Afiş tasarladı; video klip ve film çekti; hayatını kaybetmiş efsane isimlere yeniden hayat verdi; ikonik eserlere kendi yorumunu kattı. Modadan resme, müzikten sinemaya yapay zekânın yıl boyu ürettiği çalışmalar, yaratıcı sektörlerde aynı anda hem hayranlık ve şaşkınlık hem de endişe yarattı.
Geçtiğimiz Eylül ayında yapay zekâ tarafından üretilen görsellerin satışını yasakladığını duyuran Getty Images’ın ardından Shutterstock da resmi bir açıklama yapmaksızın platformdan bazı yapay zekâ görsellerini kaldırmıştı. Shutterstock kısa bir süre sonra OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 2 yapay zekâ görsel üretim aracını platforma entegre edeceğini duyurdu. Bu süre zarfında ABD’de bir sanatçı önce yapay zekâ ile üretilen görsel çalışmanın ilk kez telif haklarını aldı. Kısa bir süre sonra ise bu karar ABD Telif Hakları Ofisi tarafından iptal edildi.
Yapay zekânın yaratıcı sektörlerde henüz tam olarak nasıl konumlandırılacağı konusunda kafalar biraz karışık. Her sektörün kendi dinamikleri ve regülasyonları olduğunu göz önünde bulundurursak, bu konudaki netleşmenin zaman alacağını söylemek zor olmaz. Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, yapay zekâ tarafından üretilen işlere ve yaratıcı sektörlerde ortaya koyduğu projelere göz atıyoruz.
Elektrikli Ev Aletlerini Gaudi Tasarlasaydı?
Görsel sanatçı Marcus Byrne, yapay zekâ aracı Midjourney’in yardımıyla Katalan mimar Gaudi’nin sofistike ve renkli tarzını yansıtarak elektrikli ev aletlerini yeniden tasarladı.
Reuben Wu’nun Fotoğraflarına Yapay Zeka Dokunuşu
Jenni Pasanen ile iş birliği yapan Reuben Wu, fotoğraflarını yapay zekayla yeniden yorumladı ve “Metamorphe” isimli yeni bir seri ortaya çıktı.
Harfleri Picasso veya Matisse Tasarlasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Yapay zekâ aracı Midjourney, Picasso ve Matisse gibi dünyaca ünlü 52 sanatçının kendine has tarzından ilham alarak alfabeyi onlar adına yeniden yorumladı.
Bosch ve Caravaggio Stilinde Uzay Gemileri
İtalyan sanatçı ve tasarımcı Filippo Nassetti yeni projesinde, Hieronymus Bosch ve Michelangelo Merisi Caravaggio gibi ustaların dünyalarına yapay zeka üretimi uzay gemileri yerleştiriyor.
Yapay Zekâ ile Geçmiş Aslında Bugün Olsaydı
Fotoğrafçı Alper Yeşiltaş, yapay zekâ destekli “Thisness” adlı yeni çalışması ile Kristof Kolomb’dan Charlie Chaplin’e geçmişte yaşayan pek çok ünlü ismin bugünkü koşullarda nasıl görüneceğini ortaya koydu. “Bir şeyin burada ve şimdi olma ya da olduğu gibi olma niteliği” anlamına gelen Thisness çalışması 17 parçadan oluşuyor. Çalışmada Charlie Chaplin, Audrey Hepburn, Benjamin Franklin, Greta Garbo, Babe Ruth gibi isimler yer alıyor.
Yapay Zekâ ile Hayata Dönen Ünlüler
Fotoğraf sanatçısı Alper Yeşiltaş, dünyaca ünlü isimlerin bugün hayatta olmaları halinde nasıl görünecekleri sorusuna yapay zekâ yardımıyla yanıt buldu.
Yapay Zekâya Göre Kült Filmlerin Yönetmenleri Farklı Olsaydı
İtalyan görsel sanatçı Giorgio Anselmi, as_directed_by adlı Instagram hesabında Andrei Tarkovsky’den Stanley Kubrick’e ünlü yönetmenlerin kült filmlerinden ikonik sahnelere yapay zekâ aracı Midjourney ile yeniden hayat verdi.
Tek Görselden Üretilen Hareketli ve Yüksek Çözünürlüklü Avatarlar
MegaPortraits, Moskova’da bulunan Samsung Yapay Zeka Merkezi (Samsung AI Center), Skolkovo Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Yandex Ermenistan’ın ortak çalışması. Bu teknoloji, tek bir portre görüntüsünden inanılmaz derecede yüksek çözünürlüklü deepfake megapiksel avatarlar oluşturabilen bir sinirsel yapay zeka sistemi.
Ete Kemiğe Bürünen Çizgi Film Karakterleri
Brezilyalı sanatçı Hidreley Diao, yapay zekanın da yardımıyla çizgi film karakterleri gerçek hayatta nasıl görünürdü sorusunu cevaplıyor.
Dali Müzesi’nde DALL-E Deneyimi
ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Dali Müzesi, ziyaretçilerinin bilinçaltını görselleştirdiği The Shape of Dreams adlı yeni sergisinde rüyaları sanata dönüştürmek için metinden görsel oluşturan bir yapay zekâ aracı olan DALL-E’yi kullandı. Proje aynı zamanda DALL-E’nin bir müzede dahil olduğu ilk etkileşimli deneyim oldu.
Yapay Zeka ile Antik Babil Kentine Yolculuk
“Bilmediğin tarihe bir dön bak istedim” diyerek 2021 yılında kolektif bir proje olarak ortaya çıkan etkileşimli tarih ansiklopedisi Historica Encyclopedias, yapay zeka kullanarak antik Babil kentinde yolculuğa çıktı.
Midjourney Da Vinci’nin Kehanetlerini Yorumluyor
İsmail O. Postalcıoğlu ve Robin Doğan “Leonardo AI Vinci” isimli projelerinde, Midjourney kullanarak Leonardo da Vinci’nin metinlerini görüntülere dönüştürdü.
Evinizi Yapay Zekânın Dekore Etmesini İster misiniz?
Tasarımın hemen her alanında kendini gösteren yapay zekâ, Interior AI ile iç mekan tasarımına el atarak evlerin içine giriyor. Yeni yapay zeka görüntü oluşturucu, kullanıcıların kendi iç mekanlarını yeniden tasarlamalarına yardımcı oluyor.
David Bowie’den Led Zeppelin’e Yapay Zekânın Klip Çektiği İkonik Şarkılar
Yapay zeka aracı Midjourney tarafından ikonik parçalar için yeni video klipler yaratıldı. İlk denemeleri yapan isimlerden Youtube kullanıcısı aidontknow, Midjourney adlı yapay zekâ uygulamasını kullanarak David Bowie’ye ait Space Oddity ve Starman parçaları için yeni birer müzik videosu hazırladı.
Yapay Zekanın Tasarladığı Festival Afişleri
Metni görsele dönüştüren yapay zeka motoru Midjourney, bu kez elektronik müzik festivali Jardim Sonoro için tasarladı.
Gizemli Yapay Zeka Animasyonları
Brezilyalı illüstratör Tartaruga Feliz, fiziksel ortamda yaptığı resimlerle yapay zekayı bir arada kullanarak ilginç GIF’ler üretti.Feliz bu deneysel dijital sanat projesinin yapım sürecinde, görüntüleri animasyona dönüştürmek için yapay zeka ve Pleiades kullandı.
Yapay Zeka Ürünü Gerçekçi Logolar
Yew Jin Lim, DALL-E ve Stable Diffusion kullanarak ünlü logoların gerçekçi versiyonlarını üretiyor. Logosunu yorumlamayı tercih ettiği markalar arasında Red Bull, Puma, KFC, Pringles, Firefox, Nike, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature). Starbucks, Apple ve Twitter yer alıyor.
Yapay Zeka ile Sanatsal Makarna Deneyleri
“Virtual Pasta” Selim Ünlüsoy’un Midjourney kullanarak ürettiği sanal makarna görüntülerinden oluşan deneysel bir proje. Virtual Pasta, Ünlüsoy tarafından belirli stillerde makarna görüntüleri paylaşan bir instagram hesabı olarak kurgulandı.
Yapay Zeka Ürünü Mimariler
İranlı mimar Mohamad Rasoul Moosapour’un Midjourney ile yarattığı “Archi-creatures” serisi, geleceğin yaşayan mimarilerini tasvir ediyor.
Yapay Zekanın Moda Tasarımları
Los Angeles’da kariyerini sürdüren yazar, yönetmen ve sanatçı Paul Trillo, sosyal medyada paylaştığı yapay zeka ürünü tasarımlar, modanın geleceğine dair öngörüler sundu.
Yapay Zeka Ürünü Kısa Film: Ghosts
Yapay zeka tarafından yaratılan “Ghosts” akış halindeki gerçeküstü görüntülerle örülü, deneysel bir kısa film. Projenin arkasında Rus yönetmen ve yeni medya sanatçısı Vadim Epstein var.
Giga Manga Karalamaları Mangaya Dönüştürüyor
Manga sanatını dünyaya tanıtmak isteyen Japon hükümetinin Google ile iş birliği sonucunda, eskizleri mangaya dönüştüren “Giga Manga” adlı yapay zekalı araç doğdu. Yapay zekayı Japon çizgi roman sanatıyla donatmak için araç, 140.000 yüksek çözünürlüklü görüntü ile eğitildi.
Yapay Zekanın Dini Ritüeli
Almanya doğumlu Diemut Strebe tarafından tasarlanan ve robotik bir silikon burun ile ağızdan oluşan The Prayer, makine öğrenimi sistemiyle yapay zeka tarafından oluşturulan duaları seslendiriyor.
Disney’in Yeni Yapay Zekâ Aracı FRAN
Disney Research Studios, oyuncuları saniyeler içinde yaşlandırabilen Fran adlı yapay zekâ destekli insan yüzünü yeniden yaşlandırma ağını duyurdu.
Yapay Zekanın Eserlerinizle Beslenip Beslenmediğini Öğrenin
Sanatçı grubu Spawning, sanatçıların eserlerinin yapay zekalı görüntü oluşturucuları eğitmek için kullanılıp kullanılmadığını öğrenmelerine olanak tanıyan “Have I Been Trained” isimli bir çevrim içi araç tasarladı.
Telefon Çekimlerini Yapay Zeka ile Drone Çekimlerine Dönüştürmek
Karen X. Cheng ve Justin Alvey, Nerfstudio kullanarak telefon çekimlerini sahte drone çekimlerine dönüştürdü. Bu yeni çekimler için yapay zeka, robotik ve donanım uzmanı Justin Alvey (Covariant isimli robotik şirketinde donanım başkanı) ile iş birliği yaptı. Drone etkisini elde etmek için Nerfstudio isimli bir yapay zeka yazılımdan yararlanıldı.
Darth Vader Sesini Yapay Zekâya Verdi
Bir süredir Lucas Film ile iş birliğini sürdüren Ukraynalı yapay zekâ destekli ses kopyalama teknolojileri şirketi Respeecher, 45 yıldır Dart Vader’ı seslendiren James Earl Jones’un emeklilik kararının ardından Jones’un haklarını devraldı. Böylece bu günden sonraki tüm Star Wars uyarlamalarında, Darth Vader’ın sesini yapay zekâ yardımıyla orijinal haliyle duyabilmek mümkün olacak.
Havada Süzülen Biyomorfik Biçimli Makineler
Hyundai Motor Company ve sanatçı Anicka Yi ortaklığında yaratılan yapay zeka destekli sanat eserleri, teknolojinin ve biyolojinin birleşiminde yeni bir ekosistem vizyonu sunuyor.
Metinlerden Görüntü Oluşturabilen En İyi Yapay Zekalı Araçlar
Metinden görüntü oluşturabilen yapay zekalı araçlar arasında, performansı ya da pratikliği nedeniyle en çok tercih edilenleri bu haberimizden okuyabilirsiniz.
Böyle Bir Kelime Yok ama Yapay Zeka Yarattı
Abdullatif Köksal ve Erkam Şeker tarafından geliştirilen “Bu Kelime Yok” projesi, TDK sözlüğünde yer almayan ama görünce de şaşırmayacağınız tutarlılıkta kelimeler üretiyor.
Görseller: Dali Museum