Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadın Vücudunun Eşsizliğine Övgü: Las del Diente

Kadın Vücudunun Eşsizliğine Övgü: Las del Diente

2018 yapımı ödüllü kısa film Las del Diente, kadın vücudunun zaman içindeki değişimini ve kadınların doğurganlığı üzerine konuşan üç kadını konu ediniyor.

Kurgusal olmayan kısa film Las del Diente kadın vücudunun anomalisi üzerine diyalogların kurulduğu hareket temelli bir animasyon. 2018 yapımı Film, üç kadının vücutlarının eşsiz oluşunu kutlarken çocuk sahibi olmanın toplumsal baskısını tartışıyor. Hazırlanma aşaması taşıyıcı annelik ve kadınların üreme hakkının pazarlanması üzerine yoğun bir araştırma içeriyor. Jinekolog ziyareti sonrası kadın vücudu ve ilerleyen yıllardaki seçeneklerinin farkına varan yönetmen Ana Pérez López, çevresindeki insanlarla bu durumu sık sık konuşuyor ve filmin temelleri bu konuşmalarda atılıyor.

Dans ve kahkahalar eşliğinde kadın anatomisi üzerine konuşan 3 kadın

López, etrafındaki insanlara yaptığı konuşmalarda konunun hep kişisel hikayelere ve özelliklere bağlandığını belirtiyor. Kariyer ve çocuk sahibi olma arasında seçim yapma durumda kalmaları, kadın üreme sisteminin belli bir ölçüye ya da kurala uymama durumu, süreç içerisinde kadın vücudunun değişimi ve tuhaflığı gibi konular başlıca gündem maddeleri oluyor. Böylelikle film, bir kadının vücudundan öte tüm kadınları ve toplumu ilgilendiren ve düşündüren bir konu haline geliyor. Kendi kuşağının nihilizmden ve komedi kültürünün temellerinden beslendiğini iddia eden yönetmen, aslında acı dolu anları flamenko ve kahkahalarla paylaşıyor.

Ana Pérez López, Flemenkçe’de Las del Deinte ile ilişkilendirilebilecek bir “duende” kavramı değiniyor. Duende, bir kişinin büyülü ve gerçek bir şeye tanıklık etmesine deniyor. Bu kısa filmde bir belgesel olmasının yanında gerçek bir durumuna ve doğrulara odaklanıyor.

Yönetmen Ana Pérez López 1990 doğumlu genç bir İspanyol animatör ve gazeteci. Hareket temelli ve elle çizilmiş animasyon, kurgusal olmayan kategorisinde pek çok yerde gösterildi ve ödül aldı. Dok Leipzig, MIAF, SXSW 2019, 3D wire ve ANIMASIVO gibi etkinliklerde gösterilen film, Florida Film Festivali’nde en iyi animasyon dalında büyük jüri ödülüne layık görüldü. Bunun dışında Gaztefilmfest ödül töreninde en iyi kısa film ödülü, SoDak Motion Festivali’nde GOLDEN COWBELL ödülü ve MONSTRA 2019 mansiyon ödülü kazandı.

Künye

Yönetmen: Ana Pérez López
Animasyon: Ana Pérez López
Renklendirme: Ana Pérez López, Gaby Escovar
Ses Tasarımı: Laura Sofía Pérez
Ekstra Sesler: Daniel McNamara
Ses Mix: Aidan Reynolds
Seslendirme: Ángela Stempel, Natalia Lassalle-Morillo, Aitziber Olaskoaga
Müzik: Pablo Escobar, Gabriel E. Jiménez, Nicolás Savignano

Görsel: Vimeo