Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, iletişim stratejilerinde sürdürülebilir odaklı projelere yer veren markaların yaratıcılığı toplumsal sorumluluklarıyla birleştirdikleri çalışmalarına göz atıyoruz.
Atık gıdalardan üretilen mürekkeple hazırlanan afişler, geri dönüşümü teşvik eden etkileşimli reklam panoları, kontrastı azaltılan reklam videoları, yepyeni amaçlar için yeniden tasarlanan ürünler ve karbon ayak izini azaltmak üzere harekete geçen reklam sektörü ile iletişimde sürdürülebilirlik trendinde yılın öne çıkan işlerine birlikte bakalım.
‘Daha Az Parlaklık’ Filtresi ile Enerji Tasarrufu Sağlayan Reklamlar
Finlandiya’nın en büyük tüketici elektroniği perakendecisi Gigantti, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla reklamlarındaki parlaklığı azaltmaya karar verdi. Sürdürülebilir kalkınma projeleri yürüten kamu kuruluşu Motiva ile birlikte LED, QLED ve OLED teknolojisi kullanılan televizyon ekranlarının enerji tüketimlerini karşılaştırmalı olarak test eden şirket, yayınlanan reklamların parlaklığını yüzde 20 oranında azaltmanın enerji tüketiminde yüzde 14’e varan oranda tasarruf sağladığını ortaya çıkardı.
Bankanızın Paranızı Nereye Yatırdığını Biliyor musunuz?
Bu yıl 150. kuruluş yıl dönümünü kutlayan İngiliz The Cooperative Bank, güncellediği şirket etiği politikasını DENTSU CREATIVE tarafından hazırlanan çarpıcı yeni kampanyasıyla tanıttı. Tüketicileri iklim değişikliğini finanse eden bankalardan paralarını çekmeye davet eden iddialı kampanya ile banka, paranın sahip olduğu etik güç üzerine daha önce düşünmeyen insanlarda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Elektronik Atıklarınızı Geri Dönüştürüp Para Kazanabileceğiniz Reklam Panosu
İngiltere’nin en büyük teknoloji perakende markası Currys, Manchester’ın Spinningfields Meydanı’na yerleştirdiği etkileşimli açık hava panosu ile çevreye duyarlı kişileri ödüllendirdiği yeni geri dönüşüm kampanyasını duyurdu. Cash for Trash adlı kampanya ile marka geri dönüşümü teşvik ederken aynı zamanda tüketicilere para kazandırdı. Etkileşimli reklam panolarında yer alan eski elektronik ürünlerden birini alanlar, ürünü bir Currys mağazasına teslim etmeleri koşuluyla en az 5 pound ile ödüllendirildi.
Kiralarsın ve Vestel’den Elektronik Atığa Karşı Kiralama Çözümü
Kullanıcıların cihazları kiralayarak tasarruf etmesini sağlarken elektronik atıkları azaltmayı sağlayan Kiralarsın ve Vestel iş birliği kapsamında markanın elektronik ürünlerini belirli bir süre boyunca kiralamak mümkün olacak. Bu yolla doğru kişiye doğru ürünü ulaştırarak elektronik atıkların azaltılması amaçlanıyor.
Geri Dönüştürülmüş Malzemeden Üretilen Mücevher Koleksiyonu
Pandora, yenilenebilir enerji kullanarak laboratuvar ortamında ürettiği elmaslar ile yüzde 100 geri dönüştürülmüş altın ve gümüşten hazırladığı yeni koleksiyonunu tanıttı. 33 parçalık Pandora Brilliance adlı koleksiyonda kullanılan laboratuar ortamında üretilmiş elmasların, madenden çıkarılan elmasların sahip olduğu karbon ayak izinin yüzde 5’i kadar CO2 izine sahip olduğu açıklandı.
Puma Türkiye’den İleri Dönüşüm Koleksiyonu
Yılda 1 milyon tondan fazla tekstil atığının önüne geçmek isteyen Puma Türkiye, Custom Rebels iş birliği ile bir ileri dönüşüm koleksiyonu hazırladı. Ufak kusurları olan Puma ürünleri Custom Rebels’in tasarımlarıyla yeniden hayata döndürüldü. PUMA x Custom Rebels ileri dönüşüm koleksiyonu, PUMA Karaköy ve puma.com’da satışa sunuldu.
Hurda Otomobil Parçalarından Giysi Koleksiyonu
Çek otomobil üreticisi Skoda, İsveçli ileri dönüşüm moda markası Rave Review ile birlikte hurdaya ayrılmış otomobil parçalarından oluşan bir giysi koleksiyonu hazırladı. Emniyet kemeri ve araba koltuğundan bomber ceket gibi parçalar içeren koleksiyon, Nord DDB tarafından hazırlanan “Açık Hava, Açık Yollar” kampanyasıyla tanıtıldı.
Güncellenebilir Mobilyalar
oio’nun IKEA için hazırladığı güncellenebilir mobilya projesi “Updatables”, eşyaların dile gelip kullanıcıyla bağ kurmasını sağlıyor ve çöpe gitmelerini önlüyor. Hazırlanan artırılmış gerçeklik uygulaması, kullanıcının akıllı telefonu aracılığıyla evindeki mobilyaları değerlendirebilmesini sağlıyor. Mobilyalar bu uygulama üzerinden kullanıcıyla doğrudan iletişim kuruyor ve ihtiyaçları hakkında onunla konuşuyor.
IKEA ayrıca WWF Danimarka iş birliği ile hazırladığı Swedish Seedballs kampanyasında biyoçeşitlilik ve vahşi yaşama destek olmak amacıyla tohum topları üretti.
Barilla’dan Enerji Tasarruflu Pasif Pişirme Cihazı
İtalyan makarna üreticisi Barilla, daha sürdürülebilir pişirme yöntemlerini teşvik etmeyi amaçlayan Publicis Italy/LePub imzalı Pasif Pişirme adlı küresel kampanyasını duyurdu. Pasif pişirmenin geleneksel yönteme kıyasla karbon salınımını yüzde 80’e kadar azaltan alternatif bir pişirme yöntemi olduğunu belirten marka, pasif pişirmeyi yaygınlaştırmak amacıyla aktif pişirme süresini kısaltan ve enerji tasarrufu sağlayan akıllı bir cihaz geliştirdi.
Coca-Cola Japonya’ya Şişesiz Su Otomatları Yerleştiriyor
Coca-Cola, plastik kirliliğini azaltmak için Japonya’da “Bon Aqua Water Bar” adlı şişesiz su otomatlarını test etti. Bon Aqua Water Bar adı verilen otomatlar, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Universal Studios’ın Japonya’daki tema parkı olan Universal Studios Japan’da kullanılmaya başladı. Coca-Cola 2025 yılına kadar bu otomatlardan yaklaşık 500 tane yerleştirmeyi hedefliyor.
Decathlon ‘Nolhtaced’ Adıyla İkinci El Spor Eşyaları Satışına Başladı
Decathlon Belçika, ülkedeki üç mağazasının ismini bir ay boyunca Nohltaced olarak değiştireceğini duyurdu. Decathlon kelimesinin tersten yazılmış versiyonu olan Nohltaced, klasik tüketim modelini de tersine çeviren markanın son kampanyasının parçası. Bir ay boyunca isimleri tersten yazılacak olan Evere, Namur ve Ghent şehirlerindeki Decathlon mağazalarında yenilenmiş ikinci el veya kullanılmamış spor eşyaları satılacağı açıklandı.
Finlandiya’daki Evler Microsoft’un Veri Merkezlerinden Gelecek Isıyla Isınacak
Enerji şirketi Fortum ile işbirliği yapan Microsoft, Güney Finlandiya’daki yeni veri merkezlerinde açığa çıkacak ısıyla bölgedeki evleri ve iş yerlerini ısıtacak. Microsoft, %100 emisyonsuz elektrikle güç sağlayacak yeni veri merkezlerinde, bilgisayar soğutma sisteminden üretilen “atık ısıyı” da işin içine dahil ederek yakındaki evlere ve iş yerlerine ısı sağlayacak.
Çöpünü de Al Götür
McDonald’s Norveç, Take Away Your Takeaway kampanyasında kendi müşterilerinin sokaklara attığı ambalaj çöplerini reklam afişlerine taşıdı. Kampanya reklam ajansı NORD DDB’nin imzasını taşıyor. Fotoğraflar ise Oslo’da Jói Kjartans tarafından çekilmiş. Fotoğraflar kağıt poşetlerin, bardakların ve patates kızartması ambalajlarının terk edilmiş kalıntılarını gözler önüne seriyor.
Yediklerinizden Daha Fazla Vitamin İçeren Afişler
Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri olan Dole Sunshine Company, atık gıda ve sağlıklı gıdaya erişim gibi konulara dikkat çekmek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı ödüllü Malnutrition Labels kampanyasının son etabını Nutritional Ink adıyla duyurdu. Gerçek meyveler kullanılarak elde edilen meyve mürekkebi ile hazırlanan kampanya afişleri, İngiltere’nin en sevilen atıştırmalıklarının düşük besin değerlerine dikkat çekiyor.
Plastik Atıklardan Yapılmış Yüzen Tenis Kortu
adidas‘ın plastik atıklarla inşa ettiği tenis kortu, dünyanın en büyük resif sistemi olan Büyük Set Resifi’nin üzerinde yüzdü. Kort, kısmen parley okyanus plastiği ile yapılan yüksek performanslı bir giyim serisinin lansmanıyla bağlantılı olarak tanıtıldı. adidas, 2022 tenis serisinin Büyük Set Resifi’nden ilham alan renklere sahip olduğunu açıkladı. Şirket ayrıca 2025 yılına kadar plastik atıkların sona ermesine katkıda bulunmaya ve saf polyesterin ürünlerinden çıkarılmasına kararlı olduklarının altını çizdi.
Deniz Kaplumbağaları İçin Tasarlanan Otomobil
Kia Motors ABD, dünyanın en eski denizcilerine yardım etmek amacıyla Sportage SUV modelini modifiye ederek tamamen özelleştirilmiş ‘Turtle-Charged Sportage‘ adlı bir otomobil tasarladı. Kia’nın Accelerate The Good CSR programının bir parçası olarak üretilen otomobil, deniz kaplumbağalarını kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları yürüten Teksas merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Sea Turtle Inc.’e bağışlandı.
Heinz’dan Kağıt Ketçap Şişesi
Heinz, sürdürülebilir ambalaj üreticisi Pulpex iş birliğinde odun hamuru kullanarak ketçapları için kağıt şişeler üreteceğini açıkladı. Odun hamurundan üretilecek ambalajlar şişelerden ve plastikten hafif olacak. Geri dönüştürülebilmesi görece daha kolay olduğu için bu malzeme seçiliyor. Ambalajın ürünlerin raf ömrünü etkilememesi için ise çalışmalar sürüyor.
Reklamların Karbon Ayak İzi
2025 yılına kadar yürüttüğü tüm operasyonlarda karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi taahhüt eden GroupM, eylem planı kapsamında yayınladığı raporla yeni bir sera gazı ölçüm protokolü de açıkladı. Reklamcılığın iklim üzerindeki etkisine yönelik şimdiye dek istatistik tutamayan sektör için yeni ölçüm protokolü ile reklam üretiminden tüketime beş aşamada karbon ölçümü yapılması planlanıyor. GroupM, televizyon, video, sosyal medya, dijital, sinema, basılı medya ve radyoyu kapsayacak olan karbon ölçüm yöntemini müşterilerinin kullanımına sunacak.
Görseller: Instagram