Şüphesiz onlar olmasaydı, 2022 daha renksiz bir yıl olurdu. Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, kültür ve sanatta hayli hareketli geçen bir yılın ardından öne çıkan etkinlik ve projelere göz atıyoruz.
Refik Anadol “Denetimsiz” ile MoMA’da
3 boyutlu veri heykelleri, sanal ve gerçek enstalasyon çalışmalarıyla tanınan yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un ABD’deki ilk solo sergisi, New York’ta bulunan dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden Museum of Modern Art (MoMA) ev sahipliğinde açıldı. ‘Refik Anadol: Unsupervised (Denetimsiz)‘ adlı sergi, 19 Kasım 2022-5 Mart 2023 tarihleri arasında sanatseverleri ağırlayacak.
Refik Anadol ve Zaha Hadid Architects Metaverse’ü Yeniden Tasarladı
Güney Kore’nin başkenti Seul’un kültür-sanat merkezi Dongdaemun, 26 Mayıs- 18 Eylül 2022 tarihleri arasında Meta Horizons: The Future Now sergisine ev sahipliği yaptı. Zaha Hadid Architects’in tasarım ideolojilerini ve uygulama süreçlerini etkileşimli dijital sanat biçiminde gösterecek şekilde tasarlanan sergi, Refik Anadol Studio’nun katkılarıyla ziyaretçilerin sanat ve mimariyi tamamen yeni bir perspektiften deneyimlemelerini sağladı.
Mamut Art Project 10. Yılını 49 Sanatçıyla Kutladı
Mamut Art Project, İstanbul’un en çok takip edilen güncel sanat etkinliklerinden biri. 10 yıldır Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri kesintisiz olarak sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle buluşturuyor. 49 sanatçının eserlerinden oluşan daha kapsamlı bir seçkiyi bu yıl eş zamanlı olarak mamutartproject.com üzerinden de sunan Mamut Art Project sergisinin detaylarına bu haberimizden göz atabilirsiniz.
41. Grafik Tasarım Sergisi Açıldı
Sergide afişten kitaba, hareketli görüntüden sosyal medya uygulamalarına 25 farklı kategoride çalışmanın yer aldığı sergi kapsamında her yıl grafik tasarımcıları onurlandıran, mesleğin genç isimleri için bir teşvik ve motivasyon kaynağı olan Grafik Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu.
Kore Kültürünün En Kapsamlı Sergisi
Victoria and Albert Museum (V&A), “Hallyu! The Korean Wave” adlı Güney Kore kültürüne dair bugüne kadarki en kapsamlı serginin kapılarını açtı. 24 Eylül 2022 – 25 Haziran 2023 tarihleri arasında Londra’da ziyaret edilebilecek olan sergi, savaşın harap ettiği bir ülkenin on yıllar içindeki gelişimine de ışık tutuyor. Yaklaşık 200 nesneden oluşan sergi, 4 farklı temaya ayrılarak Güney Kore’nin yirminci yüzyıldaki gelişimine, film sektörüne olan katkısına, güzellik ve moda sektörüne olan etkisine ve K-pop aracılığıyla müzik dünyasını nasıl şekillendirdiğine odaklanıyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Eserler Dokunulabilir Hale Geliyor
Sosyal girişim BONGO ART PROJECT, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Türkiye’nin ilk “Görme Engelli Müze Eğitim ve Deneyim Alanı”nı kuruyor. Çiğdem Aslantaş tarafından başlatılan sosyal girişim BONGO ART PROJECT, süreç boyunca 8 kişilik bir ekip ve onlara mentörlük yapan 2 danışman ile hedeflerine ilerliyor. “Müzelerin erişilebilir olması” misyonuyla yola çıkan girişim, ilk pilot uygulamasının gönüllü olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştiriyor.
Şişli Plak Festivali Müzikseverlerle Buluştu
Şişli Belediyesi’nin ilk kez geçen yıl düzenlediği Şişli Plak Festivali, gelenekselleşen bir etkinlik olma yolunda. Bu yıl ikincisi düzenlenen Festival 17-18 Eylül tarihlerinde plak tutkunlarıyla buluştu. Festival İstanbul’un müzik ve plak kültürünü yaratan tüm paydaşları iki gün boyunca bir araya getirdi.
10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali
Animasyon tutkunlarının her yıl dört gözle beklediği Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 10. yıl heyecanıyla birlikte geldi. Canlandıranlar Derneği tarafından organize edilen festival, bu yıl yüzlerce filmle 17-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Dünyaca ünlü stop-motion stüdyosu Aardman Animations’ın kurucu ortağı ve Yaratıcı Yönetmeni Peter Lord, festivalin Onur Konuğu olarak İstanbul’a geldi.
İstanbul Sokakları Dev Kuklalara Sahne Oldu
Çağdaş sanat dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan İstanbul Bienali kapsamında İstanbul sokakları bu yıl dünyaca ünlü protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet Theater’ın gösterilerine sahne oldu. Tiyatro topluluğu 17. İstanbul Bienali’nde “Toplumumuzun Kötülükleri” (The Demons of Our Society) temalı bir geçit töreninin yanı sıra İstanbul’un farklı semtlerinde bir dizi performans ve açık hava gösterisi sergiledi.
Sanat Eserine Dönüşen Mültecilere Ait Can Yelekleri
Çinli aktivist sanatçı Ai Weiwei, Kanada’nın Quebec City kentinde bulunan 17. yüzyıldan kalma tarihi sur duvarını sanat eserine dönüştürdü. Sanatçı, Akdeniz’i geçmeye çalışan Suriyeli mülteciler tarafından kullanılan 2 bin can yeleğini bir araya getirdiği bir esere imza attı.
İstanbul’un Simgeleri Karton Bardaklarda
Berk Armağan namıdiğer seyyahart, İGA İstanbul Havalimanı için karton bardakların üzerine İstanbul’un simgelerini çizdi. Seride; Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul nostaljik tramvayı, Havalimanı trafik kontrol kulesi, Tophane Çeşmesi, Yerebatan Sarnıcı’ndaki ters duran Medusa heykeli, St. Antuan Kilisesi, Dolmabahçe Sarayı’ndaki Saat Kulesi, Ayasofya, Galata Kulesi, Şile Feneri, Topkapı Sarayı Giriş Kapısı, Kadıköy Boğa Heykeli, Kız Kulesi ve daha birçok ikonik sembol yer alıyor.
Takashi Murakami’nin Gülümseyen Çiçekleri UNO Kartlarında
Oyun ve oyuncak üreticisi Mattel, UNO oyun kartları için beşinci iş birliğini Japon çağdaş sanatçı Takashi Murakami ile gerçekleştirdi. Sanatçının ikonik gülen çiçek tasarımları, UNO oyun kartlarındaki yerini aldı.
Karolina Romanowska’nın Seramik Maskeleri
Seramik sanatçısı Karolina Romanowska, farklı duyguları aynı anda barındıran muzip maskeler yapıyor. Wisconsin’de yaşayan sanatçı; çizgi gibi ağızlara, düz dillere, süsleme gibi duran gözyaşı damlalarına ve sivri uçlu boynuzlara sahip kilden karakterler yaratıyor.
Metinlerle Bezeli Heykeller
Sanatçı Cecilia Levy, eski kitaplardan cümleleri tek tek kesip çıkarıyor. Kestiği metinleri; ayakkabı, püsküllü çizmeler ve klasik çay takımları gibi sıradan eşyalara dönüştürüyor. Bu heykeller, tek bir sayfa kağıt kadar ince ve kırılgan görünüyor. Metin bloklarını bu sıradan biçimlere dönüştürürken onları derinlik katan yeni desenler ve bağlamlar halinde örüyor.
Reha Erdem’den Ekolojik Olarak Sürdürülebilir Film: Neandria
Reha Erdem’in yeni filmi “Neandria”, aynı zamanda Türkiye’nin ilk sürdürülebilir yapım girişimi. Atlantik Film tarafından Ömer Atay’ın yapımcılığında hayata geçirilmiş. Yazar ve yönetmen koltuğunda ise Reha Erdem var. Ekip nasıl sürdürülebilir bir yaklaşım izlediklerini de adım adım paylaştı. Haberin detaylarına buradan göz atabilirsiniz.
Pinterest ve Louvre Müzesi’nin Yeni İş Birliği
Pinterest ve Louvre Müzesi arasındaki iş birliği kapsamında kullanıcıların uygulama içindeki video içerikler aracılığıyla müzede yer alan eserleri deneyimlemelerini sağlayacak projenin detayları paylaşıldı. Proje ile birlikte ilk kez Louvre Müzesi’nin daha önce ziyaretçilere açılmamış bölümleri ve sergilenmemiş eserleri görülebilecek. Haberimize buradan göz atabilirsiniz.
Sanat Eserleri İçin Tahmin Oyunu
Ulusal Sanat Galerisi, kendi koleksiyonundaki eserlerle “Artle” isminde Wordle benzeri bir tahmin oyunu yarattı. Wordle ve Posterdle gibi Artle de günde sadece bir bulmaca sunuyor. Bu bulmaca, tek bir sanatçıya ait 4 tabloyu gösteriyor. Dolayısıyla günün sanatçısını belirlemek için 4 tahmin hakkınız bulunuyor. Tahminde bulunduğunuzda, sanatçı ismini alttaki kutucuğa yazmanız gerekiyor. Oyun Ulusal Sanat Galerisi’nin kendi internet sitesi altında oynanıyor.
2022 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri Kazananları
The World Photography Organization tarafından düzenlenen Sony World Photography Award 2022 kazananları çevrimiçi etkinlikle açıklandı. Kazanan çalışmalara bu haberimizden göz atabilirsiniz.
Görseller: Instagram