Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul Sokakları Dev Kuklalara Sahne Olacak 

İstanbul Sokakları Dev Kuklalara Sahne Olacak 

Bread and Puppet Theater, 17. İstanbul Bienali kapsamındaki yürüyüş ve açık hava gösterileriyle İstanbul’a renk katacak.

Çağdaş sanat dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan İstanbul Bienali, bu yıl 17 Eylül’de kapılarını açacak. 17. İstanbul Bienali’nin muhtemelen en merakla beklenen etkinliği ise dünyaca ünlü protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet Theater’ın gösterileri. Tiyatro, “Toplumumuzun Kötülükleri” (The Demons of Our Society) temalı bir geçit töreninin yanı sıra İstanbul’un farklı semtlerinde bir dizi performans ve açık hava gösterisi sergileyecek.

Kuklalar, İstanbul’daki gönüllüler tarafından atıklar ileri dönüştürülerek yapılıyor

1963 yılında Peter Schumann tarafından New York’ta kurulan Bread & Puppet Theater, kâğıt hamurundan ve mukavvadan yapılmış büyük boyutlu kuklalarıyla ve gösterişli performanslarıyla tanınıyor. ABD’nin en eski kâr amacı gütmeyen politik tiyatrolarından biri olan topluluk, 1960’lardan bu yana savaş karşıtı protestolarda aktif olarak yer alıyor.

Tiyatro, geçit töreni ve açık hava performansı hazırlıkları için çoktan İstanbul’a geldi ve atölye çalışmalarına başladı. Proje aynı zamanda İstanbul Karagöz Kukla Vakfı kurucusu, Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin sanat yönetmeni ve Karagöz sanatçısı Cengiz Özek’in çevre kirliliği sorununu konu alan oyunu Çöp Canavarı’ndan bir bölümü de izleyiciyle buluşturacak. Karagöz oyunlarına kendi tekniğini ve yorumunu getiren Cengiz Özek kendi yazdığı Karagöz oyunlarıyla, dünyanın pek çok şehrinde kukla festivallerinde bine yakın gösteri yapmış.

istanbul bienali dev kuklalar

Bread and Puppet Theater’ın İstanbul’daki yürüyüş ve gösteri tarihlerini not edin

Atölye çalışmaları, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Katılımcılar, yapılan açık çağrı sonucu belirlenen 50’nin üzerinde gönüllüden oluşuyor. Katılımcılar, santralistanbul Kampüsü’nde 3 hafta süren atölyelerde hem kampüsten temin edilen atık malzemeleri ileri dönüştürerek kuklaları hazırlıyor hem de koreografi ve sahnelerin tasarımı üzerinde çalışıyor.

Bread and Puppet Theater’ın açık hava performanslarına ek olarak 1970’lerde topluluğa katılarak uzun yıllar çalışan tiyatro tarihçisi ve kuklacı Dr. John Bell’in kuklacılık, sokak performansları ve eylemcilik üzerine Barın Han’da özel bir sunumu da bienalde yer alacak.

istanbul bienali dev kuklalar

Bread and Puppet Theater’ın bienal kapsamında 4 gün sürecek performansları şöyle listelenmiş:

14 Eylül Çarşamba İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü,
15 Eylül Perşembe Küçükçekmece Gölbaşı’nda,
16 Eylül Cuma ve 17 Eylül Cumartesi günleri Müze Gazhane’de
Performansların tümü 18.00–20.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

istanbul bienali dev kuklalar

17. İstanbul Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007–2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenleniyor. Bu yıl bienal küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlenecek ve 17. İstanbul Bienali dünyanın farklı bölgelerinden 500’ün üzerinde katılımcının projelerine ev sahipliği yapacak. Beyoğlu, Kadıköy, Fatih ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânında ücretsiz olarak gezilebilecek olan bienal, şehrin dört bir yanındaki kamusal etkinliklerle de İstanbullularla buluşacak. Bienal kapsamındaki bu kukla tiyatrosu projesinin hayata geçirilmesinde; aralarında Feride Eralp, Küçükçekmece Belediyesi ve Müze Gazhane gibi pek çok kişi ve kurumun desteği bulunuyor.

Kuklalar ilginizi çekiyorsa bu kuklalı duvar resmine ve de şu dev balon canavarlara göz atmak isteyebilirsiniz.

Bread and Puppet Theater’ın İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul’daki atölye çalışmalarından görüntüler:

istanbul bienali dev kuklalar istanbul bienali dev kuklalar

Bread and Puppet Theater’ın dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirdiği performanslardan örnekler:

Görsel: IKSV