Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Benzersiz Bir Kişisel Hava Aracı: Zeva Zero

Benzersiz Bir Kişisel Hava Aracı: Zeva Zero

Zeva Zero isimli bu tek kişilik hava aracı, uçan daireye benzer tasarımı ve boyutlarıyla dikkat çekici avantajlar sunuyor.

Son 5 yıldır, hayranlık uyandıran tasarımlara sahip kişisel hava araçlarıyla karşılaşıyoruz. Drone benzeri uçan kaykay, elektrikli sırt çantası-helikopter CopterPack ve kişisel eVTOL Jetson ONE bu yıl karşımıza çıkan ilginç örneklerdendi. Zeva da fotoğraflarda gördüğünüz Zeva Zero isimli bu elektrikli uçan daireyi tek kişilik bir hava aracı olarak piyasaya sürmek konusunda son derece kararlı.

Uçan daireye benzeyen tasarımıyla Zeva Zero

Zeva’nın karbon fiber UFO tasarımıyla, Superman’in uçuşuna benzer şekilde şehrin üzerinde süzülmek mümkün olabilecek. Elbette uçarken şehri de rahatça izleyebileceksiniz. Ayrıca bu tasarımın başka ilginç avantajları da mevcut.

Zeva Zero temel olarak, ortasında insan boyutunda bir oyuk olan 2,4 m çapa ve brüt olarak 317 kg ağırlığa sahip büyük bir karbon fiber disk. Yan cephelerinde dışarı görmek için şeffaf penceresi bulunuyor. Ayrıca her iki cephesinde de eş eksenli olarak monte edilmiş iki elektrikli pervane yer alıyor.

Pillerin – ilk prototipte yaklaşık 20 kWh ve ilk planlanan üretim modelinde 25 kWh – bir dizi farklı bölüme ayrılmış olarak diskin yan taraflarına oturtulması planlanmış. Bu bölümler sürekli olarak izlenecek ve bir pil yangını durumunda uçağın dışına hem ısıyı hem de zehirli gazları tahliye edebilecek çift duvarlı karbon kutularda birbirinden izole edilecekler. Ayrıca pil alanlarını yolcunun bulunduğu kısımdan ayıran bir bölme de mevcut.

Disk dikey pozisyondayken, hafifçe öne doğru eğilerek arkadaki birleşik, katlanır kapak düzeninden giriyorsunuz. İçeride göğsünüzü ve karnınızı ön tarafa yaslıyorsunuz ve arkanızdaki kapağı kapatıyorsunuz. Böylece uçmaya hazır sayılıyorsunuz. Araç dikey olarak havalanıyor ve ardından yaklaşık 20 saniye içinde diskinin bir kanat gibi süzülmeye başlayacağı yatay bir seyir moduna geçiyor. Üst pervaneler, VTOL ve havada durma için; alttaki pervaneler ise yüksek hızlarda seyir için optimize edilmiş. Bu nedenle alt pervaneler daha yüksek eğimli kanatlara sahip.

Boyutları ve ince tasarımı, kullanım ve park halinde avantaj sağlıyor

CEO Stephen Tibbits, bu ilk sürümleri “isteğe bağlı olarak pilotlu” şeklinde tanımlıyor. Nihai hedef ise elbette bu araçları otonom hale getirmek.

Zeva Zero, Boeing sponsorluğundaki GoFly ödülüne katıldıkları bir tasarım oturumunda doğmuş. Yarışmanın şartlarından biri, tüm uçağın sekiz buçuk fitlik (2,6 m) bir küreye sığması gerektiğiymiş. Zeva ekibi, bu verilen boyuta bağlı kalarak kanat alanını en üst düzeye çıkarmak istemiş ve böylece bu disk şeklindeki tasarım ortaya çıkmış.

Arama kurtarma, ilk müdahale, sıcak çatışma gibi durumlarda kullanılabilecek bir araç yaptıklarını düşünüyorlar. Sivil başvuruların yanı sıra araçların askeri amaçlarla kullanımı için Savunma Bakanlığı’na da başvuru yapmışlar.

Tibbits “Kırsal alanlarda ve özellikle Endonezya gibi ülkelerde aşırı ilgi görüyoruz. 17.000 adaları var, çoğu ulaşım için uygun altyapıya sahip değil ve oradaki insanlar bu şekilde hareket ettirebilme fikrine bayılıyorlar.” diyor.

Tibbits, seri üretimin de kolay olacağını söylüyor: “Kompozit gövde parçalarını büyük bir baskı makinesiyle üretebiliyoruz”. Fiyatının ise yaklaşık 250.000 ABD Doları civarında olacağını öngörüyor.

Bu araçların en önemli avantajının boyutu olduğuna da sıkça dikkat çekiyorlar. 6-7 tane Zeva Zero, bir tane Joby’yi park ettiğiniz alana sığıyor. İlk müdahale ekipleri birkaçını uçmaya hazır bir şekilde bir garaja park edebilirler. Yatı olanlar, evlerinden havalanıp yatlarına bu araçla ile inebilir. Yine dar sokaklara ve kanat açıklığının bir handikap olduğu başka yerlere bu araçla kolayca girilebilir.

Yukarıdaki videoda göreceğiniz üzere Zeva ekibi, şu sıralar aracın 1/8 ölçekli küçük bir modelini uçurarak test ediyor. Tibbits, insanlı uçuşların “üç ila altı ay hatta belki daha kısa bir süre içinde gerçekleşebileceğini söylüyor. Ancak bunun öncesinde yüzlerce saatlik insansız uçuş aşaması devam edecek. Ayrıca balistik kurtarma paraşütünü çok sıkı bir şekilde test edecekler.

Görsel: Zeva