Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA, İsveç’te Abonelik Sistemiyle Yenilenebilir Enerji Satacak

IKEA, İsveç’te Abonelik Sistemiyle Yenilenebilir Enerji Satacak

IKEA, 2030 yılına kadar karbon nötr bir şirket olma hedefi yolunda müşterilerine rüzgar ve güneşten elde ettiği elektriği satacak.

Yenilenebilir enerji daha sürdürülebilir bir gezegenin anahtarı. Fosil yakıtlara kıyasla karbon ayak izinin düşürülmesine önemli bir katkı sağlıyor. IKEA da tamamen döngüsel ve iklim pozitif olma hedefleri yolunda ilerleyen bir şirket ve her fırsatta bu durumuna vurgu yapıyor. Şirket, 2030 yılına kadar tamamen döngüsel bir işletme olmayı hedefliyor. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği müşterilere satmaya yönelik yeni planıyla yeşil bir şirket olma yolunda yeni bir adım daha atıyor.

IKEA’dan yenilenebilir enerji hamlesi

Dünya çapındaki çoğu IKEA mağazasının sahibi olan Ingka Group, Eylül ayından itibaren güneş ve rüzgardan elde ettiği enerjiyi evlere satacağını açıkladı. Şirket ücretle ilgili henüz bir açıklama yapmamış olmasında karşın kullanıcılar bir uygulama aracılığıyla kendi kullanımlarını takip edebileceği söyleniyor. Abonelik sistemi üzerinden elektriği alacak hane sahipleri fazla elektriği de IKEA’ya geri satabilecek.

Güneş santralleri ve rüzgar türbinlerinden üretilen elektrik, IKEA için güneş panelleri üreten enerji tedarikçisi Svea Solar ile birlikte sunulacak. Müşteriler Nord Pool elektrik borsasında işlem gören toptan elektrik fiyatına ek olarak sabit bir aylık ücret ödeyecek. Uygulama sayesinde aylık tüketim takip edilebilecek.

Abonelik servisi Strömma aracılığıyla başlatılan girişimle sadece potansiyel hedeflere ulaşmak değil aynı zamanda müşterilerinin de bu dönüşüme ortak olması amaçlanıyor. IKEA’nın perakende mobilya satışından daha farklı bir alana geçmesi bir tarafa bu alanın yenilenebilir enerji sektörü olması hedefleri doğrultusunda ilerlediğinin en büyük göstergesi oluyor. Hizmetin şu an sadece İsveç ile sınırlı olacağı bilgisi paylaşılıyor.

 

Aynı zamanda 13 farklı pazarda müşterilerine güneş paneli de satan marka, LED olmayan ampüllerin satışını durdurmuş ve yeniden doldurulamayan alkali pillerin kullanımını da bırakacağını açıklamıştı. Yeşil enerjiye 2,8 milyar dolar yatırım yapan şirket dünya genelinde 370 mağazasına 920 binden fazla güneş paneli kurmuştu. Yenilenebilir enerji pazaranın giderek büyüdüğü ve 2027 yılında 1,1 trilyon dolara ulaşması beklendiği de göz önünde bulundurulursa bu çabanın sadece iyi bir gelecek sunması bir tarafa yatırıma açık bir girişim olduğu da söylenebilir.

yenilenebilir enerji

Görsel: IKEA 1, 2, Ingka Group 1, 2