Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Klişeleşmiş Kamu Spotlarına İnat Meme Kanseri Farkındalığı İçin Sanat

Klişeleşmiş Kamu Spotlarına İnat Meme Kanseri Farkındalığı İçin Sanat

DAVID Buenos Aires ve Arjantin merkezli meme kanseri derneği MACMA, “The Art of Self Examination” sergisi ile meme kanseri farkındalığına çok farklı bir açıdan bakıyor.

Hangimiz sanat müzelerinde “Eserlere dokunmak yasaktır” yazısını görüp inceden tedirgin olmamıştır ki? İşte Arjantin’in Buenos Aires kentinde bulunan Isaac Fernández Blanco Hispanik Sanatlar Müzesi, bu klişeyi meme kanseri farkındalığına katkıda bulunmak için bir kereliğine yıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 14 saniyede bir kadın meme kanseri teşhisi alıyor ve bu teşhislerin neredeyse üçte biri, belirgin bir semptom bulunmadığı için ne yazık ki ancak 3. ve 4. evrelerde fark edilebiliyor. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu kansere karşı alınacak en iyi önlemlerden biri ise herkesin evde kendi kendine uygulayabileceği elle muayene. Bu basit gözlemin birçok yaşamı kurtarabileceğinin altını çizmek isteyen DAVID Buenos Aires ve Arjantin merkezli meme kanseri derneği MACMA, “The Art of Self Examination” sergisi ile meme kanseri farkındalığına çok farklı bir açıdan yerden bakıyor.

Yüzyıllar önce resmedilen modeller meme kanseri miydi?

Kulağa ilk anda tuhaf gelen bu soru, dünyanın en prestijli bilim yayınlarından The Lancet’te yayınlanan bir makaleye dahi konu olmuş. Söz konusu makaleyi kaleme alan Dr. Liliana Sosa’ya göre meme kanseri yüzyıllar öncesinde de vardı ancak insanlar bundan 500 yıl öncesinde bu hastalıktan ve onun açık belirtilerinden habersiz oldukları için o dönemde kayıtlara “nedensiz” olarak geçen ölümler meydana gelmekteydi. İşte buradan yola çıkan Sosa makalesinde, yüzyıllar önce tuvalde ölümsüzleştirilen Rembrandt imzalı Bathsheba Holding King David’s Letter, Rubens imzalı The Three Graces ve Rafael imzalı La Fornarina eserlerindeki modellerin meme kanserine dair açık belirtiler gösterdiğine dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle, çağlar boyunca yalnızca hayran bakışları üzerinde toplayan bu tablolar, aslında meme kanserine dair birçok tehlike işareti içeriyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Macma (@macma.ong)

Meme kanserini tanımak için sanata dokunmak

İşte Dr. Liliana Sosa’nın bu çalışmasından ve daha önce testis kanseri farkındalığı ile ilgili benzer bir iş çıkaran DDB Peru’nun kampanyasından ilham alan David Buenos Aires’in kreatif direktörleri Ignacio Flotta ve Nicolas Vara, Sosa ile iletişime geçerek kendisinden bu ikonik tabloları, içerdikleri meme kanseri belirtilerini vurgulayarak yeniden yaratmasını istediler.

Çekilmiş, gergin ve renk düzensizlikleri olan bir cilt dokusunun, ufak bir dokunuşla dahi fark edilecek şişmiş lenf düğümlerinin ve elle hissedilebilen küçük kitlelerin eklendiği bu reprodüksiyonlar bugün Isaac Fernández Blanco Hispanik Sanatlar Müzesi çatısı altında düzenlenen “The Art of Self Examination” sergisinde görülebiliyor (ve elbette serbestçe dokunulabiliyor!).

Müzelerin aylarca kapalı olduğu pandemi dönemine rağmen şimdiye dek 10.000’den fazla ziyaretçi ağırlayan serginin arkasındaki yaratıcı ekibi aşağıda yer alan künye bilgilerinde görebilirsiniz.

Künye:

Ajans: DAVID Buenos Aires
Kampanya: The Art of Self Examination
Reklamveren: Macma
Global CCO: Pancho Cassis
Global COO: Sylvia Panico
Global PR Direktörü: Sandra Azedo
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Nicolas Vara, Ignacio Flotta
Yaratıcı Yönetmen: Emiliano Adam, Nicolas Rudy
Reklam Yazarı: Juan Pablo Tyrer
Yönetici Yapımcı: Jimena Oliva
Yapım Sorumlusu: Agustina Perez Ponce
Yönetici Müşteri Yöneticisi: Justina Lioy Lupis
Müşteri Yöneticisi: Maria Giaimo
Stratejist: Federico Yalal Massud
Yapım: POSTER
Yönetmen: Dana Campanello
Sanat Yönetmeni: Alicia Vázquez, Johann Hotz
Görüntü Yönetmeni: Romina Ferreyra 

Görsel: YouTube