinin su sıcaklığını doğrudan artırdığı için organizmaların gelişebileceği alanları yok edebiliyor.

İsrail merkezli ECOncrete şirketi, 2012 yılından bu yana sürdürülebilir deniz inşaatı alanında yenilikçi çözümler üretiyor. Kaya parçaları yerine kullanılabilecek, dayanıklı ve biyolojik olarak geliştirilmiş malzemesiyle de yukarıda bahsettiğimiz soruna çözüm oluyor.

Kıyı şeritlerinde sürdürülebilir, ekolojik ve dayanıklı bir altyapı

ECOncrete blokları, deniz kıyıları için sürdürülebilir ve ekolojik bir alternatif sunuyor. Dolgu alanlardaki riprapların yerini alabilecek dayanıklı ve sürdürülebilir bir altyapı oluşturmak için kullanılan bu bloklar patentli teknolojisiyle kıyı şeridindeki deniz canlıları için organik bir yaşam alanı yaratıyor.

ECOncrete blokları kıyı alanlarının iklimine uygun, esnek ve düşük etkili bir kıyı koruma sistemi inşa etmek için kullanılıyor. Bu yapılar temel olarak geleneksel işlevlerinden ödün vermeden deniz altyapısındaki mercan resifleri ve kayalık kıyı habitatını bir nevi taklit ediyor.

econcrete

Bloklar yapısı sayesinde oluklar, organik yaşam yüzeyleri ve soğuk su havuzları oluşturarak deniz yaşamının gelişmesi ve sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesi için uygun alanlar açıyor. Hem mikro hem de makro düzeydeki ekosistem için faydalı bu bloklar sayesinde istiridye, mercan veya midye gibi canlıların güvenle yaşayabileceği alanlar oluşuyor. Bu canlılar da yapının dayanıklılığını artırarak uzun ömürlü olmasını sağlayan biyolojik bir yapıştırıcı görevi üstleniyor. Bu sayede biyolojik bir koruma alanı yaratılıyor.

ECOncrete modüler bileşenleri deniz altındaki yaşamın ekolojik olarak desteklenmesini sağlamasının yanı sıra normal betona göre yüzde 70 daha düşük karbon ayak izine sahip. Ayrıca yüzde 10 daha dayanıklı. Gelgit bölgeleri boyunca yerleştirilebilen ECOncrete modülleri, normal betona göre de daha düşük pH değerine sahip. Bu da küçük kıyı organizmalarının koloni kurmasına ve büyümesine yardımcı olyor. Bununla birlikte geleneksel riprap dolguların yüzey dokusunun aksine gözenekli yüzeyi sayesinde küçük canlıların da korunaklı bir alanda yaşamasına imkan tanıyor.

Görsel: ECOncrete