Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Aile Bağlarını Yılbaşı Yemeğinde Test Ediyor

IKEA Aile Bağlarını Yılbaşı Yemeğinde Test Ediyor

Aile içi iletişim konusuna dikkat çekmek isteyen IKEA, yılbaşı için hazırladığı yeni reklam kampanyası ile önemli bir sosyal deney gerçekleştirdi.

Yılbaşı, pek çok kültür için bir takvim yılını bitirip diğerine geçmekten daha fazla değer taşıyor. Ailelerin ve sevenlerin bir araya geldiği, birlikte vakit geçirip güzel anılar biriktirilen bir dönem yılbaşı. Keza yılbaşının en önemli anlarından birisi de birlikte yemek yemek. Nesiller karşı karşıya gelir; anılar, hikayeler anlatılır mutlu günler yad edilir. En azından teoride böyle şeyler yaşanacağı düşünülüyor. Telefonun elden bırakılmadığı bir dönemde yaşadığımız için coşkulu yılbaşı yemekleri de baltalanabiliyor. Bu konuya dikkat çekmek isteyen IKEA İspanya, yılbaşı kampanyasında bu konuya odaklandı. Dört aileyi dört masada buluşturan film her kişiye soru soruyor. Ve yanlış cevaplayanın masadan kalkması gerekiyor.

MRM//McCann Spain tarafından hazırlanan reklam filmi için farklı aileler akşam yemeğinde bir araya geliyor. Yemek sırasında yöneltilen sorularla da eğlenceli bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Tek bir kuralı bulunan oyunda yanlış cevap veren kişiler masadan ayrılıyor. Sorular ailelerin sosyal medya bilgilerine ilişkin testlerle başlıyor. Sonrasında ailelerin birbirlerini ne kadar tanıdıklarını ölçen sorular geliyor. Bütün katılımcılar sosyal medya sorularını doğru yanıtlasa da, ailesi hakkında yöneltilen sorularda tökezlemeler başlıyor.

Sosyal medya bilgine kıyasla aileni ne kadar tanıyorsun?

İki adet 45 saniyelik televizyon reklamı, bir adet YouTube videosu ve dijital içeriklerden oluşan, MRM//McCann Spain imzası taşıyan bu reklam kampanyasında IKEA, katılımcıların sevdikleriyle ilgili basit soruları doğru cevaplayamaması nedeniyle sadece oyunu kaybetmekle kalmayacaklarını anlatmaya çalışıyor.

IKEA, insanları ailelerine tekrar bağlamak ve birbirlerine ayırdıkları zamanın önemini vurgulamak için #DisconnectToConnect etiketiyle birlikte iletişime başladı. IKEA İspanya, 24 Aralık 2018 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında konunun önemine dikkat çekmek için sosyal medya faaliyetlerini  durduracak.

Ayrıca kampanya kapsamında IKEA tarafından, oyuncuların sevdiklerinin yaşamları hakkındaki bilgisini test eden Familiarised isimli yeni bir masa oyunu geliştirdi. Oyunun marka elçilerine, IKEA ailelerine ve İspanya’daki tüm IKEA çalışanlarına verilmek üzere analog bir versiyonu olacak. Analog versiyonunun yanı sıra dijital olarak da sunulan oyuna erişebilmek için tek bir şart var o da telefonunuzu uçak moduna almak.

Teknoloji ve sosyal medya bağımlılığının insanı analog deneyimlerden uzaklaştırmasına karşılık REI de 2015 yılında benzer bir kampanyaya imza atmıştı. Her sene devam eden #OptOutside ile REI, Black Friday’de insanları mağazalara girmek yerine dışarı çıkmaya teşvik ediyor ve kendi mağazalarını kapatıyor.

Künye:

Reklamveren: IKEA Spain
Yaratıcı Ajans:MRM//McCann Spain
Yönetmen: Dionisio Naranjo
Post Prodüksiyon: La Panadería
Yaratıcı Ekip: Mónica Moro, Raquel Martínez, Lorena Álvarez, Héctor Losa & Enrique Moreno
Dijital Yaratıcı Ekip:  Maria José Clemente & Begoña Díaz
Stratejist: Juan Manuel Ramirez
Müşteri Ekibi: Javier Pascual, Elena Rodríguez, Alejandra Sierra, Claudia Solano, Elizabeth Localio, Maria Scola, Sonsoles San José & Francisco Guerra

Görsel: YouTube