Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bambaşka Dünyalar Yaratan Animasyonlar [Bigumigu’da 2019]

Bambaşka Dünyalar Yaratan Animasyonlar [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: kısa filmlerden reklam kampanyalarına kadar farklı işler için hazırlanmış animasyonları derledik.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2019’un Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Animasyonlar her yıl olduğu gibi 2019’da da müşteriler ve ajansların tercihleri arasında yer aldı. Tatlı ve eğlenceli kampanyaların yanı sıra iklim krizi gibi küresel çapta önemli konuların vurgulandığı kampanyalarda da ortak bir dil oluşturmak amacı ile animasyon reklam filmleri markaların tercihleri arasında yerini aldı. Kampanyaların yanı sıra sanatçıların bireysel işleri ve animasyon kısa filmlerde dikkat çeken işler arasındaydı. Sanatçılar Instagram, YouTube gibi kişisel hesaplarından yaptığı işleri paylaştı.

Müzik videolarından kısa filmlere ve markaların reklam kampanyalarına kadar farklı alanlarda seçmiş olduğumuz yılın dikkat çeken animasyon işlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Jamir’in Başına Gelen Doğaüstü Olaylar

Grafik sanatçısı Alexandre Louvenaz insanları animasyonlarını izlerken hayal ettiğinde, birisinin buna gülebileceğini hayal etmeyi seviyor. 90’ların çizgi film ve bilgisayar oyunu estetiğine sahip sanatçı yaptığı işlere o dönemim tarzını benimseyen işler gerçekleştiriyor. İnsanlar, hazırladığı işleri belki çirkin ya da güncel olmadığını düşünebilirler ama birkaç saniye sonra bunun bir kara mizah ya da garip bir anlamı olduğunun farkına varıyor. Jamir isimli bir karater yaratan Louvenaz, Adult Swim kanalı üzerinden Jamir at Home isimli animasyonlar ile kendine tarzına özgü bir seri yayınladı.


Guacamole Sosu İçin Hazırlanan Avokadolar

ABD merkezli soğutulmuş sos satışı yapan Wholly Guacamole All Real. No Drama (Hepsi gerçek. Dramaya gerek yok.) adlı reklam çalışması ile avokadonun farklı evrelerindeki hallerini bir animasyonla canlandırıyor. BBDO San Francisco, Wholly Guacamole markasının en uygun avokadoları seçtiğini göstermek için bir animasyon filmi hazırladı. Ajans kampanyayı bir dizi afiş ve sosyal medya reklamları ile destekliyor.


Lazy Square

Yetişkinler İçin Mizah ve Korku Dolu Animasyonlar

Rus çizer Lazy Square, YouTube üzerinden tanınmaya başlayan ve YouTube kanalında 50 bini aşkın takipçiye seslenen bir isim. Instagram’da da 30 bini aşkın takipçisi olmuş ve hızla daha fazla insan tarafından keşfedilmekte. Kendisi hakkında, gerçek isminin Alex olması dışında pek fazla bir detay vermemiş. Serious About adlı bir Rus aksesuar markasının yaratıcı ekibinde yer alan Lazy Square, markayı tanıtma amaçlı animasyonlar üretmeye başlamış. Ancak bu reklam serisinde uyguladığı kara mizah ve korku unsurlarından oldukça keyif almış. Dolayısıyla reklam amaçlı başladığı bu seriye, sırf kendisi yapmaktan keyif aldığı için fazladan kişisel filmler de eklemiş. Markanın logosu olan kızgın palyaço ise zamanla filmlerin baş karakterinden biri haline gelmiş. Tüm filmleri tek başına kendisi çiziyor.


Tsutomu Yamaguchi’nin İnanması Güç Gerçek Hikayesi

Detaylı incelemeden geçmeyen, birden fazla kaynak tarafından onaylanmadan; ilgi çekme, kazanç sağlama, manipülasyon amaçlı işleyen günümüz yayıncılığına bir eleştiri yaparak bu konuda farkındalık yaratmak için Filadelfia reklam ajansı ve prodüksiyon şirketi Março tarafından hazırlanan The Story of Tsutomu Yamaguchi başlıklı film yayınlandı. Hem Hiroşima’ya hem de Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulan tek kişi olan Tsutomu Yamaguchi’nin inanılmaz hikayesi 2 dakikalık 2 boyutlu animasyonla anlatıldı.


Foals’dan Küresel Sorunlar ve Referanslarla Dolu Müzik Videosu: Like Lightning

Like Lightning gerek müzik videosu gerekse sözleri ile herkesi iklim krizi konusunda harekete geçmeye ve devrim yapmaya çağırıyor. Fransız animasyoncu Virginie Kypriotis tarafından hazırlanan video teknolojiye çaresizce bağlanan, ekran başından kafasını kaldırmayan insanlara sesleniyor. Yaşadıkları gezegen nereye gittiği konusunda farkındalığa ulaşmaları gerektiğini anlatmaya çalışıyor. Endüstriyel çiftliklerden, geri dönüştürülemeyen atıkların hayvanlara verdiği zararlara ve yok yere katledilen ormanlık alanlara kadar çeşitli konularda görsellerin yer aldığı animasyon çevre kirliği ve iklim krizi konusunda insanları uyarıyor.


Kabusa Dönüşüp İnsanı Yiyip Bitiren Mortgage Kredileri

Uncommon Creative Studio’nun hazırladığı Hell or Habito kampanyası İngiltere’deki ipotek sahiplerinin ve ev sahibi olmaya çalışanların duygu durumunu ve stresini aşırı bir şekilde göstermeye çalışıyor. Rahatsız edici ama bir o kadar eğlenceli olan reklam filminin birinde başvuru stresinden ve kaygılarından ötürü ağlamaya başlayan bir adam görüyoruz. Kendi gözyaşlarının içinde boğulan ardından etrafını saran piranalar tarafından parçalanan bir adamın kurtuluşu ise Habito oluyor.


Brain Wave 1 Portreden Türetilen 1.440 Farklı Sahne

1 Portreden Türetilen 1.440 Farklı Sahne

Jake Fried, deneysel animasyonlarıyla tanınmış bir animasyon sanatçısı. Genellikle tek bir çizimden ya da kolajdan yola çıkarak yeni sahneler türetmek gibi bir yöntem izliyor. Jake Fried’ın yeni animasyonu Brain Wave, her karede bir portreyi merkeze alan ve her yeni portrenin bir öncekinden türetildiği siyah-beyaz çizimlerden oluşuyor. Brain Wave mürekkep ve beyaz boya kullanarak elle çizilmiş karelerden oluşturulmuş. Her bir karenin merkezinde bir portre yer alıyor. Bu portre ve etrafındaki desenler ilk kareden itibaren sonuna kadar dönüşüm geçiriyor. Fried, Photoshop kullanarak aynı siyah-beyaz çizimi 1.440 kez yeniden işlemiş ve saniyede 24 kare oynatacak şekilde art arda sıralamış. Animasyona, çizimdeki dönüşüme uyumlu seslerle ilerleyen orijinal bir müzik de eklemiş. Tüm bu sabır isteyen çalışmanın sonucunda ortaya, 60 saniyelik bir video çıkmış.


IKEA Müşterilerinin Nefret Ettiği İşleri Severek Yapıyor

Reklam ajansı Mother London IKEA’nın yeni sosyal kampanyası We Love the Things You Hate (Nefret Ettiğiniz Şeyleri Seviyoruz) için bir dizi animasyon hazırladı. Esprili, keskin zekalı animasyonlar IKEA mağazalarındaki alışveriş deneyimlerini ve alışveriş sürecindeki sıkıntıları hayata geçiriyor. Yapılan alışverişin dışında yaşanılan problemlerin farkında olan şirket müşterilerini bu sıkıntıdan kurtarabileceğini bu animasyonlarla anlatıyor. Şirket, müşterilerin alışveriş süresinde zorsunduğu işler arasında bulunan araba için park yeri bulmak, satın alınan büyük eşyaların taşımak, mağaza gezerken bir yandan çocukla uğraşmak gibi örnekleri toplayıp animasyon filminde kullandı.


İkonik Figürlere Geometrik 3B Animasyonlar

Vincent Viriot, Iconic Paris’in yeni internet sitesi için David Bowie, Darth Vader ve Daft Punk portreleriyle bir dizi animasyon hazırladı. Iconic Paris bu seride Vincent Viriot’un yaratıcılığını özgürce konuşturmasına fırsat tanımış. İkonik figürlerin dijital olarak modellenmesinden ve üç boyutlu hale getirilmesinden sonra, sanatçı siyah – beyaz palete üçüncü bir renk olarak bakır tonlarını eklemiş. Geometrik şekillerle inşa ettiği sanatsal kompozisyonlar ritmik hareketler katmış. Her bir 3 boyutlu portre hareket ederek kendi içindeki kesitleri gösteriyor.


Lukas Vojir

Dijital Ortamda Pişen Yiyecekler

Londra merkezli ödülü tasarımcı, yönetmen ve 3B hareketli grafik sanatçısı Lukas Vojir, plastikten ya da silikondan yapılmış gibi duran yiyecekler tasarlıyor. Örneğin neon renkli malzemelerle dolu sentetik bir hamburger, şeffaf reçine dökümü hissi veren geometrik bir dondurma ya da yemeye cesaret edemeyeceğiniz tuhaflıkta etsiz bir sosisli rulo görebiliyoruz çalışmaları arasında.


Kadın Vücudunun Eşsizliğine Övgü: Las del Diente

Kurgusal olmayan kısa film Las del Diente kadın vücudunun anomalisi üzerine diyalogların kurulduğu hareket temelli bir animasyon. 2018 yapımı Film, üç kadının vücutlarının eşsiz oluşunu kutlarken çocuk sahibi olmanın toplumsal baskısını tartışıyor. Hazırlanma aşaması taşıyıcı annelik ve kadınların üreme hakkının pazarlanması üzerine yoğun bir araştırma içeriyor. Jinekolog ziyareti sonrası kadın vücudu ve ilerleyen yıllardaki seçeneklerinin farkına varan yönetmen Ana Pérez López, çevresindeki insanlarla bu durumu sık sık konuşuyor ve filmin temelleri bu konuşmalarda atılıyor.


Andrea Love

Keçeden Animasyonlarla Günlük Yaşam

Andrea Love keçeden yarattığı mutfak, resim, manzara ve figür çalışmalarını büyük bir titizlikle animasyona dönüştürüyor. Andrea Love’ın en dikkat çekici işleri arasında minyatür yiyecek animasyonları bulunuyor. Özellikle geçtiğimiz hafta paylaştığı minyatür kahvaltı sahnesi büyük ilgi toplamış. Keçeyle resim, dijital çizim ve sprey boyama yaptığı animasyonlar da bir o kadar emek verilmiş çalışmalar. Bunun dışında keçeden kuklaları ve doğa manzaraları da bir o kadar ilgi topluyor. Gerçek insan boyutlarında figürler yapabildiği gibi, minyatür figürler de üretiyor.


Rick And Morty Serisinin Karakterleri MasterChef’te

Venezuellalı ve Amerikalı sanatçı Angela Stempel kendine has renk yalpazesine sahip deneysel animasyon filmler, yerleştirmeler ve illüstrasyonlar hazırlıyor. Paris merkezli Sacrebleu Prodüksiyon’dan Zachery Zezima’nın yönettiği bir film için yaklaşık iki ay boyunca Fransa’da yaşayan Stempel gerçekleştirdiği projeler dışında Los Angeles’ta yaşıyor. Sanatçı kısa bir süre önce Adult Swim için üç kısa film hazırladı. Animasyon filmler arasında Adult Swim’in popüler serisi Rick and Morty’de bulunuyor.


McDonald’s’tan Huzur Dolu Bir Egg McMuffin Animasyonu

Yumuşak dokular, birbirleriyle tam uyumlu denk gelecek şekilde hareket ederken tüy gibi uçuşan malzemeler ve dinlendiren bir müzik. McDonald’s Fransa’da başlattığı all-day breakfast menu (gün boyu kahvaltı menüsü) kampanyası için duyuları tatmin eden bir reklam filmi yayınladı. ASMR videolarına benzeyen reklam filmi insanı dinlendiren sesleri ve nazik hareketleriyle adeta bir terapi hissi uyandırıyor. TBWA\Paris ve 3B animasyon yapımcısı Matthieu Braccini tarafından tasarlanan minimaslist McDonald’s kampanyası Egg McMuffin’lerin nasıl yapıldığını bir dizi GIF ile gösteriyor.

Görsel: Bigumigu