Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Henüz 11 Yaşındayken Sporu Bırakıp Emekli Olmak

Henüz 11 Yaşındayken Sporu Bırakıp Emekli Olmak

Aspen Enstitüsü ve ESPN “Don’t Retire, Kid” kampanyası ile çocukların erken yaşta sporu bırakmalarını önlemeye çalışıyor.

Bir sporcunun basına verdiği bir demeçle emekliğe ayrıldığı oldukça görülmüştür. Belli bir yaşa gelmiş sporcular emekliliğe ayrılacakları zaman bir basın toplantısı gerçekleştirirler ve habercilerin sorularını cevaplarlar. Peki ya bir çocuk sporcunun basın toplantısı gerçekleştirip emekli olacağını açıklaması ne kadar olasıdır?

Arnold Worldwide, kar amacı gütmeyen Aspen Enstitüsü ve ESPN için çocukların spordan erken “emekliye” ayrılmasına dikkat çekmek amacıyla bir reklam filmi hazırladı. “Don’t Retire, Kid” adlı reklam filmi çocukların spordan erken ayrılmasının nedenlerini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Çocukların yüzde 62’sinin spordan ayrılma sebebi olarak aile baskıları, sporun eğlenceden uzaklaşıp rekabete dönüşmesi, koçların seçimlerinin taraflı yapması gösteriliyor. Aspen Enstitüsü’nün yaptığı son araştırmaya göre çocukların çoğunluğu üç seneden az spor yapıyor ve 11 yaşına geldiğinde sporu artık eğlenceli bulmadığı için bırakıyor.

Ebeveynler çocukların spora katılmasında oyun değiştirici bir etken

Stres ve ailelerin spor için yapılan maliyetler de çocukların spordan erken yaşta vazgeçmesine sebebiyet veriyor. Projenin idari yönetici Tom Farrey, ebeveynler çocuklarının spor yapmasına etki edecek en büyük faktör olduğu söylüyor. Çocukların daha uzun süre spor kariyerlerine devam etmeleri için ebeveynlerin kendilerine, çocuklarına ve yerel spor sağlayıcılarına doğru soruları sormaları gerekiyor. Farrey, ebeveynleri eğiterek onlara yardımcı olmaları gerektiklerini düşünüyor. Spor yapmak isteyen çocuklara güvenli ve destekleyici bir ortam sunmak isteyen Aspen, sporun karakter, güven ve fiziksel zindeliği geliştirmeye yardım ettiğini hatırlatıyor.

Ünlü sporculardan çocuklara ilham verecek motivasyon konuşmaları

Aspen Enstitüsü ve ESPN gerçekleştirdikleri projeye ünlü sporculara gerçekleştirdiği röportajları da ekledi. 30 saniyelik hazırlanan videolarla sporcuları teşvik etmek ve erken yaşta sporu bırakmalarını önlemek amacıyla motivasyon konuşmaları gerçekleştiriyor. Gerçekleştirilen kısa röportajlarda eski NBA oyuncusu Kobe Byrant, Seattle Storm’un 38 yaşındaki WNBA oyuncusu Sue Bird, kolej basketbolu koçu Muffet McGraw, sürpriz bir şekilde Grand Slam şampiyonluğu yaşayan Sloane Stephens ve buz hokeyi ligi NHL’in sayı rekortmeni 58 yaşındaki Wayne Gretzky yer alıyor.

Ayrıca sporcuların yer aldığı videoların başında çocuklar ile ilgili verilere de yer veriliyor. Buna göre çocuklar genellikle iki spor dalından daha az alanla ilgileniyor. Çocukların yüzde 76’sının gün içinde yeteri kadar aktif olmadığı gözlemleniyor. Üçte ikisinin bulunduğu konumun parklara yakın olmadığı için bu durum onların sporla ilişkisini etkiliyor. Kız çocuklarının yüzde 69’unun sporu erken dönemde bırakma kararı aldığı bilgisine yer veriliyor.

Birçok çocuk için sporun bir eğlenceden çıkıp rekabet alanına dönüşmesi, çocukların üzerinde bir yük yaratması sorun yaratıyor. Çocuklar bu yüzden ya erken yaşta spora veda ediyor ya da ilgilendiği alanı sadece bir hobi olarak görüp ilgilendiği branşa fazla vakit ayırmamaya başlıyor. “Don’t Retire, Kid” probleme dikkat çekip çocukların erken yaşta sporu bırakmasını önlemeye çalışıyor.

Künye

Müşteri: Aspen Institute
İdari Yapımcı: Tom Farrey
Müşteri: ESPN
Başkan Yardımcısı: Kevin Martinez
Ajans: Arnold Worldwide
CEO: Kiran Smith
CCO: Icaro Doria
İdari Yaratıcı Yönetmen: James Bray
Yaratıcı Yönetmen: Justin Galvin, Sam Mullins
İdari Ajans Yapımcısı: Paul Shannon
Proje Müdürü: Eric Rubino
Prodüksiyon Şirketi: Greenpoint Pictures
Yönetmen: The Hudson Dusters
İdari Yapımcı: Tatiana Rudzinski, Trevor King
Yapımcı: Luke Stevens
DOP: Nathan Swingle
Düzenleme: Exile Edit

Görsel: Youtube