Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Virgil Abloh’nun Yaratıcı Fikirleriyle Hayat Bulan Tasarımlar

Virgil Abloh’nun Yaratıcı Fikirleriyle Hayat Bulan Tasarımlar

Sanat yönetmeni, moda tasarımcısı ve müzisyen kimlikleriyle bilinen Virgil Abloh’nun kariyerindeki iz bırakan işleri.

Off-White markasının kurucusu ve Louis Vuitton sanat direktörü Virgil Abloh, 41 yaşında hayatını kaybetti. Kansere yenik düşen tasarımcı, sınırları aşan bakış açısı ve farklı disiplinlerdeki başarılı işleriyle 10 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede kariyerini ve hayatını bambaşka bir noktaya taşımıştı.

Kariyerinin ilk yıllarında Flat White adıyla DJ’lik yapan bu süreçte Kanye West ile yollarının kesişmesinin ardından müzikten modaya ve sanata uzanan bir kariyer çizen Abloh, bu sektörlerin farklı noktalarında da aynı anda etkili olmayı başarmış vizyon sahibi bir tasarımcıydı.

2000’li yılların başında Kanye West ile tanışması ve ardından 2010 yılında sanatçının yaratıcı ajansı DONDA’da yaratıcı yönetmen görevine gelmesinin arından Virgil Abloh, albüm kapak tasarımlarından müzik videolarına kadar sektörde pek çok başarılı işe imza attı. Bu süreç içerisinde önce Pyrex Vision ve ardından kısa bir süre sonra Off-White isimli iki marka kuran Virgil Abloh, aynı zamanda 2018 yılından bu yana da Louis Vuitton’da erkek giyim koleksiyonu sanat direktörlüğü görevindeydi.

Özel koleksiyonlarının yanı sıra IKEA, Nike, Evian gibi markalarla gerçekleştirdiği iş birlikleri ve Beyoncé, Rihanna, Serena Williams, Timothée Chalamet, Hailey Bieber gibi isimler için hazırladığı özel tasarımlar tasarımcının ikonik işleri arasında yerini aldı. Geçtiğimiz yıl Web Summit’te bir oturumda da yer alan; video oyunların, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin moda endüstrisi ile popüler kültüre etkisini konuşan Virgil Abloh’nun kariyeri boyunca dikkat çeken ve adından söz ettiren tasarımlarından ve koleksiyonlarından bazılarını derledik.

The Queen Collection / Off-White X Nike

Serena Williams 2018 yılına ABD Açık Teni Turnuvası’nda Off-White ve Nike iş birliğinde hazırlanan iki farklı tenis kıyafetiyle yer aldı. Siyah hatları ve farklı kol uzunluklarıyla dikkat çeken The Queen Collection isimli asimetrik tasarım Williams’ın bale ve dans sevgisinden ilham alıyordu.

Endless Runner / Louis Vuitton

Sonbahar-Kış 2019 Erkek Koleksiyonu’nun esinlenen retro oyun Endless Runner, yaratıcılığı tek bir yönden değil farklı açılardan ele alan tasarımcının oyun dünyasını ve tasarımı birleştirdiği projelerinden biri. 1980’li yılların grafiklerinden ve New York sokaklarından beslenen bu retro oyun Louis Vuitton’un Sonbahar-Kış 2019 şovunun bir parçası olarak sunulmuştu. Oyunda koşar adımlarla ileri doğru giden adam Fransız moda markasının ikonik monogram desenini de içeren birtakım jetonları topluyor ve bu sayede New York şehrinin sokaklarından ilham alan sokak boyunca hayatta kalmaya çalışıyordu.

Geri Dönüştürülmüş Plastik Şişe / Evian

2018’de Evian’ın sürdürülebilir inovasyon tasarımı için yaratıcı danışmanı olarak seçilen Abloh, bu yılın başında kendisinin tasarımını taşıyan %100 geri dönüştürülmüş su şişeleriyle markaya ikonik bir tasarım kazandırmıştı. Evian’ın 2025 yılına kadar yerine getirmeyi hedeflediği tam geri dönüşüm taahhüdü kapsamında ortaya çıkan tasarım, plastik ambalaj atığını azaltmayı hedefleyen bir vizyonun parçasıydı.

Virgil Abloh’un Tasarımıyla %100 Geri Dönüştürülmüş Evian Şişesi

MERKERAD Koleksiyonu / Off-White X IKEA

Off-White ve IKEA iş birliğinde hayata geçen MERKERAD isimli sınırlı koleksiyonda kilimlerden sandalyelere bez çantalardan saatlere kadar toplamda 15 ürünün yer alıyordu. Markanın ikonik etiketleriyle etiketlenmiş ürünler, IKEA logosuna getirilen ve Abloh’nun imzası olan tırnak işaretiyle farklılaşıyor, bu deneyim İngiltere’de ve İrlanda’da özel bir koleksiyona dönüştürülüyordu. Sanatçının çocukluk döneminde mobilyalarla ilişkisinden ilham alan tasarımlar küresel çapta satışa çıkarılmıştı.

virgil abloh

Off-White x Musée du Louvre Kapsül Koleksiyonu

Leonardo da Vinci 500. ölüm yıldönümünü için hazırlanan kapsül koleksiyon ünlü sanatçının unutulmaz tablolarıyla sokak tarzını birleştiriyordu. Tişört ve kapüşonlu ürünlerin yer aldığı koleksiyonda Off-White’ın ikonikleşen işaretlerinden bazıları da ünlü tablolarla iç içe geçmişti. Moda ile sanatın birleştiği bir başka noktada yine kendisinden söz ettirecek bir koleksiyonla karşımıza çıkan Abloh’nun çağdaş moda tasarımlarını ve ona ilham veren sanat eserlerini birleştirdiği koleksiyonu müzenin çevrimiçi mağazasında satışa sunulmuştu.

İlkbahar-Yaz 2022 Erkek Koleksiyonu / Louis Vuitton

Virgil Abloh’nun en son işlerinden biri olan Louis Vuitton İlkbahar-Yaz 2022 Erkek Koleksiyonu spor giyimi ve lüksü harmanlıyordu. Koleksiyonda yer alan samuray kılıçları, paçası parçalı pantolonlar ve etekler koleksiyonun dikkat çeken parçaları arasındaydı. Koleksiyon, Mahfuz Sultan tarafından yönetilen “Amen Break” isimli bir kısa film/defile videosuyla tanıtılmış ve bir moda şovundan çok daha fazlasını içinde barındıran bir projeye dönüşmüştü.

Louis Vuitton’un Yeni Koleksiyonuna Şiirsel Bir Sunum

Görsel: IKEA, GQ, Musée du Louvre,