Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Midjourney Da Vinci’nin Kehanetlerini Yorumluyor

Midjourney Da Vinci’nin Kehanetlerini Yorumluyor

İsmail O. Postalcıoğlu ve Robin Doğan "Leonardo AI Vinci" isimli projelerinde, Midjourney kullanarak Leonardo da Vinci'nin metinlerini görüntülere dönüştürüyor.

Metinden görüntü üretebilen yapay zekalı araçlar, yaratıcı dünyada sarsılmaz bir yer edinmeye başladı. Sanatçılar için bir deney ve keşif alanı haline gelen bu araçlar, konu ve bağlam açısından yaratıcı olmanın daha önemli hale geldiğini ortaya koydu. Kullanıcının yaratıcılığı, en akla gelmedik temaları bulmakla en iyi prompt’ları yazmak arasında bir yerlerde artık. Bu gerçeği, Virtual Pasta başta olmak üzere şuradaki pek çok projede görebilirsiniz. Şimdi de İsmail O. Postalcıoğlu ve Robin Doğan’ın Leonardo AI Vinci isimli projeleri var sırada.

Leonardo da Vinci, Midjourney kullansaydı ne olurdu?

Türkiye reklam sektöründen İsmail O. Postalcıoğlu (dijital stratejist) ve Robin Doğan (çok-disiplinli yaratıcı, tasarımcı ve NFT sanatçısı) Midjourney üzerinde deneyler yaparken kendi deyimleriyle; kendilerinden çok daha yaratıcı birinden, Leonardo da Vinci’den yardım almaya karar vermişler. Da Vinci’nin defterleri çok ünlü olsa da, bu defterler genelde sadece mühendislik çizimleriyle biliniyor. Oysa defterlerden derlenen bir de “Kehânetler” var. Her kehanet metni, kıyamet manzaraları betimleyen bir tür bilmece gibi. Postalcıoğlu ve Doğan, bu kehânetleri Midjourney’e verdiklerinde nasıl bir sonuçla karşılacaklarını görmek istemiş.

Bu kehanetler şu türden gizemli cümlelerle ifade edilmiş: “Öyle topluluklar olacak ki; kendilerini, çocuklarını, erzaklarını kasvetli mağaralarda saklayacaklar; bu karanlık yerlerde aileleriyle birlikte aylarca ışık görmeden yaşayacaklar.” Postalcıoğlu’na göre bu ifadeler ironik. Her biri günlük hayattan durumlar anlatan bilmeceler. Örneğin Leonardo’nun defterinde yukarıdaki cümlenin sonunda cevap olarak “Karıncalar” yazıyor.

Da Vinci’nin metinleri, hiçbir ekleme çıkarma yapılmadan doğrudan prompt olarak kullanıldı

Projede, Midjourney yapay zekasının bu metinleri nasıl yorumlayacağını görmek için, da Vinci’nin hayatı boyunca görselleştirmediği bu kehânetlerden 20 örnek seçilmiş. Midjourney’de görseller kullanıcının isteklerine göre renk ve doku olarak yönlendirilebilse de, projede kehânet metinleri dışında hiçbir yönlendirme yapılmamış. Bilmecelerin cevapları hariç, her bir metin İngilizce çevirisiyle olduğu gibi Midjourney’e verilmiş ve yarattığı ilk 4 görsel saf haliyle alınmış.

Görüntüler, projenin Instagram’ında kehanetlerle birlikte paylaşılıyor. Proje, Leonardo’nun diğer kehânetlerini görselleştirerek devam edecek. Yeni kehanetler de sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Bazı betimlemelerinin sonucunda, Instagram’da paylaşılamayan görseller de ortaya çıktığını belirtiyorlar. Projeyi internet sitesi üzerinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

İsmail O. Postalcıoğlu’nun aynı zamanda kıymetli bir konuk yazarımız olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.  Kendisinin Bigumigu’daki yazılarına buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Leonardo AI Vinci