2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.
Kentlerde artık daha yaygın bir şekilde karşılaştığımız elektrikli araçlar ve bireysel bir deneyime dönüşen elektrili mobilite çözümleriyle birlikte ulaşımda elektriğin gücü her geçen yıl günlük yaşamımıza daha çok adapte oluyor. Gezegenimiz için daha sürdürülebilir bir seçenek olan elektrikli araçlar şehir içi ulaşıma yeni bir soluk getirmesinin yanı sıra gerek eVTOL’lar gerekse otonom teknelerle hava ve deniz ulaşımında da elektrikli çözümler karşımıza çıkıyor. Gelin şimdi bu alanlarda yılın heyecan verici gelişmelerine birlikte bakalım.
Elektrikli Yarış Aracı Uçuşa Hazır
Airspeeder şirketi tarafından tasarlanan insansız elektrikli yarış aracı Airspeeder Mk3, yarış heyecanına yeni bir soluk getiriyor. Dikey kalkış iniş yapabilen Airspeeder Mk3, devasa bir drone’a benziyor. Pearson, bu tasarımda bir drone ile F1 aracını birleştirdiklerini ve ortaya karma bir uçan araç modeli koyduklarını söylüyor. Araç, 120 km/s hıza çıkabiliyor. Sağında ve solunda yer alan dörder pervane, elektrikli yarış aracının havada durmasını sağlarken keskin manevralar yapmasına da imkan tanıyor.
4 Tekerlekli Otonom Platform ve Ona Uyumlu Kapsüller
Citroën, şehirlerde keyifli ve konforlu ulaşım çözümü The Urban Collëctif kapsamında akıllı elektrikli platformu The Citroën Skate’i ve ona entegre edilebilen 3 farklı kapsülü tanıttı. Citroën’in geleceğin akıllı şehirleri için sunduğu, otonom mobilite vizyonunun bir parçası olan ve gövdesi değiştirilebilen elektrikli otonom platform, şehir içi ulaşımı daha konforlu ve keyifli hale getirmeyi hedefliyor. Yeni ulaşım teknolojisi platformu The Citroën Skate, 3 kapsül ile 3 yeni ve benzersiz deneyim sunuyor. Citroën, tüketicilerin orta ve uzun vadeli beklenti ve ihtiyaçlarını belirleyerek paylaşımlı elektrikli otonom araçlarda çeşitliliğin artacağının sinyallerini veriyor.
Sırt Çantasında Taşınabilen Katlanır Scooter
Blizwheel E-Scooter; katlanarak sırt çantasında veya elde kolayca taşınabilen pratik bir şehir içi ulaşım alternatifi sunuyor. Scooter’ın standart versiyonunda, 200 W’lık iki motor bulunuyor. Bu da saatte 19 km’ye kadar maksimum hız yapabilmesini sağlıyor. Tabii ki en önemli özelliği, kullanılmadığı zamanlarda bir sırt çantasında veya elde taşınmak üzere 396 x 162,5 x 99 mm boyuta kadar küçülmesini sağlayan katlama mekanizması. Blizwheel E-Scooter, Kickstarter’da kısa sürede hedeflediği fonun 9 katı destek toplamış. Her şey planlandığı gibi giderse 2022’nin Mayıs ayında teslimatları yapmaya başlayacaklar.
Tek Tekerli Kişisel Ulaşım Aracı: Honda BAIKU
İspanyol tasarımcı Nacho Alffonso’nun tasarladığı tek tekerli ulaşım aracı Honda BAIKU, mikromobilite dünyasına farklı bir estetik yaklaşım getiriyor. Çoğu tek tekerliden farklı olarak gidonu, selesi ve gösterge paneli de olan bu araç aslında scooter sınıfına da dahil edilebiliyor ve kısaca “tek tekerli scooter” olarak nitelendiriliyor. BAIKU, jiroskop ve ivmeölçer sensörleri sayesinde kendi kendini dengeleyebiliyor. Kullanılmadığı zamanlarda selesi kadrandaki boşluğa doğru itilip gizlenebiliyor.
Amsterdam Kanallarında Otonom Tekneler
MIT ve Amsterdam Enstitüsü, beş yolcu taşıyabilen Roboat isimli otonom tekneyi Amsterdam kanallarına indirdi. Geçmişte otonom botlarla su kanalları boyunca taşımacılık yapılan şehirde bu sefer MIT ve AMS Institute (Amsterdam Enstitüsü) tarafından geliştirilen Roboat isimli otonom teknelerle yolcu taşınabilecek. Yaklaşık 4 metre uzunluğuna sahip Roboat III toplamda beş yolcu taşıyabiliyor. Tekne üzerinde yer alan GPS, LiDAR ve bir dizi kamera sayesinde kanalda bir noktadan diğerine gitmek için sürücüye ihtiyaç duymuyor. Geliştiriciler otonom teknenin tek bir şarj süresi boyunca 10 saate kadar çalışabileceğinin bilgisini veriyor.
Çocukların Hastanedeki Vaktini Güzelleştirecek Elektrikli Araç
Honda çocukların hastanede geçirdikleri süreyi daha eğlenceli hale getirmek için Shogo isimli özel yapım mini bir elektrikli araç tasarladı. Onların hastane deneyimlerini daha olumlu bir şekilde hatırlamasına yardımcı oluyor. Honda mühendisleri tarafından şirket içinde geliştirilen Shogo’nun her bir detayı çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara eğlenceli bir alan sumak için özenle tasarlanıyor. Araç maksimimum 8 km/s hızla gidebiliyor ve yaklaşık 36 kilograma kadar yük taşıyabiliyor. Shogo şu anda Honda’nın geçmişte de farklı hastalar için çeşitli ortaklıklar gerçekleştirdiği California, Orange County’deki Çocuk Sağlığı hastanesinde 4 ila 9 yaş arasındaki çocukların hizmetine sunuluyor.
Zorlu Araziler İçin Tasarlanmış Elektrikli Scooter: EZRaider
EZRaider, en zorlu arazilerde rahatça ilerleyebilmesini sağlayan özel süspansiyon sistemiyle dikkat çekiyor. İsrail’de geliştirilen EZRaider elektrikli scooter’ı yeni bir seviyeye taşıyan özel bir araç. Kabaca scooter sınıfında sayılsa da 4 tekerli bisikletlerden ve ATV’lerden de izler taşıyan hibrit bir tasarıma sahip. Aracın off-road tur şirketleri üzerinden meraklılarıyla buluşması planlanıyor. Öte yandan tarımsal ve ne yazık ki askeri amaçlarla da kullanılması da gündemde.
Diğer Araçların Kirliliğini Temizleyen Elektrikli Otonom Otomobil: AIRO
Heatherwick Studio ve IM Motors iş birliği sonucu ortaya çıkan konsept otomobil tasarımı AIRO, çevreye kirletmemesinin yanı sıra fosil yakıtlı diğer araçların havaya bıraktığı gazları filtreliyor. Çevre dostu araç teknik özellikleri bir yana tasarımsal açıdan da futüristik bir yapıya sahip. Heatherwick Studio, AIRO elektrikli aracın yanı sıra şehirlerin altyapısını bir parçası olacak bir de şarj istasyonu tasarladı. Endüstriyel malzemelerden oluşan şarj istasyonları 2023’te üretime geçmesi planlanan AIRO ile birlikte şehirlerin dokusunun bir parçası olacak.
Tekerlekli Sandalyeyi Elektrikli Bisiklete Dönüştüren Ek Teker
UNAwheel Maxi, sıradan tekerlekli sandalyelere birkaç saniye içinde takılarak onları elektrikli bisiklete dönüştürüyor. Rus tasarım stüdyosu ART UP Studio tarafından tasarlanan ve SupremeMotors tarafından hayata geçirilen tek tekerli eklenti, tekerlekli sandalyeye hız ve serbest manevra kabiliyeti sağlıyor. Bu yıl piyasaya sürülen UNAwheel Maxi, IF Design Award 2021’deDiscipline: Product kategorisinde seçilerek dikkatleri çekmiş.
BMW’den Elektrikli Scooter ve Elektrikli Kargo Aracı
BMW’den geleceğin şehirleri için iki yeni konsept elektrikli mikromobilite aracı: DYNAMIC CARGO ve CLEVER COMMUTE. Sürdürülebilir kent ekosistemine katkı sunabilecek şekilde tasarlanmış iki araç da özellikleri ve dış görünüşüyle ön plana çıkıyor. Üç tekerlekli DYNAMIC CARGO ve günlük kullanıma daha uygun gözüken kompakt CLEVER COMMUTE farklı alanlarda şehir içi bireysel seyahat seçeneklerini artıran özelliklere sahip. Ürün Avrupa piyasası için üretilirse 25 km/s hıza kadar sürüş imkanı vermesi bekleniyor.
Hem Elektrikli Motosiklet Hem de Seyyar İş Tezgahı
CAKE :work serisi, seyyar çalışmak isteyen sürücülere özel elektrikli motosiklet modellerinden oluşuyor. Bu motosikletler, seyyar çalışanların ve seyahatlerinde alet kullanarak üretim yapmak isteyen isteyenlerin hayatını kolaylaştırmayı vadediyor. Seride Kalk, Makka ve Ösa isimli üç ayrı motosiklet yer alıyor. “CAKE :work” serisi teslimatı için 2022 baharı hedefleniyor.
Benzersiz Bir Kişisel Hava Aracı: Zeva Zero
Zeva Zero isimli bu tek kişilik hava aracı, uçan daireye benzer tasarımı ve boyutlarıyla dikkat çekici avantajlar sunuyor. Zeva’nın karbon fiber UFO tasarımıyla, Superman’in uçuşuna benzer şekilde şehrin üzerinde süzülmek mümkün olabilecek. Nihai hedef ise elbette bu araçları otonom hale getirmek. Tibbits, seri üretimin kolay olacağını söylüyor. Fiyatının ise yaklaşık 250.000 ABD Doları civarında olacağını öngörüyor.
Elektrikli Jetpack: CopterPack
Bir sırt çantası-helikopter olarak tanımlanan kişisel hava aracı CopterPack, sürücünün kontrolünü iyi sağlayabildiği çift rotorlu bir jetpack. Avustralyalı CopterPack adlı şirket tarafından yaratılan araç, “seviye ayarlı otomatik pilota sahip elektrikli sırt çantası helikopteri” olarak tanımlanıyor. Araç üzerindeki testler ve geliştirmeler hala devam ediyor.
Motosiklet Tutkusuna Güvenli Bir Alternatif Olarak Nimbus
Nimbus 2022’de piyasaya süreceği aynı adlı elektrikli aracıyla, motosiklete alternatif güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor. Toyota’nın güvenli şehir araçları olarak tanıttığı i-Road konseptini çağrıştıran Nimbus şu anda prototip aşamasında. Çalışır durumda olan prototip, Michigan merkezli aynı adlı startup tarafından geliştiriliyor. ABD, Avrupa ve Latin Amerika için teslimatların 2022’nin ortalarında ve sonlarında gerçekleşmesi bekleniyor. Asya teslimatları ise 2023 yılını bulacak.
Evde Monte Edilebilen Elektrikli Otomobil
Endüstriyel Tasarım öğrencisi Ryan Schlotthauer, IKEA’nın tasarım felsefesinden ilham alarak Höga adlı bir otomobil kiti tasarladı. Schlotthauer, Höga’yı Renault’nun gelişmiş mobilite yaklaşımını ve IKEA’nın “üretim, paketleme ve pratik kullanım” felsefesini birleştirerek tasarlamış. Araç, birbirine geçen kasa elemanları sayesinde tek bir kişi tarafından birkaç saat içinde monte edilebiliyor. Otomobil sürdürülebilir prensiplere uygun olarak tasarlanmış.
Mopet Can Dostunuzla Güvenli Bir Yolculuk Vadediyor
Mopet, minik dostlarımızı taşımak için bisikletin önüne veya arkasına konulan sepetlerden çok daha güvenli bir alternatif sunuyor. Üstelik de onların küçücük sepetlere sıkışmak yerine daha rahat etmesini sağlıyor. Onlar hem güvende hem de rahat olduğunda sürücünün de çok daha iyi hissedeceğini vurguluyor. Japon tasarımı olan araç, özellikle yaşlı ve yürüme zorluğu çeken köpekler düşünülerek tasarlanmış. Evcil hayvan koltuğu, sürücü selesinin hemen altında aracın gövdesine entegre edilmiş. Oturma yerinin yanında, dört ayaklı dostlarımızın başlarını serbest bırakıp etrafı izleyebilmelerini sağlayan küçük bir açıklık var.
Görsel: Nimbus