Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Kulaklık Mikroorganizma Yetiştirerek Elde Edilen Malzemelerden Yapıldı

Bu Kulaklık Mikroorganizma Yetiştirerek Elde Edilen Malzemelerden Yapıldı

Aivan'ın doğal malzemelerle yaptığı konsept tasarım Korvaa kulaklık, biyoloji mühendisliğiyle üretilen malzemelerin ne yönde ilerleyeceğine işaret ediyor.

Sürdürülebilirlik, mimariden modaya ve endüstriyel tasarıma kadar her alanda temel prensip haline geliyor yavaş da olsa. Mantardan yapılan mimari yapılar, deri ve tekstil ürünleri, aydınlatmalar, oyuncaklar; ürün malzemesi olarak ayçiçeği atıkları üzerinde yapılan araştırmalar bunun göstergesi. Yine yosundan su şişeleri; kahve atıklarını yakıta, giysiye ve hatta güneş gözlüğüne dönüştüren projeler de her alanda doğal malzemelere bir eğilim olduğunu gösteriyor. Büyük miktarlarda zehirli atık açığa çıkaran teknolojide ise süreç ne yazık ki biraz daha yavaş ilerliyor. Korvaa kulaklıklar bu anlamda umut ve öngörü sahibi olmamızı sağlayacak bir konsept tasarım olarak karşımıza çıkıyor.

Doğa, şimdiye kadar karşılaştığımız en güçlü ve çok yönlü malzemeleri bizlere sunuyor. Durum böyleyken neden onları kullanmayalım? Finlandiya’da yer alan tasarım ve inovasyon ajansı Aivan’ın mantar, biyoplastik ve benzeri doğal malzemelerden ürettiği Korvaa kulaklık için hareket noktası bu bakış açısı olmuş. Böylece ellerinden geldiğince her şeyi doğal malzemelerle değiştirmek üzere kolları sıvamışlar.

Korvaa, mantardan sentetik örümcek ipeğine çok çeşitli malzemeler içeriyor.

Kulaklıkların ana gövdesi, maya işleme laktik asidinin bir yan ürünü olan bir tür biyoplastik kullanılarak 3B baskıyla oluşturulmuş. Laktik asit bakterisi ile elde edilen bu polilaktik asit polimeri, kulaklığın taç kısmında kullanılabilecek kadar esnek ve kulağın üzerine gelen kapaklarda kullanılabilecek kadar güçlü bir malzeme.

Kulakla temas eden dolgular ise yapay köpük gibi birçok küçük baloncuktan oluşan ve hidrofobin olarak bilinen bir proteinden yapılmış. Dolguların dış yüzeyi deriye benzeyen ve yine mantardan türetilmiş bir madde olan miselyum ile kaplanmış ve bu kaplama bitki selülozu ile güçlendirilmiş. En dış yüzey ise sentetik örümcek ipeğinin eğrilmesiyle oluşturulan bir ağ ile kaplı.

Bu kulaklığın, sentetik biyoloji temelli ticari büyümeyi hızlandırmayı amaçlayan Synbio Powerhouse & VTT için hazırlanmış bir konsept tasarım olduğunu ve çalışır durumda olmadığını tekrar vurgulayalım. Zaten Aivan’ın hedefi de çalışır durumda bir kulaklık yapmak değil. Daha ziyade bir kulaklığın yapımında doğal olmayan malzemelerin kullanılmasına gerek olmadığını göstermek istemişler. Biyoloji mühendisliğiyle üretilen malzemelerin ne yönde ilerleyeceğine ve gelecekte onlarla neler yapabileceğimize dair bir deneysel çalışma bu. Korvaa kulaklık, teknoloji devlerine ilham vermesi umuduyla Finlandiya’daki tasarım fuarlarında sergilenecek.

Görsel: Aivan