Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook Horizon Workrooms ile Ofisi Sanal Gerçekliğe Taşıyor

Facebook Horizon Workrooms ile Ofisi Sanal Gerçekliğe Taşıyor

Facebook, VR ile sanal konferans odalarında uzaktan çalışmaya imkan tanıyan Horizon Workrooms’u duyurdu.

Pandemiyle birlikte uzaktan iletişimin yükselen trendleri olan sesli sohbet odaları ve sanal gerçeklik destekli çalışma alanları uzaktan çalışma modeli için iyi bir alternatif oluyor. Sanal gerçeklik başlıkları ile çalışanlar farklı mekanlarda olsalar dahi gruplar halinde sanal bir çalışma düzleminde bir araya gelebiliyor. Geçtiğimiz yıl haberini yaptığımız artırılmış gerçekliği kullanarak iş arkadaşlarına ortak bir çalışma alanı sunan Spatial bu girişimin öncü ve güzel örneklerindendi. Facebook da VR ile uzaktan ekipçe çalışmak için Horizan Workrooms’u tanıttı.

İş arkadaşlarınız 3B animasyonla sanal çalışma ortamında

Facebook, VR setlerinin sadece oyun sektöründe değil farklı alanlarda da aktif olarak kullanılmasını hedefliyor. Bunun için Oculus VR’ı satın almasının üzerinden 7 yıl geçmişken VR konusundaki vizyonlarını hep bir adım ilerde tutuyor. Birkaç katılımcının dahil olduğu küçük bir etkilikle beta sürümü duyurulan Yeni VR toplantı alanı Horizon Workrooms da bunlardan biri.

Etkinlikte Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bir grup Facebook çalışanı, teknik destek personeli ve muhabirler iyi aydınlatılmış bir sanal konferans odasında bir araya geldi. Oculus Quest 2’nin olduğu tüm ülkelerde ücretsiz olarak sunulacak Horizon Workrooms henüz beta sürümünde olmasına karşın gelecek vadediyor. Horizon Workrooms, Gerçek hayatın sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile harmanlandığı paylaşılan alanları tanımlamak için kullanılan “metaverse” oluşturmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. Toplantıda yer alan CNET’ten Scott Stein deneyimlerini bu videoda paylaşıyor.

Uzamsal ses ile daha sürükleyici ve gerçekçi bir deneyim

Her ne kadar pandemi sonrası sanal çalışma ortamlarına gösterilen rağbet artış göstermiş olsa da Facebook’un bu girişimi daha önceye dayanıyor. Facebook, Workrooms’u yaklaşık 6 aydır kendi içinde kullanıyor. Özellikle High Fidelity’de olduğu gibi uzamsal ses teknolojisinin bulunuyor olması etraftaki insanlarla daha sürükleyici bir deneyim yaşamaya imkan tanıyor. Çevredeki insanların sesleri oturdukları yere göre kullanıcıya geliyor.

Fiziksel çalışma ortamındaki tüm ihtiyaçlar sanala taşınıyor

Çalışma odaları 16 kullanıcının sanal bir konferans odasında bir araya gelmesine imkan tanıyor. Her biri özelleştirilebilir avatarları sayesinde kişiler kendilerine uygun avatarı yaratabiliyor. Tabii toplantı odasında belden aşağısı olmadığı için pantolon seçimine gerek kalmıyor. Tek bir toplantı 50 katılımcıya kadar  destekleniyor. VR seti dışındaki diğer kullanıcılar klasik ızgara benzeri düz bir ekranda görüntülenebiliyor.

Horizon Workrooms uygulaması ayrıca insanların görseller paylaşmasına ve sunum yapmasına imkan tanıyan sanal bir beyaz tahta içeriyor. Klavyeyi ve fareyi kullanmak için VR ortamında sanal bir klavye oluşturulabiliyor. Yani fiziksel dünyadaki çalışma ekipmanlarını sanal ortama taşımak, gerçekten oturduğunuz masaya uygun bir sanal masa yaratmak mümkün.

Her ihtiyaca uygun sanal oda düzeni yaratılabiliyor. Oturum düzeni bu işleve uygun olacak şekilde düzenleniyor. Örneğin herkesin birbiriyle konuşacağı bir ortamda yuvarlak masa konsepti ya da bir sunumun yapılacağı ortamda sıralı dizilmiş koltuklar yer alıyor.

Facebook ekibi bu girişimden ayrı olarak Oculus Quest 2 başlıklarını da daha hafif hale getirme konusunda çalışmalar yürüyor. 299 dolardan başlayan fiyatla sunulan setteki başlığın ağırlığı ortalama 1 kilogram ağrılığında. İnsanların sanal çalışma ortamında ortalama 30 dakika bir araya geleceğini düşünsek bile başlığın daha ergonomik ve hafif olması gerekiyor kullanıcılar boyun ağrılarıyla toplantıdan ayrılmasın.

Facebook, gizliliğe ayrı bir parantez açıyor

Bu çalışma odalarındaki gizlilik ve güvenlik sorunu da merak edilen konulardan. Facebook ve üçüncü taraf uygulamalar, reklamları için toplantılardaki resimlere veya videolara erişemiyor. Toplantıdaki diğer kişiler kullanıcı paylaşmayı tercih etmediği sürece onun ekranını göremiyor. Kullanımların ihlal edildiği bir durum olursa raporlanarak inceleme için gönderilebiliyor.

Oculus ve Facebook hesaplarından ayrı olarak bir Workrooms hesabı oluşturarak görüntülü sohbet yoluyla oturuma dahil olunabiliyor. Ancak Oculus Quest 2 ile VR deneyimini yaşamak için bir Facebook hesabına ihtiyaç duyuluyor.

Görsel: Oculus