Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Wikipedia Yok Olan Eserleri Dijital Bir Müzede Topluyor

Wikipedia Yok Olan Eserleri Dijital Bir Müzede Topluyor

2 Eylül'de gerçekleşen yangında yok olan ve Rio Ulusal Müzesi'nin koleksiyonunda bulunan eserler Wikipedia aracılığıyla dijital dünyada yok olmaya karşı duruyor.

Çağlar boyunca gerek savaşlar gerek doğal afetler birçok sanat eserinin kaybolmasına ortam hazırladı. Neler geldi neler geçti kim bilir dünyadan. Eminim, dünyanın miraslarının birçoğundan haberimiz dahi yok. Yakınlarda da önemli bir müzede çıkan yangın çok fazla eseri yok eti. 2 Eylül 2018 tarihinde Rio de Janerio’da bulunan Ulusal Müze’de çıkan ve sanat severleri üzen yangında 200 yıllık müze tarihininde yeri olan eserler tarihte toz ve dumana karıştılar.

200 Yıllık Tarihten Geriye Kalanlar Nasıl Toplanıyor?

Eskiden Portekiz Kraliyet Ailesi’nin konutu olarak kullanılan 200 yıllık binadaki müzenin koleksiyonunda 20 milyondan fazla parça bulunuyordu. Yangın Pazar günü çıktı ve ne yazık ki Brezilya hükümetinin bütçe kısıntılarından bu kadar önemli bir müzede bu kültürel trajedi önlem alınmadığı için yaşandı. Wikipedia da bu kadar önemli eserin kaybolmasına göz yummak istemeyeceğinden bu müzeyi sanal ortamlara taşımaya karar verdi. Böylece Wikipedia paha biçilmez daimi koleksiyonu ölümsüzleştirmeyi amaçlıyor.

Amerika’da bulunan en eski fosilleşmiş insan kalıntıları, 3 bin yıllık bir Mısır tabutu ve renkli güve örnekleri topluluğu Wikipedia’nın sanal koleksiyonunda ölümsüzleşmesini umduğu eserlerden bazıları. Mümkün olan en kapsamlı arşivi oluşturmak için, Wikipedia gönüllülerden Ulusal Müze’de çektikleri ve sahip oldukları herhangi bir fotoğrafı göndermesini istiyor. Selfie’ler dahi içinde bu görsellerin. Wikipedia, Twitter’dan duyurduğu kampanyada adı adım tweet’leyerek insanların yardımcı olmak için neler yapabileceklerini anlattı.

200 yıllık müzeyi ne yazık ki yangından evvelki haline geri döndüremeyiz. Hayatın geri alma tuşları yok. Fakat Wikipedia bu hareketiyle projenin gelecek nesillere ilham vermesini arzuluyor. Ve tabii ki, dijitalleşmenin büyük önemini vurguluyor. Kullanıcılar tarafından gönderilen fotoğrafların oluşturduğu dijital koleksiyona Wikimedia Commons üzerinden erişebilirsiniz.

Görsel: Wikimedia Commons