Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Takashi Murakami’nin Gülümseyen Çiçekleri UNO Kartlarında

Takashi Murakami’nin Gülümseyen Çiçekleri UNO Kartlarında

UNO'nun sürdürülebilir oyun kartları serisinin yeni konuğu Japon çağdaş sanatçı Takashi Murakami.

Sürdürülebilir sanatçı serileri projesi kapsamında daha önce Nina Chanel Abbey, Shepard Fairey gibi isimlerle iş birliği yapan oyun ve oyuncak üreticisi Mattel, UNO oyun kartları için beşinci iş birliğini Japon çağdaş sanatçı Takashi Murakami ile gerçekleştirdi. Sanatçının ikonik gülen çiçek tasarımları, UNO oyun kartlarındaki yerini aldı.

1962 doğumlu Murakami, Japonya’da İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem için Superflat adlı bir teori geliştirdi. Bu teori doğrultusunda çalışmalarında klasik Japon sanatını ülkenin çağdaş pop kültürüyle birleştiriyor. Eserlerinde parlak renklerle karakterize edilen grafik çalışmalar, geleneksel basılı grafikler ve savaş sonrası Japon toplumunun çizgi romanları arasında bağlantılar kuruyor. 2019’da Billie Eilish’in “You should see me in crown” adlı parçasının klibini yöneten ve bir de uzun metrajlı filmi bulunan Murakami, yakın zamanda Louis Vuitton ile yaptığı iş birliği ile gündeme gelmişti. 2008 yılında Time dergisi tarafından “Yılın En Etkili 100 Kişisi” arasında seçilen ve bu listede bulunan tek görsel tasarımcı olan sanatçı, Mattel ile gerçekleştirdiği son çalışması için onunla özdeşleşen gülümseyen çiçekleri ve ikonik figürü Mr.DOB’u kullanarak yeni bir oyun kartı serisi tasarladı.

2020 yılında oyun kartlarından selefon kaynaklı plastiği çıkartarak yüzde 100 geri dönüştürülebilir 112 kartlık Nothin But Papper adlı çevreci bir seri üreten Mattel, tüm UNO kartlarını 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilir şekilde üretmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Görseller:  Mattel, Instagram.