Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Su Altında Şiirsel Bir Koreografi

Su Altında Şiirsel Bir Koreografi

Julie Gautier, dünyanın en derin havuzunda 5 dakika boyunca su altında dans etti ve AMA adlı filmle performansını ölümsüzleştirdi.

Paris’te yer alan anıt mezar Panthéon’da gerçekleştirilen sanat performansı Tarihin Mekaniği; koreografisiyle, zorluğuyla ve şiirselliğiyle hepimizi büyülemişti. Derin deniz dalgıcı ve su altı yönetmeni Julie Gautier sayesinde, hafızalarımızdan silinmeyecek yeni bir şiirsel performansla daha karşı karşıyayız.

Julie Gautier, İtalya’da yer alan dünyanın en derin havuzunda 5 dakika boyunca su altında dans etti ve aynı zamanda yönetmeni olduğu AMA adlı filmle bu müthiş performasını belgeledi. Gautier, film süresince hem dans ediyor hem de sanki hiç zorlanmıyormuşçasına nefesini tutuyor.

Serbest dalışın kökeni “ama”

“Ama” Japonca’da inci dalgıçları için kullanılan bir terim. Kelimeyi sözlük anlamıyla çevirdiğinizde ise deniz kızı anlamına geliyor. Dolayısıyla Gautier’in adeta deniz kızı rahatlığıyla sergilediği performansa oldukça yakışan bir isim. 2000 yıl gerilere dayanan geleneksel inci dalgıçlığında, kadınlar dalış hortumu ya da hava tankı olmadan dalıyormuş. Dolayısıyla bu gelenek Gautier’in bir parçası olduğu modern serbest dalış hareketinin öncüsü kabul ediliyor.

Julie Gautier, performansın alt metnine dair herhangi bir açıklama yapmamış ve “Herkesin kendi deneyimlerine dayanarak kendince yorumlayabileceği bir hikaye anlatıyor. Zorla kabul ettirme yok, sadece öneri var.” diyerek izleyiciyi bu konuda emek vermeye davet etmiş. Gautier filmde kendisinin hayata dair en büyük acısını paylaştığını da belirtmiş. Gautier’in filmi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayına aldığını ve kapanışta “Benim küçük kızım” notuna yer verdiğini de ekleyelim.

Julie Gautier imzasını taşıyan çalışmaları Facebook ve internet sitesi aracılığıyla takip edebilirsiniz.

 Su Altında Şiirsel Bir Koreografi  Su Altında Şiirsel Bir Koreografi  Su Altında Şiirsel Bir Koreografi

Görsel: Vimeo