Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çakıl Taşlarından Yapılan Geçici Mozaikler

Çakıl Taşlarından Yapılan Geçici Mozaikler

Justin Bateman, sahilde topladığı çakıl taşlarını dizerek detaylı mozaikler yapıyor.

Doğa bizlere yaratıcılığımızı ortaya koyabileceğimiz en güzel malzemeleri sunuyor. Hello Chelsart’ın tohum kabuklarına renkli desenler çizdiği işleri yakın zamanda yer verdiğimiz en güzel örneklerdendi. Natalie Ciccoricco’nun karantina döneminde bahçesinden topladığı ağaç parçaları ve dallarla yaptığı soyut kompozisyonlar da bana göre unutulmazlardandı. Ormanın sihirli güzelliklerini en iyi şekilde değerlendiren sanatçılardan biri de Jungle Dudes adlı karakterleri üreten Nihayet Cihan idi. Rotayı ormandan sahillere çevirdiğinizde de deniz kabukları taşlar ve benzeri farklı malzemeler devreye giriyor. Anna Chan’in kumsaldan topladığı deniz kabuklarıyla yaptığı detaylı hayvan mozaikleri bu anlamda oldukça ilgi gören işlerdi. Şimdi de Justin Bateman’ın sahildeki taşlarla yaptığı inanılmaz mozaikler var sırada.

Sanatçı eserlerini kendisi yok ediyor

İngiliz sanatçı, ağırlıklı olarak çakıl taşları kullanıyor. İnsan portreleri, hayvanlar, sanat tarihinin ikonik tabloları ve heykelleri onun konusu olabiliyor. Tüm arazi sanatı işlerinde olduğu gibi bu çalışmalar da geçici ve yalnızca fotoğraflarla ölümsüzleşiyorlar. Geçici ve taşınamaz oluşu Justin Bateman için önemli. Bu şekilde çok daha değerli olduklarını vurguluyor.

İlk başlarda eserleri yaratması daha uzun sürüyormuş. O nedenle yok ederken pskolojik olarak zorlanıyormuş. Ancak çalışmanın geçicilik yönü kendisi için önemli. Doğal ortamın doğal kalmasını tercih ediyor. Bu yüzden çalışmayı gerçekleştirdiği alandan ayrılırken taşları kendisi dağıtıyor ve varlığına dair her türlü belirtiyi ortadan kaldırıyor.

Sanatçı ilk geçici mozaik çalışmalarını İngiltere’nin Portsmouth kentinde sahilde yapmış. Sanat eğitmeni olarak yürüttüğü bir atölye çalışması sırasında ilk çalışmalarını hayata geçirmiş. Öte yandan bir başka sanatçı arkadaşıyla taş mozaikler yapmaya devam kararı almışlar. Sadece birkaç aydır İngiltere’de olan sanatçı kısa süre sonra Endonezya’nın Bali kentine dönmüş.

Endonezya’da, nehir kenarında kalabileceği bir ev bulmuş ve tekniğini geliştirmeye devam etmiş. Geceler boyunca saatlerce bir gece lambasının ışığında çalışmış. Şimdi Tayland, Chiang Mai’de yaşıyor ve çalışmalarını orada sürdürüyor.

Justin Bateman artık çok ücra köşelere de saklamıyor işlerini. Ormanlarda, kumsallarda ve hatta otoparklarda çalışıyor. Bangkok’ta, taşların bol olduğu bir demiryolu hattını kullanmış. Çakıl taşı bulma, konuyu planlama, mekana karar verme, sonucu fotoğraflama ve izleyiciyle etkileşime girme dahil olmak üzere sürecin tüm aşamalarından büyük keyif alıyor.

Görsel: Instagram