Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eriyen Gondol

Eriyen Gondol

Aspen Dağı’ndaki kayak merkezinin tepesine yerleştirilen sanat eseri, küresel iklim krizinin etkilerine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Kış sezonun gelmesiyle birlikte kayak tatili sevenlerin etkinlik dönemi de başlamış oldu. Birçok turist bu dönemi kar tatilleriyle ilgili planlar yaparak geçiriyor olsa da bu geziler öncesi hatırlaması gereken bir konu daha var ki yakın zamanda kayak yapabilecekleri alan gözlerinin önünde eriyip yok olabilir. Yangınler, kuraklık, seller ile birlikte herkesin iklim krizini derinden hissettiği bir yılı geride bıraktık ve önümüzdeki her yıl maalesef bir öncekinden daha kötü olmaya aday.

ABD Colorado’da yer alan Aspen Dağı küresel ölçekte kayakseverlerin bildiği bir yer. Bölgedeki Aspen Skiing Company (Aspen Snowmass), sivil toplum kuruluşu Protect Our Winters ve sanatçı Chris Erikson ile birlikte iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlara dikkat çekmek için bir yerleştirme hazırladı. The Melted Gondola adı verilen bu eser, Aspen Skiing Company’nin 75. yılı geride kalırken iklim krizi hakkında ziyaretçilere mesaj veriyor.

gondol

Dağın zirvesinde bir dondurma gibi eriyen gondol

Ölçümlere göre Aspen’in ortalama sıcaklığı Aspen Snowmass’in açıldığı 1946-47 sezonundan bu yana yaklaşık 3 °F arttı. Verilere göre 1980 yıllından bu yana kış günü yaklaşık 30 gün azaldı. Sıcak bir temmuz ayında kaldırımda eriyen dondurma gibi duran dev gondol, eriyenin sadece kar olmadığını iklim krizinin küresel bir sorun olduğunu vurguluyor.

Dağın zirvesine yakın, turistlerin fotoğraf çektirmek için tercih ettiği popüler bir noktada konumlanan yerleştirme, zirveye giden yolda telesiyej kullananların da görebileceği bir alanda yer alıyor.

Aspen Skiing Company Sürdürülebilirlik Kıdemli Başkan Yardımcısı Auden Schendler, son beş yılda yaz aylarında bölgede iki büyük yangın yaşadıklarını kayak pistlerini de etkileyen seller atlattıklarını söylüyor. The Melted Gondola, kayak yapmanın yakın gelecekte mümkün olmayan bir aktivite olacağına vurgu yaparak iklim değişikliğinin sadece bu sektör için değil hayatın her alanında insanları etkilediğini söylüyor.

Aspen Skiing Company, sürdürülebilirlik projelerine önem veriyor

Aspen Skiing Company’nin iklim değişikliği ve atıkları azaltma konusundaki bazı uygulamalarından haberdar olan ve şirketin krizi çözmek konusunda gerçekçi çabalar harcadığını söyleyen Chris Erikson, bu yerleştirme için bazı çevrelerden eleştiri alsa da kurumun attığı adımları göz önünde bulundurarak bu kararı verdiğini söylüyor. Sanatın çevresel konulara dokunan aktivizm yönüne daha fazla vurgu yapan sanatçı, Aspen Skiing Company’nin elini taşın altına koymasının kayda değer olduğunu savunuyor.

Tabii ki böyle bir yerleştirme yaparken gelecek tepkilere de açık olmak gerekiyor. Aspen Skiing Company, The Melted Gondola yerleştirmesinin herhangi bir kişiden, tesisten ya da kurumdan daha büyük bir iklim politikaları eylemini desteklemekle ilgili olduğunu söylüyor. Karayolu araçları da dahil olmak üzere tüm ekipmanlarını en verimli hale getirmek için çalışıtıklarını bildiriyor.

Instagram’daki paylaşamında bir kullanıcının “Tesisin enerji için kullandığı fosil yakıtlar ne olacak?” sorusuna karşılık Aspen Skiing Company, Elk Creek Madeni’ndeki merkezini gösteriyor. Eski Kömür madenindeki metanı elektriğe dönüştüren tesis, Aspen Skiing Company‘nin gölde sadece bir damla olsa da iklim krizi konusundaki girişiminin bir parçası. Tesis, temiz enerji üretiminin yanı sıra sera gazı emisyonlarının azaltılmasında önemli adımlar atmaya imkan tanıyor. Otelin, restoranın ve dört kayak alanının tükettiği enerjiden daha fazlasını üretiyor ve şebekeye dağıtıyor.

Görsel: aspentimes, aspensnowmass, 5280.com