Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantar Köklerinden Sizin Yetiştirdiğiniz Lamba

Mantar Köklerinden Sizin Yetiştirdiğiniz Lamba

Bir kit halinde gelen GROW, mantar köklerinden kolaylıkla yetiştirebileceğiniz tasarım bir aydınlatma ürünü.

Mantar, çok bereketli bir malzeme. Lezzeti bir yana gerek form olarak, gerekse malzeme olarak tasarım dünyasında sık sık karşımıza çıkıyor. Aydınlatma ise ürün tasarımının en yenilikçi yaklaşımlara açık alanlarından. Doğal olarak zaman zaman mantarla aydınlatma tasarımının da yolları kesişiyor ve ortaya yenilikçi fikirler çıkıyor. Şu anda Kickstarter üzerinde fonlanmakta olan GROW da mantar köklerinden kendinizin yaptığı değil, yetiştirdiği bir lamba.

Mantar konusu biyolojik açıdan karmaşık bir konu ama basitçe özetlersek mantar miseli ya da miselyum, mantarın ip veya kökten oluşan hiflerinin toplu hali denebilir. Mantar büyüme aşamasındayken miselyum, tüm boşlukları doldurup her gördüğü şeyi yapıştığından doğanın yapıştırıcısı olarak da tanımlanıyor. Daha önce bu marifetli malzemeyi kullanan aydınlatma ürünleri veya yapı malzemeleri görmüştük. GROW’un farkı, lambanızı sizin yetiştirebilmeniz. Böylece kullanıcıyı bio tasarım sürecinin bir parçası haline getirmeyi başarıyor. Bir mantarın büyüme aşamalarının an be an gözlemlenebilmesi özellikle çocuklar için heyecan verici bir öğrenme deneyimi sağlıyor.

GROW; miselyum alanında öncü bir şirket olan Ecovative ve sürdürülebilir bakış açısını tasarımlarına taşıyan ve mantar miselyumu ile tasarladığı lambalarla tanınan ödülüü tasarımcı Danielle Trofe‘nin uzun yıllara dayanan iş birliğinin sonucu. Ancak GROW’u yetiştirmek için sizin mantar miseli nedir bilmeniz, biyolojiden ya da bahçecilikten gerekmiyor. GROW her deneyim düzeyinden insanın kolayca yapabileceği bir kit halinde geliyor. İçerisinde bir torba yeniden nemlendirilmiş, %100 büyüme garantili mantar malzemesi; lambanın başlığına şekil vermek için bir kalıp, adım adım talimatlar, askı ünitesi ve isteğe bağlı olarak masaüstü ayağı bulunuyor.

Kiti aldıktan sonra lambanızı yetiştirmek oldukça basit. Mantar malzemesini kalıba dolduruyorsunuz. Malzeme 5 gün içerisinde büyüyor ve lamba başlığı şeklini buluyor. Kalıptan çıkarıp kurumasını bekliyorsunuz. Kuruduktan sonra ise kablolarını ya da ahşap ayağını ve ampülünü takıyorsunuz. İşte lambanız hazır!  Böylece doğal mantarı kullanarak kısa bir süre içerisinde şık tasarımlı, %100 doğal ve sürdürülebilir malzemeden üretilmiş bir lambaya kavuşuyorsunuz.

“Ben yetiştirmekle uğraşamam” diyenler ise halihazırda yetiştirilmiş lambalardan satın alabiliyor. Tabii bunu yaptığınızda GROW’un en hoş yanını es geçmiş oluyorsunuz ama sadece tasarımı beğenenler için bu seçenek de mevcut. Ya da tam tersine, lamba istemeyip sadece malzemeyle oynamak isteyenler GROW malzemesini kullanarak çeşitli denemeler de yapabilir.

GROW; Kickstarter kampanyasının bitmesine 20 gün kala hedef fonun yarısına ulaşmış durumda. Kampanya başarıya ulaşırsa elde edilen fonların bir kısmı, hali hazırda var olan dijital ve basılı yetiştirme talimatlarının yanına videolu anlatımlar eklemek için de kullanılacak. Teslimatların Kasım-Aralık aylarında yapılması planlanıyor.

 

Görsel: Kickstarter