Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Başlıyor 

10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Başlıyor 

17-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali; bu yıl da film gösterimleri, özel konukları ve etkinlikleri ile animasyon tutkunlarının yüzünü güldürecek.

Animasyon tutkunlarının her yıl dört gözle beklediği Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 10. yıl heyecanıyla birlikte geliyor. Canlandıranlar Derneği tarafından organize edilen festival, bu yıl yüzlerce filmle 17-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

Bu yıl Festival’in gerçekleşeceği 4 ana mekan Institut Français, Akbank Sanat, Salt Galata ve Kadıköy Müze Gazhane olacak. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ile yarışma çerçevesinde iş birliği yapılacak ve bu yıl ilk kez SİYAD özel ödülü verilecek.

10. Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nin Onur Konuğu Peter Lord

Koyun Shaun’ın yaratıcısı Peter Lord’un Master Class’ı festivalin en dikkat çekici etkinlikleri arasında. Dünyaca ünlü stop-motion stüdyosu Aardman Animations’ın kurucu ortağı ve Yaratıcı Yönetmeni Peter Lord, Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nin Onur Konuğu olarak İstanbul’a geliyor. En sevilen Aardman yapımları arasında Tavuklar Firarda ve Korsanlar ile Tv dizisi Koyun Shaun bulunuyor. Animasyon severlerin favorisi olan bir başka Aardman karakteri ise Morph. Aardman çok sevilen stop-motion karakterlerini sinema ve televizyon mecralarının ötesine sanal gerçeklik (VR) ortamına da taşıyor. Kuklaların kare kare hareket ettirildiği stop-motion tekniklerinde devrim yapan Aardman Animations 1972’de İngiltere’de kurulmuş. Stüdyonun bağımsızlığını güvence altına almak amacıyla Kasım 2018’den itibaren çalışanlara ait bir kuruluş haline getirilmiş. Peter Lord, 19 Ekim Çarşamba günü saat 18:00’de, Salt Galata Oditoryum’da Aardman’ın hikayesini anlatacak. Konferans İngilizce’den Türkçe’ye tercüme edilecek. 22 Ekim Cumartesi günü ise saat 16:00’da Peter Lord, Aardman Stüdyosu’nun diğer yönetmenlerinin elinden çıkan ve ilham verici bulduğu filmlerden oluşan bir film seçkisi sunacak. Konferans ve gösterim İngilizce’den Türkçe’ye tercüme edilecek.

Bu yıl çok özel uzun metraj animasyon film gösterimleri de programın parçası. CUFF’da bu sene Le Petit Nicolas (Pıtırcık), Nayola ve My Love Affair with Marriage (Evlilik Hayatım) isimli üç uzun metraj filmin gösterimi olacak. Dünyanın en önemli animasyon festivali olan Annecy’de Haziran ayında gösterilen ve çok ses getiren bu filmler İstanbul’da izleyici ile buluşacak.

Sempé’nin Pıtırcık’ı, bu defa bir animasyon sinema filmi olarak izleyiciyle buluşacak

2022 yapımı animasyon uyarlaması Le Petit Nicolas (Pıtırcık) ile bu yıl kaybettiğimiz Jean-Jacques Sempé için bir anma niteliğinde. Filmde, çizer Sempé ve yazar Goscinny’nin Pıtırcık karakterini yaratması, küçük yaramazın okul ve kamp maceraları sürerken bu ele avuca sığmaz karakterin yaratıcılarının atölyesine dönüp onları sorgulaması konu ediliyor.

Başvuruda bulunan 1000’den fazla eser arasından, 32 ülkeden, 51 yarışma, 80 yarışma dışı film seçilmiş. Tüm kısa filmler Festival süresince 12 ayrı program ile Institut Français (Fransız Kültür Merkezi), Akbank Sanat ve Kadıköy Müze Gazhane’de gösterilecek. Yarışma filmlerine ayrılan 8 seansa ek olarak, yarışma dışında 3 Türkiye seçkisi ve bir belgesel seçkisi izleyicilere sunulacak.

10. Canlandiranlar Uluslararasi Film Festivali 

Maara Animasyon Buluşması’nda konu, Türkiye’deki stop-motion üretimi

Stop-motion ustası Peter Lord’un İstanbul’a gelişine paralel olarak Festival’de Türkiye’deki stop-motion üretimi de ele alınıyor. Türkiye’de bu teknikte üretim yapmakta uzmanlaşmış tek stüdyo olan Maara Animasyon’un kurucusu, Yönetmen Niyazi Özyurt konuk ediliyor. Özyurt, Festival izleyicileri ile 3 boyutlu stereoskopik gözlükle seyredilen T-BOT isimli kısa filmini paylaşacak ve ardından Türkiye’de stop motion üretiminin zor ve tatlı taraflarının konu edildiği bir sohbet gerçekleşecek. Maara Animasyon Buluşması 19 Ekim, Çarşamba günü saat 16:00’da, Salt Galata Oditoryum’da gerçekleşecek.

Saygı Kuşağı

Her yıl olduğu gibi Canlandıranlar, Türkiye’de canlandırma sanatına özel bir katkısı olmuş kişilerle, arşiv niteliğindeki söyleşi dizisine devam ediyor. Saygı Kuşağı’nın bu seneki konuğu uzun yıllar TRT Çocuk’un başında görev yapan Can Soysal. Söyleşi Salt Galata’da 22 Ekim, Cumartesi günü saat 14.00’te yapılacak.
Çizgi Roman Paneli

Canlandıranlar’ın bu seneki etkinlikleri arasında, son yıllarda ülkemizde gelişmekte olan çizgi roman sektöründen yazar ve çizerlerin yer alacağı “Altı Karede Çizgi Roman Sohbeti” yer alıyor. Çizgi romancı Cihan Kılıç, Selçuk Ören ve Ege Avcı sahnede sırayla 6 karelik bir çizgi romana imza atarken, çizimden fırsat buldukça moderatör Doğan Şima’nın sorularını yanıtlayacak. Panel Akbank Sanat’ta 20 Ekim tarihinde yapılacak.

Çevrim içi Söyleşiler: Aneta Ozorek ve Ayce Kartal Söyleşileri

Her ikisi de bu yıl Canlandıranlar Yarışması’nda jüri üyeliği yapan Aneta Ozorek ve Ayce Kartal ile ayrı ayrı çevrim içi söyleşiler yapılacak. Türkiye’deki animasyon yönetmenleri için yol gösterici olacak bu söyleşi canlı olarak Institut Français (Fransız Kültür Merkezi) Taksim salonunda 18 Ekim Salı günü, saat 18.00’de gerçekleşecek ve Youtube kanalımız üzerinde takip edilebilecek.

Hollanda’nın önde gelen animasyon festivali Kaboom’dan 12 filmlik bir “Kaboom Seçkisi”

Festival’in programında Hollanda’nın önde gelen animasyon festivali Kaboom’dan 12 filmlik bir seçki yer alıyor. İnsana ve deneyime odaklanan, ticareti değil animasyon sevgisini önceleyen Kaboom Animasyon Festivali’nin seçkisinde, Kaboom’da 2022 baharında izleyiciye sunulmuş filmler yer alıyor. Aşk ve cinsiyeti irdeleyen, “birlikte queer olmak” temalı bu seçkiyi Kaboom Festivali’nin Sanat Yönetmeni ve Canlandıranlar Yarışması Jüri üyelerinden Aneta Ozorek hazırlamış. Kaboom Seçkisi Fransız Kültür Merkezi’nde, 21 Ekim Cuma günü, saat 19.00’da izlenebilecek.

10. Yıl için kutlama niteliğinde bir İllüstrasyon Sergisi

Sergide yetenekli illüstratörlerin elinden çıkan “Yaşasın Animasyon” temalı afişler yer alıyor. Eserler festival süresince Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenecek. Sergide yer alacak bazı eserler AR ile animasyonlu olarak da izlenebilecek.

“Yaşasın Animasyon” sergisinin katılımcıları olan birbirinden yetenekli illüstratörlerle ayrıca da buluşuyoruz! İllüstrasyon ve animasyon sanatçılarını bir araya getiren ve temsil eden fam°ın kurucularından Ege Akdemir moderatörlüğünde illüstrasyon ile animasyon ilişkisini ve illüstratörlerin güncel pratiklerini konuşacağız. Buluşma 21 Ekim Cuma günü saat 18.00’de Institut Français/Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Festival kapsamında 3 farklı atölye çalışaması gerçekleştirilecek

Bunlar; Azimet Ahmet & Ebuzer Caner yönetimindeki “KARAKTER TASARIMI ATÖLYESİ”, Fatih Öztürk yönetimindeki “GİF ATÖLYESİ” ve Niyazi Özyurt yönetimindeki “STOP MOTION ATÖLYESİ” olacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da gönüllü bir ekibin gerçekleştirdiği Canlandıranlar Film Festivali’nde Berat İlk, Vincent Bouvard, Efe Efeoğlu, Berna Gençalp, Başak Ürkmez, Ferhat Akbaba, Eda Çağıl Çağlarırmak, Çağla Aslan, Mehtap Kürekçi, Kaan Tanhan yer alıyor.

Festival tanıtım filmi bu yıl, Eda Çağıl Çağlarırmak ve Ferhat Akbaba’nın elinden çıkmış. Filmin orijinal müziğini ise İranlı müzisyen Milad Movahedi Festival için yazmış ve kaydetmiş.

Festival programı tüm detaylarıyla burada. Uzun metrajlı filmlerin gösterim fiyatı 30 TL ve biletler festivalin internet sitesinden satın alınabiliyor. Sitede özel bir bilet satış sayfası yok. Bilet satın almak için her filmin kendi sayfasına bakmanız gerekiyor. Tüm söyleşi ve kısa metraj filmlerine giriş ücretsiz biletli. Festival kapsamındaki etkinliklere katılım için başvuru yapabileceğiniz linkleri ise burada görebilirsiniz.

Görsel: Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali