Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO Mercan Resifi

LEGO Mercan Resifi

LEGO Ideas’ta oylanan Great Coral Reef, büyük ilgi görüyor ve her geçen gün üretim onayı aşamasına biraz daha yaklaşıyor.

Doğaya duyulan özlemin yansımaları son yıllarda LEGO’nun da ürünlerinde de açıkça gözlemleniyor. Bu yılın başlarında, çiçek tutkunlarının kalbini çalan LEGO Botanik Kolesiyonu’nda bunu gözlemlemiştik. Yine LEGO Ideas’ın bu yılki yükselen yıldızları arasındaki Marine Life seti de 10 bin destekçiye ulaşarak, üretim aşamasından önceki değerlendirme sürecine girmişti. Şimdi ise doğa temalı işleri sevenlere hitap eden ve LEGO Ideas’ta yükselmekte olan Great Coral Reef adlı mercan resifi seti var karşımızda. 

Üretime geçilecekse çevre dostu bir malzeme seçilmesi daha mantıklı olabilir

Mercan resifleri söz konusu olduğunda akla hemen iklim değişikliği ve deniz yaşamını tehdit eden plastikler geliyor. Ne yazık ki denizdeki canlıların midesinden tutun da içtiğimiz suya, anne ile bebek arasındaki bağlantıyı kuran plasentadan insan dışkısına kadar her şeyde mikroplastik tespit edilmiş durumda. Hal böyleyken LEGO’nun da daha sürdürülebilir olmasını bekliyoruz. Özellikle de tüm dünyanın kurtarmaya ve korumaya çalıştığı mercan resifleri söz konusu olduğunda plastik bir oyuncak kolayca çelişki yaratabilir. Öte yandan LEGO geri dönüştürülmüş plastikten blok üretimi üzerinde yaptığı araştırmalarda epeyce yol aldı ve değişimin eşiğinde. Gerçek bitkilerden yapılmış LEGO bitkilerde olduğu gibi daha zararsız malzemeler kullanması da hoş olabilirdi. 

great coral reef

Great Coral Reef, Avustralya’da yer alan ve dünyanın en büyük resif sistemi olan Büyük Set Resifi’ni temsil ediyor olmalı. Resif kuzey doğu Avustralya’nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi’nde yer alıyor. Büyük Set Resifi, canlı organizmaların oluşturduğu ve uzaydan görülebilen en büyük yapı. Yüksek seviyede canlı çeşitliğine ev sahipliği yapıyor ve 1981 yılında Dünya Mirasları arasına alındı. Kris Levin, Ideas’taki açıklamasında “İnsan yapımı şeyleri yansıtan çok güzel setlerimiz var. Medeniyetimizin anıtı olan şeyler. Tac Mahal, Eyfel Kulesi, Çin Seddi, Özgürlük Anıtı ve çok daha fazlası. Ancak doğaya saygı gösteren çok az set var. O nedenle bunun çok iyi bir fikir olacağını düşünüyorum.” demiş.

Kris Levin adlı kullanıcı tarafından LEGO Ideas’a yüklenen Great Coral Reef, 5.000 sınırını aşıp 6.000 destekçiye ulaşmış durumunda. 10.000 sınırını da geçerse uzmanlar tarafından değerlendirilip üretime geçilip geçilmeyeceğine karar verilmesi gerekecek. İnsanların büyük bir coşkuyla yaptığı olumlu yorumlu bakılırsa büyük ihtimalle hedeflediği desteği toplayacak. Sanırım o noktada uzmanları zorlu bir süreç bekliyor. “Okyanuslar ve denizler plastiğe gömülmüşken plastikten mercan resif seti üretmeli mi, üretmemeli mi?” kararını vermeleri gerekecek. Siz ne dersiniz?

Görsel: LEGO Ideas