Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Telefon Çekimlerini Yapay Zeka ile Drone Çekimlerine Dönüştürmek

Telefon Çekimlerini Yapay Zeka ile Drone Çekimlerine Dönüştürmek

Karen X. Cheng ve Justin Alvey, Nerfstudio kullanarak telefon çekimlerini sahte drone çekimlerine dönüştürdü.

San Francisco’da kariyerini sürdüren yaratıcı yönetmen ve video içerik üreticisi Karen X. Cheng, son zamanlarda yapay zeka ile yaratıcı deneyler gerçekleştiriyor. Bu deneyleri paylaştığı videolar da her yaptığı iş gibi viralleşiyor. Geçtiğimiz yıl, drone kullanmanın yasak olduğu San Francisco kıyı şeridinde paylaştığı şu içerikle ses getirmişti. Uçurtma, tepeden sarkan ip ya da olta gibi çözümlerle buralardaki manzaraları, drone stilinde çekmeyi başarmıştı. “Bir şekilde bu sahte drone çekimlerini yapmayı çok eğlenceli buluyorum.” diyor Cheng. Bu defa ise yapay zeka yardımıyla sahte drone çekimleri yapıyor.

Sahte drone çekimleri

Bu yeni çekimler için yapay zeka, robotik ve donanım uzmanı Justin Alvey (Covariant isimli robotik şirketinde donanım başkanı) ile iş birliği yapmış. Drone etkisini elde etmek için Nerfstudio isimli bir yapay zeka yazılımı kullanmışlar. Nerfstudio’yu tercih etme nedenleri, büyük ve sınırsız sahneleri gerçekten iyi işlemesi ve drone çekimlerini simüle etmek için ideal hale getirmesi. Ayrıca kamera yollarını ayarlamak için gerçekten yararlı bir kullanıcı arayüzüne sahip olması. Bu yılın başlarında Instant-NGP yazılımını da denemişler. Yakın çekim detaylarda iyi iş çıkarsa da büyük manzara çekimlerinde sorun çıkarıyormuş.

Karen X. Cheng, çekimleri nasıl yaptıklarını şöyle açıklıyor: “Önce Justin Alvey yavaşça etrafımda bir daire çizerek yürüdü ve telefonla yaklaşık 1 dakikalık bir çekim yaptı. Beni hiçbir zaman doğrudan yukarıdan çekmemiş olsa da, yapay zeka yazılımını kullanarak bütün bir sahneyi oluşturabildi. Ardından kameranın izleyeceği yolu manuel olarak belirledik. Bunu yaparken FPV drone pilotlarından ilham aldık, bu yüzden kamera yolunu elimizden geldiğince drone çekimlerine benzer yapmaya çalıştık.”

“Mükemmel olmasa da (sahnenin bazı bölümlerinde kalite daha yüksek olabilir) beni kesinlikle etkiledi. Ayrıca görüntülerde dağılma yaşanan kısmı da fark etmişsinizdir. Bunun nedeni tüm sahili taramamış olmamız. NeRF yazılımının tam bilgiye sahip olmadığı kısımları nasıl ele aldığını görebilmeniz için bu kısmı bırakmanın ilginç olacağını düşündüm.”

Henüz sonucu tek tuşla alabileceğiniz bir mobil uygulama yok. Ancak Cheng çok yakında böyle bir uygulamanın geleceğini müjdelemiş. Yakından takip ettiği bir şirket olan Luma AI. bu iş için bir iPhone uygulaması geliştiriyormuş. Cheng bu deneyimi ilk hangi uygulama sunarsa onun çok popüler olacağını düşünüyor.

Cheng, Nerfstudio’nun nasıl kullanıldığını görmek isteyenleri docs.nerf.studio’ya davet ediyor.

Cheng’in paylaşımlarını Linkedin profili ve Instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görsel: Karen X. Cheng