Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fazla Çalışmanın Absürt Talihsizlikleri: Gokurōsama

Fazla Çalışmanın Absürt Talihsizlikleri: Gokurōsama

2016 yapımı Gokurōsama, bir alışveriş merkezinde dükkan sahibi olan yaşlı bir kadın ve onun yardımcısı çevresinde geçiyor.

Çalışmak özgürleştirir mi yoksa dinleneceğimiz vakitlerden mi yer? Belli bir yaştan sonra çalışmak mı dinlenmek mi önemli? Düşünün, artık emekliliğiniz gelmiş ama siz ruhunuzun gençliğine kanıp bedeninizi zorluyorsunuz. Onu dinlemediğiniz için de, bedeniniz bazı bazı büyük ya da küçük hatalar verebiliyor. Fransız animasyon Gokurōsama da küçük bir hata veren yaşlı bir bedenin eğlenceli öyküsünü anlatıyor bizlere.

2016 yapımı Gokurōsama, şimdilerde internette izleyiciyle buluşuyor. Clémentine Frère, Romain Salvini, Aurore Gal, Yukiko Meignien, Anna Mertz, Robin Migliorell’den oluşan 6 kişilik ekibin yönettiği animasyon kısası Studio Ghibli esintileri taşıyor. Gokurōsama’nın hikayesiyse bir alışveriş merkezinde dükkan sahibi olan yaşlı bir kadın ve onun yardımcısı çevresinde geçiyor. Yaşlı kadın eğildiği bir an beli tutuluveriliyor ve öyle kalıyor. Yardımcısı da onu iyileştirmek için alışveriş merkezinde tanıdıklarından yardım istiyor ve sonrasında olaylar gelişiyor.

Aman Yavaş! Aheste!

CGI animasyon olan Gokurōsama, süresi ve çizimleri, modellemesiyle gerçekten seyirlik bir kısa. Ekip Studio Ghibli’nin işlerini çok beğendiği için onlara öykünerek bu animasyonu ortaya çıkarmış. Hiçbir diyalog olmamasına rağmen Japon kültürüne dair ögeler, her detayın güzel bir şekilde çizilmiş olması animasyon kısasının derdini yeterince anlatmasını sağlıyor. Ki zaten tarzının fiziksel komedi olması da diyalogsuz olmasını destekliyor.

Ekip Studio Ghibli anlatımlarından etkilenmesine rağmen çizgisel tarzlarının çok fazla anime tarzında olmamasına da özen göstermiş. Karakterlerin renklerini belli paletlerde tutarken alışveriş merkezinin canlılığını göstermek istemişler. Gokurōsama’nın modellemeleri, ışık ve render’ini 3ds Max (V-Ray) kullanarak, rigging ve geri kalan animasyonlarını da Maya programında yapmış ekip. Karakterlerin renklendirilmesi ve dokusunu ise Mari programında tamamlamışlar.

Gokurōsama izlemesi keyifli bir animasyon kısası. Öğle vakti şayet biraz kafa dağıtmak ve Japon kültürünün tatlılığını görmek istiyorsanız durmayın, hemen izleyin!

Görsel: Vimeo