Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanat Eserleri İçin Tahmin Oyunu

Sanat Eserleri İçin Tahmin Oyunu

Ulusal Sanat Galerisi, kendi koleksiyonundaki eserlerle “Artle” isminde Wordle benzeri bir tahmin oyunu yarattı.

Film afişlerinin Wordle’ı olarak adından söz ettiren Posterdle’a birkaç gün önce yer vermiştik. Görsel bulmacalar sunan bu oyun, özellikle sinema tutkunu olan grafik tasarımcıların rahatlıkla başarılı olacağı türdendi. Şimdi ise sanat eserleri için Artle isimli benzer bir oyun yapıldı.

Artle ile sanat tarihi bilgilerin tazele

Artle’ın farkı, arkasında çok ciddi bir sanat kurumunun yer alması. Oyunun arkasındaki bu kurum, 1937 yılında Washington’da kurulan Ulusal Sanat Galerisi (National Gallery of Art).

Wordle ve Posterdle gibi Artle de günde sadece bir bulmaca sunuyor. Bu bulmaca, tek bir sanatçıya ait 4 tabloyu gösteriyor. Dolayısıyla günün sanatçısını belirlemek için 4 tahmin hakkınız bulunuyor. Tahminde bulunduğunuzda, sanatçı ismini alttaki kutucuğa yazmanız gerekiyor. Oyun Ulusal Sanat Galerisi’nin kendi internet sitesi altında oynanıyor. Bu sayede, sanatçının isminin baş harflerini girdiğinize, bir açılır menüyle size bu isimdeki sanatçıların listesini göstererek kolaylık sağlıyor. Sanatçı isimleri, en çok yazım hatası yapılan şeylerdendir. Yazım hataları yüzünden doğru cevabı girememenin önüne geçilmiş böylece.

artle

Bu oyun, sanat tarihi bilgilerini tazelemek adına çok faydalı göründü bana. Açıkçası bugünkü soruda hiç ilgi duymadığım, dolayısıyla resimlerini de unuttuğum bir sanatçı sorulmuş. Yine de soruyu ikinci hamlede doğru cevaplayarak oyunun hakkını verebilmek beni çok mutlu etti.

Cevabı bildiyseniz, bilgilerinizi derinleştirmeniz sağlanıyor. Çünkü oyunun içinde sanatçı adının üzerine tıklayabiliyor, galeride onun hakkında sunulan ayrıntılı bilgilere kısa yoldan ulaşabiliyorsunuz. Cevabı bilemediğiniz takdirde ise sanat hakkında yeni bir şey öğrenmiş oluyorsunuz.

Oyundaki eserler, Ulusal Sanat Galerisi’nin koleksiyonu üzerinden seçiliyor ve bu sayede galerinin de tanıtımı yapılıyor. Galerinin koleksiyonunda 15.000 sanatçının 155.000 eseri olduğu göz önüne alınırsa oyunun hayli zorlu noktalara varabileceği kesin.

Oyunu buradan oynayabilirsiniz.

Görsel: Edgar Degas, Ulusal Sanat Galerisi (National Gallery of Art)