Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Geleceğin Yiyeceklerini Geliştiriyor

IKEA Geleceğin Yiyeceklerini Geliştiriyor

IKEA’nın araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10, gıda krizine karşı geleceğin sürdürülebilir fast food yiyeceklerini geliştiriyor.

IKEA’nın araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10, geleceğin burgerlerini ve sosisli sandviçlerini geliştiriyor. Gelecek nesillerce yenebilecek bir dizi köfte geliştirdikten iki yıl sonra, Danimarka merkezli laboratuvar, öngörülen küresel gıda krizine cevap verebilecek beş yeni yemek menüsü daha hazırladı. Geliştirilen en yeni fütüristik gıdalar arasında, un kurdu içeren burger, kurutulmuş havuçtan ve alglerden yapılmış bir sosisli sandviç yer alıyor. Bu sıra dışı hamburger ve sosisli sandviçin yanı sıra, su içinde yetişen yapraklardan yapılan bir salata ve dondurma ile yine şaşırtıcı malzemelerden yapılmış iki yeni köfte geliştirilmiş.

Lezzet en önemli prensiplerden

Space10‘deki araştırmalar yemeklerin sadece sağlıklı veya sürdürülebilir olması değil, aynı zamanda lezzetli olması prensibine dayanıyor. İnsanların yemekle ilgili düşüncelerini değiştirmek, onları yeni malzemeler denemeye teşvik etmek için, sadece akılla hitap etmenin yeterli olmadığına inanan ekip bu nedenle lezzet konusuna önem veriyor.

Proje, önümüzdeki 35 yıl içinde dünyanın gıda talebinin yüzde 70 oranında artacağını öngören ve et üretiminin çevresel etkisine de dikkat çeken BM araştırmasına bir geri bildirim olarak başlatıldı. Dolayısıyla Space10’in geliştirdiği gelecek yiyecekleri, sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilebilecek veya mevcut bir üretim zincirinin yan ürünleri olan malzemelerle üretilebilecek.

Yosundan sandviç ekmeği, böcek larvalarından burger köftesi

Örneğin sosisli sandviç, kurutulmuş bebek havuçlarla yapılmış vejetaryen bir sosis içeriyor. Ekmeği ise spirulina adı verilen bir mikro su yosunundan yapılmış. Space10 ekibine göre bu yosun, havuçtan daha fazla beta-karoten, buğdaydan daha fazla klorofil ve ıspanaktan 50 kat daha fazla demir içeriyor.

Diğer yiyecekler arasında da pancar ve çilekten yapılan bir ketçap, hardal ve zerdeçaldan yapılmış bir krema, kavrulmuş soğan, salatalık ve bir bitki salatası bulunuyor. Bug Burger isimli burgerin köftesinde pancar, yaban havucu, patates ve un kurdunun larvaları kullanılıyor. Menüdeki Lokal Salad adlı salata, kısa bir raf ömrüne sahip minik filiz benzeri ekinler olan mikro yeşilliklerden oluşuyor. Bu mikro sebzeler genellikle yiyecekleri süslemek için kullanılıyor ancak Space10 bu küçük bitkilerin kök, tohum ve sürgünlerinin besinle dolu olduğunu ve kolayca evde yetiştirilebileceğini keşfetti.

Menüdeki bir diğer yiyecek ise tamamı mikro yeşilliklerden yapılan dondurmalar. Kişniş, rezene, fesleğen ve nane içeren çeşitleriyle sunulan bu dondurmaların yanı sıra kişniş, ince otu, kuzukulağı ve İspanyol çileği gibi bitkilerden yapılan bir buzlu çubuk dondurma serisi de var.

Görsel: Space10