Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantar Bazlı Sürdürülebilir Deri Alternatifi

Mantar Bazlı Sürdürülebilir Deri Alternatifi

Gerçekçi bir deriye benzeyen ve aynı dokuya sahip olan mantar derisi, tekstil ürünleri için sürdürülebilir ve ekonomik bir seçenek sunuyor.

Viyana Üniversitesi, Imperial College London ve Avustralya’daki RMIT Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni bir makale mantardan yapılan derilerin hayvanlardan elde edilen derilerin yerine kullanılabilecek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor. Geleneksel deri ve alternatifleri, hayvanlardan ve sentetik polimerlerden elde edilirken mantar türevi biyokütleden yapılan deri benzeri bu malzeme hem sürdürülebilir hem de düşük maliyetli oluyor.

Geleneksel deriden daha ucuz sentetik deriden daha çevreci

Mantardan oluşan deri benzeri bu malzeme doğal ve karbon-nötr biyolojik mantar kullanılarak elde ediliyor. Mantarın toprağın altında kalan bölümündeki miselyum yapısından üretim sağlanıyor. Gelişme sürecinde polimerlere ve diğer polisakkaritlere dönüştürülen mantarlardan deri dokusuna sahip ürün elde edilebiliyor.

Plastikten elde edilen ve Hayvan postları yerine kullanılan deriler vegan. Ancak bununla birlikte sentetik derileri üretmek için biyolojik olarak parçalanmayan poliüretan ve polivinil klorür gibi malzemeler kullanılıyor. Bu da her ne kadar uygun ve vegan bir deri ortaya çıkarsa da sürdürülebilir bir sonuç doğurmuyor.

mantar derisi kullanımının sonunda parçalanıp doğaya karışıyor

Nature Sustainability’de yayınlanan makalede mantardan üretilmiş derinin maliyet açısından en iyi deri alternatifi olmasının yanı sıra sürdürülebilir oluşuna da dikkat çekiliyor. Vegan tekstil ürünleri geleneksel deri üretiminde karşılaşılan pek çok sorunu ortadan kaldırırken sentetik derilerde olduğu gibi toksik kimyasallara ihtiyaç duymuyor. Çalışmaya katılan Viyana Üniversitesi’ndan Profesör Alexander Bismarck geleceği şekillendirmede mantar derisinin önemli bir yere sahip olacağını düşünüyor. Bu derinin en nihayetinde doğaya tekrar karışabilmesi ve parçalanabilmesi de en büyük avantajı oluşturuyor.

Mantar, alternatif bir vegan tekstil malzemesi olarak ilk kez karşımıza çıkmıyor. Alman spor ayakkabı markası nat-2 tarafından yaratılan vegan ayakkabı ağaç mantarının özel bir süreçten geçirilmesiyle hazırlanmıştı. Benzer bir şekilde mantar miselinden üretilen bir malzeme ile hazırlanan Mylo Driver Bag de his ve görünüm olarak deriyi andıran, sürdürülebilir ve şık çantalar sunuyor.

Daha önceden yazmış olduğumuz tekstilden oyuncağa, modelleme kitlerinden lambalara kadar farklı alanlarda mantardan üretilmiş ekolojik ve sürdürülebilir ürünlere bakmak için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Görsel: Imperial College London, New Atlas