Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Bu Sefer Köfte Değil Tohum Topu Yapıyor

IKEA Bu Sefer Köfte Değil Tohum Topu Yapıyor

IKEA ve WWF Danimarka iş birliğinde ortaya çıkan Swedish Seedballs kampanyasında biyoçeşitlilik ve vahşi yaşama destek olmak amacıyla tohum topları üretiliyor.

IKEA’nin yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik, ürün ve kılavuzları konusunda bugüne kadar pek çok yaratıcı ve yenilikçi işlerine yer verdik ancak İsveç merkezli mobilya zincirinin iddialı olduğu bir başka konu daha var. Lezzetli İsveç köftelerini denemek için en ideal noktalardan biri olan IKEA, 1985 yılından bu yana mağazalarının içinde yer alan restoranlarında bu köfteleri servis ediyor. 2020 yılından bu yana bu ikonik köftesinin yanına bitki bazlı köfte alternatifi de ekleyen marka şimdi de tohum toplarıyla biyoçeşitlilik ve vahşi yaşam için bir adım atıyor.

IKEA tohum toplarıyla biyoçeşitliliğe destek oluyor

IKEA ve WWF Danimarka iş birliği ürünü olan Swedish Seedballs kampanyası markanın meşhur top köfteleri modelinin toprak, kil ve kır çiçeği tohumlarıyla bezeli bir versiyonunu yaratıyor ancak bu sefer misket köfte şeklindeki bu besin topları insanlar için değil böcekler için üretiliyor. Proje için hazırlanan reklam filminde Robert/Boisen & Like-minded imzası bulunuyor.

 

Küresel ölçekte kentleşme ve buna bağlı doğal yaşam alanlarının yok olması iklim kriziyle birleşince biyolojik çeşitliliği tehlikeye sokacak bir durum ortaya çıkarıyor. Bazı durumlarda böcek popülasyonu yarı yarıya azalabiliyor. WWf verilerine göre Danimarka’nın sadece yüzde 1 ile 2’si gerçekten el değmemiş doğal yaşam alanına sahip. Ülkenin arazinin yüzde 60’ından fazlasını tarım arazileri oluşturuyor. Bu da binlerce hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Tabii ki sadece tohum toplarını çevreye fırlatmak vahşi yaşamı korumak için yeterli bir çözüm değil ancak bu konuda pozitif yönde atılmış adımlardan biri. IKEA geçtiğimiz yıl 2030 yılına kadar karbon nötr bir şirket olma hedefi kapsamında müşterilerine rüzgar ve güneşten elde edilen yenilebilir enerji satacağını açıklamıştı. Tüm bu girişimler parça parça bir araya geldiğinde büyük değişimin önemli bir parçası oluyor.

seedballs

Kendi tohum topunuzu yapabilirsiniz

Yalnızca 7500 adet üretilen tohum topları Danimarka’da IKEA aile üyeleri için sunuluyor. Bununla birlikte Danimarka’da yaşamayan kullanıcılar da IKEA’nın ikonikleşmiş kılavuz tasarımına sahip tohum topları rehberini indirerek kendi üretimlerini yapabiliyor.

Önce kil, toprak ve suyu karıştırıp küçük toplar oluşturmak ve sonrasında içinde açılan ufak delikle çekirdekleri ortasına yerleştirmek mümkün. Bu sayede herkes kendi tohum topunu üretip böcekleri besleyebilir ve vahşi yaşamdaki biyoçeşitliliği korumaya yardımcı olabilir.

Görsel: IKEA