Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güncellenebilir Mobilyalar

Güncellenebilir Mobilyalar

oio'nun IKEA için hazırladığı güncellenebilir mobilya projesi "Updatables", eşyaların dile gelip kullanıcıyla bağ kurmasını sağlıyor ve çöpe gitmelerini önlüyor.

IKEA, son yıllarda mobilyaların ömrünü uzatarak onları çöpe gitmekten kurtaracak çözümlerin peşinde. Eskiyen ürünler için yeniden kullanım kılavuzları ve ürünlerin ömrünü uzatan sökme kılavuzları, müşterilerinin ikinci el eşyalarını alıp yeniden satmak gibi projelerle daha önce bu konudaki çabalarına şahit olduk. Şimdi ise daha teknoloji odaklı bir yaklaşım olan Updatables ile karşımızda.

Updatables, sandalyelerin ve masaların canlanarak ihtiyaçlarını anlatmasını sağlayan deneysel bir proje. Teknolojinin evdeki yaşam kalitesini nasıl artırabileceğini araştıran bu proje, IKEA’nın bağımsız araştırma ve tasarım laboratuvarı SPACE10 desteğiyle hazırlanmış. Yaratıcı stüdyo oio‘nun kurucu ortakları Matteo Loglio ve Simone Rebaudengo tarafından tasarlanan proje, israfı azaltmak için mobilyanın ömrünü uzatmayı ve döngüselliği teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kendilerinin farkında olan mobilyalardan ileri dönüşüm tüyoları ve eğlenceli diyaloglar

“Güncellenebilir ürünler, onarım veya iyileştirme açısından neye ihtiyaç duyduklarını size bildirebilmeleri için cansız nesnelere kişilik kazandıracak yeni bir mobilya ailesi.” diyor SPACE10 proje hakkındaki açıklamalarında.

Hazırlanan artırılmış gerçeklik uygulaması, kullanıcının akıllı telefonu aracılığıyla evindeki mobilyaları değerlendirebilmesini sağlıyor. Mobilyalar bu uygulama üzerinden kullanıcıyla doğrudan iletişim kuruyor ve ihtiyaçları hakkında onunla konuşuyor. Üstelik mobilyalar sadece kendi ömürlerini uzatacak söylemlerde bulunmuyor. Örneğin nadiren kullandığınız bir okuma lambası, bir kitapla daha sık onun yanına oturmanızı hatırlatabiliyor. Bir koltuk ise kitaplık olarak yeniden kullanılmak istediğini söyleyebiliyor.

Updatables, insanlar ve nesneler arasında bağ kurulmasını sağlayacak; insanlar onları çöpe atmadan önce 2 kere düşünecek

Uygulama, yeni ve beklenmedik kombinasyonlar önerebilmesi için biyolojik evrimden ilham ve evrimsel algoritma adı verilen bir makine öğrenme modeli tarafından desteklenecek. Deneyimleri arttıkça, mobilyalar bir isim, hikaye ve soy ağacı bile geliştirebilecek. Proje, mobilyaları yalnızca ihtiyaçlarınıza göre güncellenecek nesneler değil de kendi tuhaflıkları ve ihtiyaçları olan “oda arkadaşları” haline getiriyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SPACE10 (@space10)’in paylaştığı bir gönderi

Kendini gerçekleştiren lambalar ve masalar sadece evdeki hayatı daha ilginç kılmakla kalmayacak, aynı zamanda insanlar ve nesneler arasında anlamlı bir ilişki kurulmasını da teşvik edecek. Böylece insanlar onları atmadan önce iki kez düşünecek.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

SPACE10 (@space10)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Space10