Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artıklarla Yapılan Yemek Tarifleri: IKEA ScrapsBook

Artıklarla Yapılan Yemek Tarifleri: IKEA ScrapsBook

IKEA ScrapsBook adlı yeni yemek kitabında yiyecek artıklarından yapılan tariflere yer veren IKEA Kanada, gıda krizi konusundaki duyarlılığını ortaya koyuyor.

IKEA gıda krizinin ayak seslerine ilk kulak veren şirketlerden biri. Bu nedenle araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10’de, gıda krizine karşı çalışmalar yapıyor. Bu laboratuvarda un kurdu içeren burger, alglerden yapılmış sosisli sandviç gibi sürdürülebilir fast food yiyeceklerini geliştirmeye başladığını daha önce sizinle paylaşmıştık. Öte yandan IKEA, 2030’u hedeflediği sürdürülebilirlik hedeflerine de tam gaz yol alıyor. Bu sebeple son zamanlarda basılı kataloglarına yeni bir hayat verebileceğiniz hack-alogue ve mobilyaların ömrünü uzatan sökme kılavuzları Disassembling Instructions gibi ilginç hamleler yapıyor. Yeni yemek kitabı IKEA ScrapsBook da markanın son dönemdeki bu tutumuyla gayet uyumlu bir adım.

IKEA’nın açıklamalarına göre Kanada’da yapılan araştırmalar mutfak atığı olarak çöpe giden yiyecek artıklarının neredeyse üçte ikisinin aslında yenilebilir olduğunu gösteriyor. İstatistiklere göre yalnızca Kanada’da tahmini 2,2 milyon ton gıda israf ediliyor. IKEA Kanada, hem evlerde hem de kendi restoranlarda ve yemek hizmetlerinde gıda israfını aktif olarak azaltmayı hedefliyor.

IKEA ScrapsBook, ünlü şeflerin katkılarıyla hayata geçirildi

“Evdeki en önemli odalardan birinde ne kadar atık ortaya çıktığını görünce; yiyecek israfını azaltmak ve yiyecek artıklarına başka bir görünüm kazandırmak için yeni, yaratıcı yollar sunarak Kanadalılara ilham vermeye karar verdik” diyor IKEA Kanada Pazarlama Müdürü Johanna Andren

IKEA Kanada bu kitaptaki benzersiz tarifler için 10 Kuzey Amerikalı şefle iş birliği yapmış. Bu isimleri arasında Adrian Forte, Craig Wong ve Trevor Bird gibi ünlü şefler de yer alıyor. Sürdürülebilir yemek pişirme uygulamalarına bağlı kalarak verilen tarifler; farklı mutfakları ve kültürleri temsil ediyor. Her şef beş tarifle kitaba katkıda bulunmuş. Kitap buradan çevrim içi olarak indirilebiliyor. Ayrıca Apple Books ve Google Play Books’tan da kitaba erişilebiliyor. EKitap herkes tarafından ücretsiz olarak indirilebiliyor. IKEA Family üyeleri 214 sayfalık kitabın sınırlı sayıda fiziksel kopyasını kazanma şansına sahip. Şirket #ScrapCooking hareketini desteklemek için yakında Instagram Live’da #ScrapcookingSundays’i başlatacak.
Bu canlı yayınlar, kitaba katkıda bulunan şeflerin ev sahipliğinde gerçekleşecek haftalık bir dizi canlı yemek pişirme eğitiminden oluşacak.

Görsel: IKEA