Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantardan Üretilen Vegan Ayakkabı: nat-2 Funghi Line

Mantardan Üretilen Vegan Ayakkabı: nat-2 Funghi Line

Alman spor ayakkabı markası nat-2 ağaç mantarını özel bir süreçten geçirerek bir tekstil malzemesine dönüştürdü ve şık ayakkabılar tasarladı.

Gerek sanat, gerek ürün tasarımı alanında sık sık kullanılan mantar, pek çok haberimize de konu oluyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu bir malzeme olan mantarın kullanım alanları say say bitmiyor. Mantar; oyuncak, yapı malzemesi, lamba hatta kefen yapımında bile kullanılabiliyor. Doğanın mucizelerinden olarak tanımlanabilecek mantar, şimdi de “nat-2 Fungi Line” koleksiyonu ile şık tasarımlı bir spor ayakkabıya dönüşerek gündemimizde.

Alman spor ayakkabı markası nat-2 tarafından yaratılan bu vegan ayakkabı, ağaç mantarının özel bir tekstile dönüştürülmesiyle üretiliyor. Mantarı deri yerine kullanılan cüzdan, saat kayışı, kep gibi ürünleriyle Zynder markasının tasarımcısı Nina Fabert ile yapılan iş birliği ile gerçeğe dönüştürülen bu çevre dostu ayakkabı; İtalya’daki bir aile şirketi tarafından elle üretiliyor.

mantar_nat-2_almanya_bigumigu_

2 Yıllık Üretim Süreci

Dokununca çok yumuşak, vintage bir görünüm sunan ayakkabının malzemesi, ölü veya zayıf dallar üzerinde yaşayan ağaç mantarının Trama adı verilen kısmından elde ediliyor. Üreticiler bu malzemeyi elle toplayıp bir yıl boyunca test ediyorlar. Daha sonra bunun tekstile dönüştürülmesi sürecine geçiliyor. 2 yıla varan bir üretim süreci sonunda organik, vegan, kimyasal ve glüten içermeyen, anti-bakteriyel bir malzeme elde ediliyor.

Ayakkabılarda mantarın yanı sıra başka sürdürülebilir ve yenilikçi malzemeler de kullanılıyor. İç kısımlar için ekolojik pamuk terrycloth, PET şişelerden elde edilen mikrofiber süet, tabanlar için kauçuk ve şişe mantarı gibi malzemelerle ayakkabının, her bölümünde aynı çevre-dostu yaklaşım benimsenmiş.

Markanın ahşap ve taş gibi malzemeleri tekstile dönüştürerek yarattığı başka sürdürülebilir koleksiyonları da var. Mantardan üretilmiş bu şık spor ayakkabı da markanın yenilikçi duruşunu ve Alman mühendisliğine yaptığı vurguyu pekiştirecek bir niteliğe sahip.

mantar_nat-2_almanya_bigumigu_ mantar_nat-2_almanya_bigumigu_ mantar_nat-2_almanya_bigumigu_ mantar_nat-2_almanya_bigumigu_

Görsel: nat-2